Η αθηροσκλήρωση είναι μία σοβαρή πάθηση που χαρακτηρίζεται από στένωση του εσωτερικού των αρτηριών, η οποία προκαλείται από εναποθέσεις χοληστερόλης, λιπιδίων και ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών.
Οι εναποθέσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη βλαβών στο τοίχωμα των αρτηριών που ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές περιβάλλονται από κάψα ινώδους ιστού, οι οποίες προοδευτικά μεγαλώνουν και στενεύουν σιγά-σιγά τις αρτηρίες ή αδυνατίζουν το τοίχωμά τους. Οι αρτηρίες οι οποίες θα προσβληθούν από τη νόσο μπορεί να αποφραχθούν σχεδόν ολοκληρωτικά, κάτι το οποίο οδηγεί σε ανεπαρκή παροχή αίματος (ισχαιμία).
Επιπλέον, χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί κάποια στιγμή να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή ρήξη ανευρύσματος των αρτηριών ή και θρόμβωση των αρτηριών. Για τους λόγους αυτούς η αθηροσκλήρωση θεωρείται πολύ επικίνδυνη προκαλώντας πολλούς θανάτους παγκοσμίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αθηροσκλήρωση πολλές φορές συγχέεται με την αρτηριοσκλήρυνση, η οποία ουσιαστικά χαρακτηρίζεται από απώλεια της ελαστικότητας των αρτηριών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.
Πώς γίνεται η διάγνωση της αθηροσκλήρωσης
Η αθηροσκλήρωση αρχίζει από την εφηβική ηλικία ή την ενηλικίωση υπό μορφή αλλοιώσεων του εσωτερικού χιτώνα των αρτηριών. Η νόσος διαγιγνώσκεται όταν προκληθούν στενώσεις των αρτηριών ή ανευρύσματα με τη βοήθεια των απεικονιστικών μεθόδων. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η αγγειογραφία, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία καθώς και το υπερηχοκαρδιογράφημα.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης είναι:
– το κάπνισμα,
– ο διαβήτης,
– οι μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα,
– η υπέρταση,
– το οικογενειακό ιστορικό,
– το ανδρικό φύλο,
– η αύξηση της ηλικίας,
– η καθιστική ζωή και
– η παχυσαρκία.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η στηθάγχη (θωρακικός πόνος ή δυσφορία), η διαλείπουσα χωλότητα (πόνος που αυξάνεται κατά τη βάδιση ή σωματική άσκηση), τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι παροδικές ισχαιμικές κρίσεις και η νεφρική ανεπάρκεια. Σημειωτέον ότι τα συμπτώματα είναι δυνατόν να εκδηλωθούν από οποιοδήποτε σύστημα οργάνων, στο οποίο η παροχή αίματος είναι μειωμένη λόγω της αθηρωσκλήρωσης.
Πώς αντιμετωπίζεται
Ο ασθενής και η οικογένειά του είναι σημαντικό να γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση και ενθαρρύνονται να τροποποιήσουν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία του. Η συμμετοχή σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος, ο περιορισμός της καθιστικής ζωής, η μείωση του άγχους, ο έλεγχος της παχυσαρκίας και η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι μερικές από τις βασικότερες συστάσεις. Προτείνεται επίσης τακτική άσκηση, ο τύπος και η ένταση της οποίας όμως θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στον κάθε ασθενή.
Τέλος, η φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης, των διαταραχών των συγκεντρώσεων των λιπιδίων και του σακχαρώδη διαβήτη επίσης βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση. Η αγγειοπλαστική και η αθηρεκτομή ή εμφύτευση μοσχεύματος αρτηριακής παράκαμψης έχει αποδειχθεί ότι είναι επίσης ωφέλιμες σε ορισμένους ασθενείς.
Βιβλιογραφία
- “What Are the Signs and Symptoms of Atherosclerosis? – NHLBI, NIH”. www.nhlbi.nih.gov. 22 June 2016. Retrieved 5 November2017.
- ^ Jump up to:a b “What Causes Atherosclerosis? – NHLBI, NIH”. www.nhlbi.nih.gov. 22 June 2016. Retrieved 6 November 2017.
- ^ Jump up to:a b c “Who Is at Risk for Atherosclerosis?”. www.nhlbi.nih.gov. 22 June 2016. Retrieved 5 November 2017.
- ^ Jump up to:a b c “How Can Atherosclerosis Be Prevented or Delayed? – NHLBI, NIH”. www.nhlbi.nih.gov. 22 June 2016. Retrieved 6 November 2017.
- ^ Jump up to:a b c d e “How Is Atherosclerosis Treated? – NHLBI, NIH”. www.nhlbi.nih.gov. 22 June 2016. Retrieved 6 November 2017.
- ^ Jump up to:a b Aronow WS, Fleg JL, Rich MW (2013). Tresch and Aronow’s Cardiovascular Disease in the Elderly, Fifth Edition. CRC Press. p. 171. ISBN 9781842145449.
- ^ Jump up to:a b c “What Is Atherosclerosis? – NHLBI, NIH”. www.nhlbi.nih.gov. 22 June 2016. Retrieved 6 November 2017.
Leave a Reply