Blog

TIPS-1024x536.png

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια από τις πιο ωραίες εποχές του χρόνου, αφού είναι για όλους μας μια ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να θέσουμε τους στόχους μας για την νέα χρονιά, αλλά κυρίως να διασκεδάσουμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Κάπου εδώ όμως στη διασκέδαση κρύβεται ο κίνδυνος των γιορτών, που δεν είναι άλλος από τα γιορτινά τραπέζια με όλα αυτά τα φαγητά και τα γλυκά. Είναι κάτι που σχεδόν σε όλους μας προκαλεί άγχος, αλλά κυρίως ενοχές αφού συμβούν. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό που  μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας, γιατί η χαρά και η απόλαυση δεν πρέπει να συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα. Έχουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να προσέξουμε την διατροφή μας και να πετύχουμε τους στόχους  μας και δεν πρόκειται μόλις 10 μέρες να τα καταστρέψουν όλα, όπως νομίζουμε.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα tips  για αυτή τη γιορτινή περίοδο, που μπορούν να σας απαλλάξουν ακόμη περισσότερο από το άγχος και τις ενοχές:

Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα

Η περίοδος αυτή, που για τους περισσότερους από εμάς συνδυάζεται και με άδεια από την εργασία, είναι ιδανική για να φροντίσουμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας, αφού έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο. Έτσι, μπορούμε να απολαύσουμε ένα χορταστικό και υγιεινό πρωινό, το οποίο θα μας δώσει ενέργεια να ξεκινήσουμε την ημέρα μας και θα μας αποτρέψει από την υπερβολική πείνα και την υπερκατανάλωση φαγητού την υπόλοιπη ημέρα.

Μην πηγαίνετε νηστικοί στα γιορτινά τραπέζια

Πολλοί άνθρωποι, γνωρίζοντας ότι είναι καλεσμένοι σε ένα τραπέζι, μένουν νηστικοί όλη την ημέρα, με τη λανθασμένη λογική ότι έτσι θα μπορούν να φάνε χωρίς να πάρουν βάρος. Αυτή η τακτική, είναι λάθος γιατί αρχικά όταν φτάσετε στο τραπέζι θα είστε πολύ πεινασμένοι, με αποτέλεσμα να καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού σε σύγκριση με το αν είχατε φάει. Επίσης, τρώγοντας μόνο μια φορά την ημέρα, ο μεταβολισμός δεν κάνει καύσεις, με αποτέλεσμα ότι φάμε να αποθηκεύεται ως λίπος.

Καταναλώστε γλυκά με μέτρο

Ένα ή δύο μελομακάρονα την ημέρα δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Το πρόβλημα με τα γλυκά είναι όταν καταναλώνονται σε πολύ μεγάλη ποσότητα, αντικαθιστώντας πολλές φορές ολόκληρα γεύματα. Αν καταναλώνετε κανονικά τα γεύματα της ημέρας και δεν παραλείπετε και τα φρούτα, δεν θα μπορείτε να φάτε μεγάλη ποσότητα γλυκών, αλλά δεν θα έχετε και την ανάγκη για πολλά γλυκά, αφού ο οργανισμός σας θα παίρνει τα φυσικά σάκχαρα που χρειάζεται από τα φρούτα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει κι αυτό την τιμητική του την περίοδο των γιορτών. Πρέπει όμως να είναι απλά ένα συνοδευτικό της εξόδου μας και όχι ο αυτοσκοπός. Καταναλώστε το με μέτρο, αφού μετά το λίπος, αποδίδει τις περισσότερες θερμίδες στο σώμα. Καλό είναι να αποφύγετε τα κοκτέιλ, ή τα ποτά με συνοδεία αναψυκτικού, γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και έτσι αυξάνουν γρήγορα και απότομα τη γλυκόζη του αίματος  και αργότερα σας κάνουν να πεινάτε περισσότερο.

Ξεκουραστείτε περισσότερο

Αυτή είναι η περίοδος που μπορούμε να ξεκουραστούμε λίγο παραπάνω. Σίγουρα θα υπάρξουν και οι μέρες που θα ξενυχτήσουμε, αλλά γενικά μπορούμε να απολαύσουμε λίγο περισσότερο τον ύπνο τόσο για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας, όσο κα για να κάνουμε πιο σωστές διατροφικές επιλογές, αφού η έλλειψη ύπνου προκαλεί μεγαλύτερη πείνα και οδηγεί στην κατανάλωση πιο ανθυγιεινών τροφίμων.

Πάνω από όλα όμως να έχετε στο νου σας να απολαύσετε αυτές τις γιορτινές ημέρες με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, χωρίς άγχος και ενοχές. Έτσι κι αλλιώς ο νέος χρόνος είναι κοντά για να θέσετε τους νέους σας στόχους!

Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά σε όλους!


Βιταμίνη-D-1-1024x536.png

18 Δεκεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ο κουρκουμάς, που μερικές φορές ονομάζεται ινδικό σαφράν ή χρυσό μπαχαρικό, είναι ένα μπαχαρικό που φτιάχνεται από τις αλεσμένες ρίζες ενός ψηλού φυτού που αναπτύσσεται στην Ασία και την Κεντρική Αμερική. Επίσης, αποτελεί επίσης βασικό συστατικό της σκόνης κάρυ.

Η κουρκουμίνη είναι το δραστικό συστατικό του κουρκουμά και έχει ισχυρές βιολογικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η δυτική ιατρική να μελετά τον κουρκουμά ως ανακουφιστικό και θεραπευτικό παράγοντα για τον χρόνιο πόνο και την φλεγμονή.

Διατροφική αξία

Μια κουταλιά της σούπας σκόνης κουρκουμά περιέχει:

  • 29 θερμίδες (kcal)
  • 0,9 γρ. πρωτεΐνης
  • 0,3 γρ. λίπους
  • 6,3 γρ. υδατανθράκων
  • 2,1 γρ. φυτικών ινών
  • 0,3 γρ. σακχάρων
  • 26 % των ημερήσιων αναγκών μαγγανίου
  • 16 % του ημερήσιου σιδήρου
  • 5 % του ημερήσιου καλίου
  • 3 % της καθημερινής βιταμίνης C

Παρακάτω θα βρείτε τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία, καθώς και κάποιες αρνητικές του παρενέργειες.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας, ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή σε άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις. Η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά (400 έως 600 mg) έως και τρεις φορές την ημέρα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Ανακούφιση από τον πόνο

Ο κουρκουμάς θεωρείται θεωρείται φυσικό παυσίπονο. Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο κουρκουμάς φαίνεται να λειτουργεί όπως και η δραστική ουσία ιβουπροφαίνη, σε άτομα με αρθρίτιδα στα γόνατά τους, ανακουφίζοντας από τον πόνο.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Η αντιοξειδωτική δράση του κουρκουμά φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να εμποδίσει την καταστροφή του ήπατος από τις τοξίνες. Είναι πολύ προστατευτικό για άτομα που κάνουν μακροχρόνια χρήση ισχυρών φαρμάκων που μπορεί να βλάψουν το ήπαρ τους.

Μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου

Μελέτες δείχνουν ότι έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι του καρκίνου του παγκρέατος, του καρκίνου του προστάτη και του πολλαπλού μυελώματος.

Βοηθά τη διαδικασία της πέψης

Ο κουρκουμάς προσθέτει γεύση στα τρόφιμα και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πέψη αυτών των τροφίμων, ως αποτέλεσμα των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Βοηθά επίσης στη φλεγμονή και στη διαπερατότητα του εντέρου. Ακόμη, διερευνάται η χρήση του για τη θεραπεία του σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου.

Παρενέργειες του κουρκουμά

Παρόλα τα οφέλη του για την υγεία, δημιουργεί και ορισμένς παρενέργειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων.

Στοχαχικές διαταραχές

Οι ίδιοι παράγοντες του κουρκουμά που ενισχύουν την υγεία του στομάχου, μπορούν να το ερεθίσουν όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ο κουρκουμάς διεγείρει το στομάχι ώστε να παράγει περισσότερο γαστρικό οξύ. Ενώ αυτό βοηθά την πέψη ορισμένων ατόμων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά κάποιους άλλους.

Ιδιότητες αραίωσης αίματος

Η κατανάλωση κουρκουμά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αραίωση του αίματος και ευκολότερη αιμορραγία. Έτσι, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα αραίωσης αίματος, όπως η βαρφαρίνη, πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα κουρκουμά.

Πως να εντάξετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας

Ο κουρκουμάς είναι ένα πολύ ευέλικτο μπαχαρικό που μπορεί να προστεθεί στα γεύματα με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Προσθέστε κουρκουμά σε μίγματα μπαχαρικών για να μαρινάρετε το κρέας σας.
  • Φτιάξτε dressing για τις σαλάτες σας με ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξύδι, μουστάρδα, λίγο μέλι και κουρκουμά.
  • Προσθέστε στις σούπες σας ή στις πατάτες φούρνου.

Προτιμήστε λοιπόν, να τον εντάξετε με την φυσική του μορφή (σκόνη) και σε μικρές ποσότητες στην διατροφή σας, για όλα τα οφέλη που έχει για την υγεία, λόγω της υψηλής του θρεπτικής αξίας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε συμπλήρωμα κουρκουμά, συμβουλευτείτε προηγουμένως τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για χρήση.

