Blog

Fotolia_120608106_Subscription_Monthly_M.png

2 Ιανουαρίου, 2019 Angelos KlitsasΔιαβήτης0

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα, το απλό σάκχαρο δηλαδή που δίνει ενέργεια στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα.

Ο διαβήτης ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να προσβάλλει πολλά όργανα του σώματος, μεταξύ των οποίων και το δέρμα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις ανθρώπους με διαβήτη θα εμφανίσουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους μια δερματική διαταραχή.

Κάποια από τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι απλές μολύνσεις από βακτήρια και μύκητες ή και κνησμός. Στις πιο ειδικές περιπτώσεις συγκαταλέγονται το χαλάζιο στο μάτι, το λεγόμενο «κριθαράκι», καθώς και το «πόδι του αθλητή», μια λοίμωξη που προκαλείται από μύκητες.

Υπάρχουν όμως και πιο σπάνια προβλήματα που εμφανίζονται κυρίως ή και αποκλειστικά στα άτομα με διαβήτη. Τέτοια είναι η διαβητική δερματοπάθεια, η λιποειδική νεκροβίωση, η μελανίζουσα ακάνθωση, οι διαβητικές φουσκάλες και τα εξανθήματα.

Ξηροδερμία

Από τα συχνότερα είναι η ξηροδερμία, η οποία εμφανίζεται περίπου στο 40% των διαβητικών. Αυτή η κατάσταση είναι συνέπεια της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών του δέρματος, η οποία παρεμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του.

Ένας από τους λόγους που εμφανίζεται συχνότερα η ξηροδερμία είναι πως όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι υψηλά, αυξάνεται η συχνότητα ούρησης προκειμένου ο οργανισμός μας να αποβάλλει το πλεόνασμα γλυκόζης που διαθέτει, και με αυτόν τον τρόπο χάνονται αρκετά υγρά που χρησιμεύουν στην ενυδάτωση του δέρματος. Επιπλέον, με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αποκρούονται δυσκολότερα συγκεκριμένα βακτήρια. Και οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Στα συμπτώματα της ξηροδερμίας περιλαμβάνονται η ξηρότητα, η φαγούρα και η εμφάνιση σκληρίας στο δέρμα. Με την ξηροδερμία αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης πληγών, που στην περίπτωση του διαβήτη επουλώνονται δύσκολα και μπορούν να προχωρήσουν σε βαθύτερα στρώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταλήξει σε οστεομυελίτιδα (μία λοίμωξη των οστών) με πολλές πιθανότητες ακρωτηριασμού στα άκρα.

Η θεραπεία των δερματοπαθειών στο διαβήτη συνήθως γίνεται με φαρμακευτική αγωγή και με ταυτόχρονη εξισορρόπηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Φροντίδα

Η περιποίηση του δέρματος είναι σημαντική για την πρόληψη των παραπάνω. Ο ασθενής χρειάζεται να διατηρεί το δέρμα του στεγνό και καθαρό, να αποφεύγει τα πολύ ζεστά μπάνια και τα προϊόντα που ξηραίνουν την επιδερμίδα και να χρησιμοποιεί ενυδατική λοσιόν, ιδιαίτερα το χειμώνα. Να αποφεύγει όμως την επάλειψη στα δάχτυλα των ποδιών, καθώς η επιπλέον υγρασία στην περιοχή μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μυκήτων.

Σημαντικό είναι επίσης να προσέχει τις γρατσουνιές και τα κοψίματα, διότι όταν το δέρμα είναι ξηρό, η γρατζουνιά κλείνει δύσκολα αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης. Η άμεση πλύση της περιοχής με σαπούνι και νερό και η κάλυψη με αποστειρωμένη γάζα μπορεί να βοηθήσει στα λιγότερο σημαντικά κοψίματα.

Τέλος, στην περίπτωση εγκαύματος, μόλυνσης ή βαθιού κοψίματος ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν γιατρό και να μην χρησιμοποιήσει αντιβιοτικά χωρίς τη συμβουλή του


carrots-cucumber-delicious-1640777.png

19 Δεκεμβρίου, 2018 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή πάθηση των οστών, που χαρακτηρίζεται από μείωση της πυκνότητας και της ποιότητάς τους. Η υγεία των οστών μας, συνδέεται άμεσα με την διατροφή μας και τα τρόφιμα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε. Η γνώση των τροφίμων που είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών καθώς και την γενική υγεία, θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων καθημερινά.

Εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, τότε προσλαμβάνετε αρκετές από τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε καθημερινά, αλλά εάν δεν λαμβάνεται η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα μόνο μέσω της διατροφής, ίσως χρειαστεί να συμπληρώσετε τη διατροφή σας λαμβάνοντας πολυβιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής.

Τρόφιμα ωφέλιμα για την οστεοπόρωση

ΤΡΟΦΙΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα με χαμηλά λιπαρά και χωρίς λιπαρά, γιαούρτι και τυρί Ασβέστιο. Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίζονται με βιταμίνη D.
Κονσέρβες σαρδέλας και σολομού (με κόκαλα) Ασβέστιο
Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος, σκουμπρί Βιταμίνη D
Χόρτα, λάχανο, μπρόκολο Ασβέστιο
Σπανάκι, προϊόντα ντομάτας, αγκινάρες, λεμόνια, πατάτες, γλυκοπατάτες και σταφίδες Μαγνήσιο

Παραδείγματα διατροφής για την υγεία των οστών

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο, οι σπόροι σόγιας, τα βατόμουρα και τα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3, όπως το ιχθυέλαιο και ο λιναρόσπορος, μπορεί επίσης να έχουν οφέλη για τα οστά. Παρόλο που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τη συσχέτιση αυτών των τροφίμων και της υγείας των οστών, τα πολυάριθμα οφέλη αυτών των τροφίμων για την υγεία, τα καθιστούν εξαιρετικά για τη διατροφή σας. Μελέτες έχουν επίσης δείξει, ότι μια μέτρια πρόσληψη ορισμένων αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, όπως το κρασί, η μπύρα και το τσάι, μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη για τα οστά σας.