Featured background photo created by jigsawstocker – www.freepik.com


Diavitis-1024x536.png

16 Δεκεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΔιαβήτης0

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη τάση ανάπτυξης σε πολλές χώρες, επηρεάζοντας ένα σημαντικό μέρος του γενικού πληθυσμού λόγω του δυτικού τρόπου ζωής.

Πρόκειται για μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα – το απλό σάκχαρο που δίνει ενέργεια στα κύτταρα – η οποία αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα.

Βασικό χαρακτηριστικό του σακχαρώδη διαβήτη είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν εκδηλώνονται συμπτώματα, καθιστώντας την ως μία «σιωπηλή νόσο». Όταν όμως παραμένει αρρύθμιστος για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα που συνδέονται με κάποια από τις θορυβώδεις επιπλοκές του, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, τύφλωση, νεφρική βλάβη κ.ά.

Ποια είναι τα συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούνται

Η ικανότητα αναγνώρισης των προειδοποιητικών ενδείξεων είναι ένα από τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούνται:

  • Πολλά ούρα (πολυουρία) που οφείλονται στο ότι όταν υπάρχει πολύ σάκχαρο στο αίμα, αυτό διαφεύγει και στα ούρα παρασύροντας και νερό. Αυτή η απώλεια νερού με τα ούρα προκαλεί και κάποιου βαθμού αφυδάτωση.
  • Η αφυδάτωση με τη σειρά της οδηγεί σε στεγνό στόμα (ξηροστομία) και ανάγκη για πολύ νερό (πολυδιψία). Τα πολλά ούρα λοιπόν δεν οφείλονται στο ότι οι ασθενείς πίνουν πολύ νερό, αλλά το αντίθετο (θέλουν πολύ νερό επειδή έχουν πολλά ούρα). Σημειωτέον ότι κάποιοι κάνουν το λάθος να προσπαθούν να μην πίνουν νερό, γιατί τους ενοχλεί που πηγαίνουν συνέχεια στην τουαλέτα!
  • Απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να συμβεί γιατί η έλλειψη ινσουλίνης αφήνει τα κύτταρα χωρίς θρεπτικά συστατικά και χωρίς ενέργεια. Έτσι ο ασθενής αδυνατίζει, αλλά αυτό που χάνει δεν είναι λίπος, είναι κυρίως μυϊκή μάζα.
  • Αυτή η απώλεια βάρους συμβαίνει παρόλο που το άτομο δεν έχει μειώσει το πόσο τρώει, αλλά μπορεί αντιθέτως να τρώει ακόμα περισσότερο από πριν (πολυφαγία), σε μια προσπάθεια του οργανισμού να βρει αυτά τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τα κύτταρα.
  • Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι εύκολη κούραση (από έλλειψη ενέργειας), θολή όραση (από συσσώρευση γλυκόζης στο φακό του ματιού, η οποία προσελκύει και νερό και προκαλεί προσωρινό «φούσκωμα» του φακού), κράμπες στα πόδια, φαγούρα και μηκυτιάσεις στα γεννητικά όργανα κ.ά.

Τι πρέπει να κάνουμε

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να θέσουμε υπό έλεγχο τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το διαβήτη και που φυσικά έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε. Αυτοί είναι:

  • Η παχυσαρκία
  • Η καθιστική ζωή
  • Το κάπνισμα
  • Τα επίπεδα κακής χοληστερόλης

Στους παράγοντες κινδύνου που δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε, είναι:

  • Η εθνικότητα ή φυλή: Σύμφωνα με μελέτες τα άτομα Ισπανικής καταγωγής, Αφροαμερικανοί και Ασιάτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από διαβήτη.
  • Η κληρονομικότητα.
  • Η ηλικία, καθώς από τα 45 και μετά οι πιθανότητες αυξάνονται.

Βιταμίνη-D-1024x536.png

9 Δεκεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Η βιταμίνη D είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία, παρόλα αυτά παραπάνω από τους μισούς ανθρώπους στην Ελλάδα, καθώς και σε όλο τον κόσμο, δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα με αποτέλεσμα να έχουν έλλειψη.

Αν και η βιταμίνη D μπορεί να αποθηκευτεί στο λίπος του σώματος μας έως ότου χρειαστεί, το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι τόσο εύκολο να προσλάβουμε αρκετή από αυτήν.

Η κύρια δουλειά της βιταμίνης D είναι να διατηρεί τη σωστή ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα , δύο θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για δυνατά οστά. Εάν όμως έχουμε έλλειψη, μόνο μια μικρή ποσότητα ασβεστίου και λίγο περισσότερο από το μισό του φωσφόρου από τη διατροφή μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα μας. Έτσι, χωρίς τις επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου τα οστά γίνονται εύθραυστα και σπάνε εύκολα.

Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί πίστευαν ότι ο κύριος ρόλος της βιταμίνης D ήταν η διατήρηση της υγείας των οστών. Τα τελευταία χρόνια όμως ολοένα και περισσότερες έρευνες έχουν δείξει πολλούς άλλους λόγους για τους οποίους αυτή η βιταμίνη είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας.

Ορισμένοι από τους λόγους αυτούς είναι οι παρακάτω:

  1. Πρόληψη καταγμάτων των οστών
  2. Πρόληψη της οστεοπόρωσης
  3. Μείωση του κινδύνου για καρκίνο, ιδίως του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού
  4. Προστασία από καρδιακές παθήσεις (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια)
  5. Μείωση του κινδύνου για σκλήρυνση κατά πλάκας
  6. Βελτίωση της διάθεσης
  7. Βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων

Τι μας προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D;

Στα παιδιά προκαλείται ραχίτιδα, μια ασθένεια που εμποδίζει την σωστή ανάπτυξη των οστών και έτσι υπάρχει καθυστερημένη ανάπτυξη και προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στους ενήλικες, οδηγεί σε αδύναμα οστά, τα οποία πονούν και σπάνε ευκολότερα, μια ασθένεια που ονομάζεται “οστεομαλακία”.

Στους ηλικιωμένους προκαλεί οστεοπόρωση, ασθένεια που δεν προκαλεί πόνο, αλλά λεπτά και εύθραυστα οστά.

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε;

Με βάση τις νεότερες συστάσεις τα βρέφη 7 – 11 μηνών πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 400IU (10μg) και τα άτομα ηλικίας ενός έτους και άνω 600IU (15μg) (συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των θηλαζουσών). Ωστόσο, τα άτομα ηλικίας άνω των 71 ετών πρέπει να λαμβάνουν 800IU (20μg).

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές;

Τα τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D είναι λίγα. Αυτά είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλες), ο κρόκος του αυγού και εμπλουτισμένα τρόφιμα  (δημητριακά, γάλα, φυτική μαργαρίνη).

Ωστόσο, η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι το ηλιακό φως. Το πρόβλημα είναι ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, αλλά η πολύ μικρή έκθεση στον ήλιο είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D και έτσι η λύση είναι τα συμπληρώματα.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμινών;

Εάν ανήκετε σε κάποια από τις ακόλουθες ομάδες, ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, οπότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να κάνετε εξετάσεις αίματος:

  • Βρέφη που θηλάζουν
  • Άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα (το οποίο δεν απορροφά το φως του ήλιου όπως το ανοιχτόχρωμο)
  • Άτομα που δεν εκτίθενται πολύ στο ηλιακό φως
  • Άτομα που χρησιμοποιούν συνεχώς αντηλιακό
  • Ηλικιωμένοι, επειδή το γερασμένο δέρμα δεν απορροφά το φως του ήλιου το ίδιο εύκολα με το νεανικό
  • Άτομα που είναι παχύσαρκα
  • Άτομα με ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση, η κοιλιοκάκη και η παγκρεατίτιδα
  • Άτομα που έχουν ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα
  • Άτομα που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο τους χειμερινούς μήνες

Για όλους τους παραπάνω λόγους, έιναι πολύ σημαντικό να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας και να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μας, έτσι ώστε σε περίπτωση έλλειψης να λαμβάνουμε συμπλήρωμα βιταμίνης D.


young-woman-making-salad-kitchen.jpg

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού μαστίζει όλο τον πλανήτη – και την χώρα μας – είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση των λοιμώξεων και ιδίως των ιογενών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ασθένειες και λοιμώξεις και έχει από καιρό διαπιστωθεί ότι διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τη λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του ύπνου και της διατροφής. Η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει οδηγίες για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, που δηλώνουν ότι «η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσει ενάντια σε κάποια ασθένεια».

Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα υποστηρίζει τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος παρέχοντας αντιοξειδωτικά για την επιβράδυνση της βλάβης των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες ή βοηθώντας στην παραγωγή Τ-κυττάρων.

Ωστόσο, κανένα τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ασθένειας, αλλά η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που είναι απαραίτητα για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και ιδιαίτερα για την επούλωση και την ανάκαμψη. Καταναλώστε μια ποικιλία πρωτεϊνούχων τροφών, όπως θαλασσινά, άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Η βιταμίνη Α προστατεύει από τις λοιμώξεις, διατηρώντας υγιές το δέρμα και τους ιστούς στο στόμα, το στομάχι, το έντερο και το αναπνευστικό σύστημα. Λάβετε αυτήν τη βιταμίνη από τρόφιμα όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, τα βερίκοκα και τα αυγά.

Η βιταμίνη C υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας το σχηματισμό αντισωμάτων. Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια), η κόκκινη πιπεριά, οι φράουλες και ο χυμός ντομάτας.

Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Συμπεριλάβετέ την στη διατροφή σας με εμπλουτισμένα δημητριακά, ηλιόσπορους, αμύγδαλα, φυτικά έλαια, φουντούκια και φυστικοβούτυρο.

Ο ψευδάργυρος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά και συμβάλλει στην επούλωση των πληγών. Μπορείτε να τον βρείτε στο άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, το γάλα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς. Άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β6, η Β12, ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο και ο σίδηρος μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την ανοσοαπόκριση και να παίξουν ρόλο σε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.

Ωστόσο, είναι πάντοτε προτιμότερο να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την διατροφή σας και όχι από συμπληρώματα διατροφής, για αυτό συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο, πριν στραφείτε στην κατανάλωση συμπληρωμάτων.

Food photo created by senivpetro – www.freepik.com


5340.png

25 Νοεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΠαχυσαρκία0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Γιατί είναι συχνή η αύξηση βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος; Τι μπορώ να κάνω για να την αποφύγω;

Είναι αρκετά σύνηθες το βάρος να αυξάνεται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες – αλλά δεν είναι αναπόφευκτο. Το κάπνισμα δρα ως κατασταλτικό της όρεξης και μπορεί επίσης αυξάνει ελαφρώς τον μεταβολισμό.

Όταν σταματήσουμε το κάπνισμα, η όρεξη και ο μεταβολισμός μας επιστρέφουν στο φυσιολογικό, γεγονός που μπορεί να μας οδηγήσει στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού, αλλά στην καύση λιγότερων θερμίδων.

Επίσης, η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται αρκετά, αφού διακόψουμε το κάπνισμα, με αποτέλεσμα το φαγητό να είναι πιο ελκυστικό, κάτι που μπορεί να μας κάνει να τρώμε περισσότερο. Και αν αντικαταστήσετε το τσιγάρο με φαγητό, το βάρος σας μπορεί να αυξηθεί πολύ γρήγορα.

Συμβουλές

Για να αποφύγετε την αύξηση βάρους όταν σταματήσετε το κάπνισμα, προσθέστε τη διατροφή και την άσκηση στην καθημερινότητά σας.

  • Κινηθείτε: Συμπεριλάβετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Η τακτική άσκηση όχι μόνο “καίει” θερμίδες, αλλά επίσης βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στέρησης και της επιθυμίας για κάπνισμα.
  • Οργανώστε τα γεύματά σας: Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά με τα γεύματά σας, περιορίστε το μέγεθος των μερίδων και καταναλώστε γλυκά και αλκοόλ με μέτρο.
  • Επιλέξτε υγιεινά σνακ: Εάν πεινάτε μεταξύ των γευμάτων, επιλέξτε υγιεινά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με μέλι.
  • Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα: Δοκιμάστε να φάτε 5 ή 6 μικρά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η επιθυμία για τσιμπολόγημα είναι έντονη από την αρχή της διακοπής, έτσι τρώγοντας συχνά και μικρά γεύματα ελαχιστοποιείτε τις πιθανότατες να φάτε μεγάλη ποσότητα. Τα συχνά, μικρά γεύματα μπορούν επίσης να αυξήσουν το μεταβολισμό σας.
  • Διαβάστε τις ετικέτες: Δώστε προτεραιότητα στα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
  • Κρατήστε τους πειρασμούς έξω από το σπίτι: αν δεν υπάρχουν ανθυγιεινά τρόφιμα στο σπίτι τότε δεν θα φάτε.

Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο: Εάν είστε υπέρβαροι ή χρόνια καπνιστές, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την πιθανότητα να λάβετε εξατομικευμένη υποστήριξη διαχείρισης βάρους από διαιτολόγο – διατροφολόγο.

Πάνω απ ‘όλα, να θυμάστε ότι τα οφέλη για την υγεία από την διακοπή του καπνίσματος, υπερβαίνουν κατά πολύ τα προβλήματα που σχετίζονται με μια μέτρια αύξηση βάρους.

Vintage photo created by nensuria – www.freepik.com


covid-19-health-social-distancing-concept-attractive-young-brunette-woman-medical-mask-applying-hand-sanitizer-hand-white-1024x683.jpg

13 Νοεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΛοιμώξεις0

Στην έκδοση νέων οδηγιών για όσους βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, προχώρησε ο ΕΟΔΥ. Μετά από απόφαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, επικαιροποιήθηκαν τα πρωτόκολλα για τη λήξη της απομόνωσης, της καραντίνας καθώς και για την επιστροφή στην εργασία, τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον ΕΟΔΥ.

Οι νέες οδηγίες για την καραντίνα έχουν βασιστεί στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων – ECDC και ενσωματώνονται πλέον και στα μέτρα της χώρας μας.

Τι ισχύει πλέον

Με βάση τις επικαιροποιημένες οδηγίες που ισχύουν πια και στην χώρα μας, ορίσθηκαν νέα κριτήρια λήξης καραντίνας και απομόνωσης επαφών και κρουσμάτων COVID-19.

Όπως αναφέρεται στα νέα πρωτόκολλα, σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την λήξη της απομόνωσης των κρουσμάτων COVID-19 είναι:

– η υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης,
– η δυνατότητα για διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων και
– η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορούν να βγουν από την απομόνωση βάσει κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα:

– την κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων
– το χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων
– τη σοβαρότητα της νόσου
– την ανοσολογική κατάσταση του ασθενή και
– την ένδειξη κάθαρσης του ιού (ιϊκού RNA) από τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Ασθενείς με ελαφριά συμπτώματα

Αυτό αφορά την πλειονότητα των κρουσμάτων COVID19, σημειώνεται από τον ΕΟΔΥ. Σε αυτές τις περιπτώσεις βασικό κριτήριο άρσης της απομόνωσης είναι η πλήρης ύφεση του πυρετού και η βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα.

Η συμπλήρωση 10 ημερών απομόνωσης και 3 ημερών απυρεξίας και ύφεσης και των υπόλοιπων κλινικών συμπτωμάτων εκτός του πυρετού μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Τι συμβαίνει στις πιο βαριές μορφές

Ασθενής με σοβαρή νόσηση που πρέπει να εξέλθει από το νοσοκομείο πριν από την εκπλήρωση των κριτηρίων λήξης της απομόνωσής του και χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (SARS-CoV-2 RT-PCR) θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι ή σε ασφαλές μέρος για τουλάχιστον 14 έως και 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και βάσει εκτίμησης κινδύνου ανά περίπτωση.

Σχετικά με την επαναφορά θετικού κρούσματος στην εργασία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία ανοσοκαταστολής, η συχνότητα επαφής του κρούσματος με ευπαθή άτομα για σοβαρή νόσηση από COVID-19, καθώς και το εάν η εργασία του σχετίζεται με χώρους που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και δημιουργία συρροών (π.χ. κλειστές δομές, μονάδες χρονίων πασχόντων, φυλακές ή εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών / προσφύγων).

Οι ασυμπτωματικοί

Τα ασυμπτωματικά άτομα που είχαν θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 θα πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες από την ημερομηνία λήψης του δείγματος και της εργαστηριακής διάγνωσης της νόσου.

O εργαστηριακός επανέλεγχος με δύο διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR), ιδανικά σε διάστημα 24 ωρών, συνιστώνται για την άρση της απομόνωσης σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Η δεύτερη δοκιμασία είναι απαραίτητη ως επιβεβαιωτική, για να αποκλειστεί η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος.

Παρομοίως, μπορούν να εξεταστούν δύο διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR) για την άρση της απομόνωσης ασθενών με σοβαρή νόσηση, ειδικά εάν πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες μονάδες μέσα στο νοσοκομείο ή να επιστρέψουν σε μονάδες χρόνιων πασχόντων ή σε κλειστές δομές.

Πηγή: protothema.gr

Photo credit: Woman photo created by benzoix – www.freepik.com


making-photograph-of-english-breakfast-1024x683.jpg

11 Νοεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η χοληστερόλη -ή κοινώς χοληστερίνη- είναι μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται στον οργανισμό μας και είναι απαραίτητη γι’ αυτόν, καθώς συμμετέχει στη λειτουργία των κυττάρων και των ορμονών.

Όταν όμως βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα και εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών είναι επικίνδυνη, διότι μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η στεφανιαία νόσος και η αθηροσκλήρωση.

Ο προληπτικός έλεγχος μάλιστα θεωρείται πολύ σημαντικός, καθώς η αυξημένη χοληστερόλη είναι μια κατάσταση χωρίς συμπτώματα. Δεν πονάει και δεν προκαλεί ζαλάδα, πυρετό ή άλλα συμπτώματα. Όμως, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να φράξει τα αγγεία σε μεγάλο βαθμό και μελλοντικά να αποτελέσει αιτία θανάτου.

Πώς μπορούμε να την ελέγξουμε

Ένα μεγάλο μέρος της χοληστερόλης παράγεται στο συκώτι μας, ενώ το υπόλοιπο το προσλαμβάνουμε από ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το κρέας.

Έτσι, η χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές και –αν είναι αναγκαίο– με τη χρήση ειδικών φαρμάκων. Για μείωση της χοληστερόλης και τη διατήρησή της στα φυσιολογικά επίπεδα προτείνεται:

  • όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση χοιρινού, βοδινού, αρνιού και κατσικιού
  • περιορισμένη κατανάλωση τυριού
  • περιορισμένη κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης
  • μικρή κατανάλωση αυγών, μέχρι 3 την εβδομάδα.
  • κατανάλωση άπαχου γάλακτος και γιαουρτιού
  • καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • συχνή κατανάλωση ψαριού, κοτόπουλου, και σπανιότερα άπαχου μοσχαριού
  • χρήση ελαιολάδου στο μαγείρεμα έναντι βουτύρου ή μαργαρίνης

Σωματική άσκηση

Στη μείωση της χοληστερόλης η διατροφή και οι φαρμακευτικές θεραπείες δεν αποτελούν τις μονές λύσεις. Η καθημερινή άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός του στρες είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ο τακτικός έλεγχος και η παρακολούθηση, καθώς η νόσος μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές και είναι –όπως προαναφέρθηκε– «αθόρυβη».

Food photo created by Racool_studio – www.freepik.com


Capture.jpg

6 Νοεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Από την πρώτη κιόλας γουλιά, το αλκοόλ ταξιδεύει στο στομάχι και στην κυκλοφορία του αίματός μας. Στη συνέχεια, κάνει το ταξίδι του σε ολόκληρο το σώμα, τον εγκέφαλο και τους μύες.

Το αλκοόλ όχι μόνο δεν περιέχει πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά στην πραγμαγτικότητα αναστέλλει την απορρόφηση και την χρήση ζωτικών θρεπτικών συστατικών, όπως η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η βιταμίνη Β12, το φολικό οξύ και ο ψευδάργυρος. Για αυτό το σώμα μας το αντιλαμβάνεται σαν “δηλητήριο”. Δεν μπορεί να το αποθηκεύσει, οπότε θέλει να το διασπάσει και να το ξεφορτωθεί.

Και εδώ εμπλέκεται το συκώτι μας, το οποίο μετατρέπει το αλκοόλ σε έναν αριθμό από διαφορετικές χημικές ενώσεις, επιτρέποντας στο σώμα μας να τις διασπάσει με την βοήθεια ενζύμων, αρχικά σε μια αρκετά τοξική ουσία, την ακεταλδεϋδη (η ουσία αυτή είναι που προκαλεί το hangover), στη συνέχεια σε οξικό οξύ και μετά σε λιπαρά οξέα, διοξείδιο του άνθρακα ή νερό, συστατικά που “αρέσουν” όλα στο σώμα και μπορεί να τα διαχειριστεί.

Ωστόσο, εάν πιούμε περισσότερο αλκοόλ από όσο μπορεί να επεξεργαστεί το συκώτι μας, αυξάνονται τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα μας και αρχίζουμε να μεθάμε. Τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα, φτάνουν στο μέγιστο περίπου 45 με 90 λεπτά μετά την κατάναλώσή του.

Ωστόσο, οι πρώτες επιδράσεις του αλκοόλ ξεκινούν πολύ γρήγορα, ακόμα κι αν δεν τις παρατηρήσουμε αμέσως. Για την ακρίβεια, το αλκοόλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μόλις πιούμε την πρώτη γουλιά. Οι επιδράσεις του αρχίζουν να εμφανίζονται μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά, και τόσο αυτές όσο και η έντασή τους διαφέρουν από άτομο σε άτομο για διάφορους λόγους.

Παράγοντες που επηρέαζουν την ταχύτητα απορρόφησης του αλκοόλ στον οργανισμό

Η κατανάλωση φαγητού

Το σώμα μας απορροφά το αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος πολύ πιο γρήγορα όταν πίνουμε με άδειο στομάχι. Μόλις πίνουμε, το αλκοόλ πηγαίνει στο στομάχι μας, όπου περίπου το 20 % απορροφάται στο αίμα. Από εκεί, περνά στο λεπτό μας έντερο, από όπου απορροφάται και το υπόλοιπο στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν υπάρχει φαγητό στο στομάχι μας, το αλκοόλ θα καθυστερήσει να περάσει στο λεπτό έντερο. Έτσι, όσο περισσότερο παραμένει το αλκοόλ στο στομάχι μας, τόσο πιο αργή είναι η έναρξη των επιδράσεών του.

Το φύλο

Oι άνδρες συνήθως έχουν περισσότερο μυϊκό ιστό από τις γυναίκες. Ο μυς έχουν περισσότερο νερό από το λίπος, κι έτσι το αλκοόλ αραιώνεται περισσότερο σε ένα άτομο με περισσότερο μυϊκό ιστό (λόγω του περισσότερου νερού). Επίσης, οι γυναίκες έχουν σε μικρότερη ποσότητα στον οργανισμό τους το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση, το οποίο διασπά το αλκοόλ, και έτσι μεθάν πιο εύκολα.

Η ηλικία

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως επεξεργάζονται ταχύτερα το αλκοόλ σε σύγκριση με τους νεότερους, επειδή όσο περισσότερη είναι η έκθεση στο αλκοόλ, τόσο αυξάνονται τα βασικά ένζυμα που το μεταβολίζουν στο συκώτι. Έτσι, έχουν συνήθως αυξημένη ανοχή στο αλκοόλ.

Το είδος του ποτού

Τα αφρώδη ποτά, όπως η σαμπάνια ή τα ποτά που συνδυάζονται με ανθρακούχα αναψυκτικά,  εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος γρηγορότερα, καθώς οι φυσαλίδες αυξάνουν την πίεση στο στομάχι, επομένως οι επιδράσεις του αλκοόλ εμφανίζονται πιο άμεσα.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος (για τις γυναίκες)

Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα των γυναικών απορροφά το αλκοόλ αλλάζει σε όλη τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Απορροφάται γρηγορότερα κατά την ωορρηξία και λίγο πριν από την περίοδο.

Πρακτικές για πιο αργή απορρόφηση του αλκοόλ αίματος (και λιγότερες επιδράσεις)

  • Καταναλώστε φαγητό τουλάχιστον 1 ώρα πριν πιείτε αλκοόλ.
  • Πίνετε αργά τα ποτά σας.
  • Αποφύγετε τα σφηνάκια και γενικά πίνετε αργά και με μικρές γουλιές.
  • Μην πίνετε περισσότερα από ένα ποτό την ώρα.
  • Πίνετε νερό παράλληλα με την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Περιορίστε ή αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, όπως σαμπάνια, αφρώδες κρασί και κοκτέιλ αναμεμειγμένα με σόδα

Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ είναι 2 ποτά / ημέρα για τους άνδρες και
1 ποτό / ημέρα για τις γυναίκες (ποτό = 330 ml μπύρα / 150 ml κρασί / 45 ml οινοπνευματώδους ποτού).

Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή  βάση και να το περιορίσουμε μόνο στις κοινωνικές περιστάσεις, καθώς παρέχει μόνο “κενές” θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά και απλά επιβαρύνει τον οργανισμό μας.

Θανάσης Τσιούδας, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


hot-ginger-juice-ginger-sliced-wooden-table.png

30 Οκτωβρίου, 2020 Angelos KlitsasΠαχυσαρκία0

Η λέξη «λιποδιαλύτης» μας παραπέμπει σε μια ουσία, ένα σκεύασμα ή ένα τρόφιμο το οποίο έχει τη δυνατότητα να «κάψει το λίπος» του σώματός μας.

Στην αγορά κυκλοφορούν νόμιμα διάφορα σκευάσματα «λιποδιαλυτών», που περιέχουν ουσίες όπως η ορλιστάτη και η σιμπουτραμίνη. Πρόκειται για χημικές ουσίες που ΔΕΝ καίνε το υπάρχον λίπος, αλλά δρουν με έμμεσο τρόπο ενάντια στην περαιτέρω κατανάλωση και αποθήκευση του.

Πέραν όμως των φαρμάκων αυτών, μερικοί υποστηρίζουν τη λειτουργία φυσικών συστατικών κάποιων τροφίμων (λεμόνι, τζιντζερ, πράσινο τσάι, μπαχαρικά) ως λυποδιαλυτική.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της λιποδιάλυσης λαμβάνει χώρα μέσα στον οργανισμό μας και είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία κατά την οποία παρεμβάλλονται ορμόνες, ένζυμα καθώς και πολλές άλλες ουσίες. Όπως γίνεται κατανοητό, δεν μπορεί μια ουσία που θα καταναλώσουμε απλά να καταλήξει στις αποθήκες λίπους, να το κάψει και να το αποβάλλει.

Παρόλα αυτά, σε μια διαδικασία απώλειας βάρους έχουν παρατηρήσει πολλοί ότι η τακτική κατανάλωση των παραπάνω φυσικών συστατικών βοηθούν την απώλεια κιλών. Αυτό συμβαίνει διότη η χρήση τους μας βοηθά να «ξεπρηστούμε», αφού πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αλλά και φυτικές ίνες, που όλα μαζί συνεισφέρουν στην απώλεια υγρών (διουρητική δράση), παρατεταμένης διαρκείας κορεσμό και ενίσχυση λειτουργικότητας του οργανισμού.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα που θα μας εφοδιάσουν με αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα μας δώσει εξίσου σημαντικά οφέλη.

Μην εθίζεστε σε «μαγικούς» τρόπους απώλειας λίπους, εστιάστε σε μια πιο ποιοτική καθημερινότητα με πλούσιο διατροφικό πλάνο σε θρεπτικά συστατικά και εντάξτε τη γυμναστική στη ζωή σας.

Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος-διατροφολόγος
Food photo created by jcomp – www.freepik.com




ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ





ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ






Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.





Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.