Κρέας και άλλα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε πρωτεΐνες για την υγεία των οστών, αλλά και τη γενική υγεία. Πολλοί ηλικιωμένοι δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη με τη διατροφή τους και αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τα οστά. Ωστόσο, ειδικές δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κρέατος σε κάθε γεύμα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν στο σώμα απώλεια ασβεστίου. Μπορείτε να αντισταθμίσετε αυτή την απώλεια προσλαμβάνοντας όσο ασβέστιο χρειάζεται το σώμα σας. Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, περιέχουν σημαντική ποσότητα ασβεστίου, που είναι σημαντικό για υγιή οστά.

Αλάτι

Τρώγοντας τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι (νάτριο), συμβαίνει στο σώμα σας απώλεια ασβεστίου, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων, κονσερβοποιημένων τροφίμων και αλατιού που προστίθεται στα τρόφιμα που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.

Καφές / τσάι

Η κατανάλωση περισσότερων από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου και να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας. Περιορίστε το αλκοόλ σε 2 – 3 ποτά την ημέρα.

Αθανάσιος Τσιούδας, διαιτολόγος-διατροφολόγος


Winter-diet-2.png

10 Δεκεμβρίου, 2018 Angelos KlitsasΆρθρα0

Κάθε φορά που ο οργανισμός μας νιώθει κρύο, αναπτύσσει αυτόματα μηχανισμούς προστασίας για να ζεσταθεί. Οι θερμιδικές ανάγκες το χειμώνα είναι αυξημένες λόγω μείωσης της θερμοκρασίας καθώς ο μεταβολισμός επιταχύνεται. Η διατροφή μας μπορεί να τον βοηθήσει να προστατευτεί ενάντια στο κρύο, αφού υπάρχουν κάποιες τροφές που αυξάνουν τη θερμογένεση και βοηθούν τον οργανισμό να παράγει ενέργεια.

Οι τροφές που θα μας προφυλάξουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες:

Υδατάνθρακες

Αυξήστε την κατανάλωση υδατανθράκων όπως δημητριακά, ψωμί, ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά όλων των ειδών που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια με αργό και σταθερό ρυθμό.

Ζεστές σούπες

Οι σούπες μας ζεσταίνουν λόγω της θερμοκρασίας τους, αλλά παρέχουν και την απαιτούμενη για τον οργανισμό ενέργεια με λιγότερες θερμίδες.

Ζεστά Ροφήματα

Πολύ καλή επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, είναι μία κούπα με ζεστό ρόφημα. Προσοχή όμως! Πολλά από τα έτοιμα ροφήματα έχουν πολλές θερμίδες. Γι’ αυτό, επιλέξτε τα απλά ροφήματα όπως καφέ (προσοχή στη ζάχαρη), τσάι, αφεψήματα και αποφύγετε αυτά που έχουν πολύ γάλα, ζάχαρη και σαντιγί.

Όσπρια

Τα περισσότερα όσπρια είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και έτσι αυξάνουν τις αντοχές του οργανισμού απέναντι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Πικάντικα τρόφιμα – περισσότερο πιπέρι

Τα καυτερά αυξάνουν τις καύσεις παράγοντας άμεσα θερμότητα χρήσιμη για τον οργανισμό. Αν βέβαια το αντέχει το στομάχι σας, τα καυτερά τρόφιμα θα σας ζεστάνουν τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Ξηροί Καρποί

Τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, κλπ, είναι η ιδανική τροφή για να αντιμετωπίσουμε το κρύο του χειμώνα. Μας  προστατεύουν από τους ιούς της γρίπης, και λόγω καλής πηγής σε καλά λιπαρά οξέα αποτελούν καύσιμο για τον οργανισμό για να παράγει θερμότητα.

Ξερά φρούτα

Οι σταφίδες, και γενικά τα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες, κλπ) αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και μας βοηθούν ενάντια στο κρύο.

Τzίντζερ

Περιέχει δύο ουσίες, την gingerol (τζιντζερόλη) και την shogaol (σογκαόλη), που είναι υπεύθυνες για τις θερμαντικές του ιδιότητες.

Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι εκτός από του ότι αποτελεί ένα ζεστό ρόφημα, περιέχει και κατεχίνες οι οποίες φαίνεται ότι αυξάνουν τη θερμογένεση.

Μπαχαρικά και καρυκεύματα

Η κανέλα, ο κόλιανδρος και το σκόρδο φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του οργανισμού.

Προσοχή στο αλκοόλ

Αν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ μπορεί θα ζεσταθείτε προσωρινά, αλλά αργότερα η απώλεια της θερμότητας θα είναι μεγαλύτερη. Σε αντίθεση με όσα πιστεύονται, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα να κρυώνουμε περισσότερο.

Πηγή: Nutriexperts
Photo credit: Prostooleh

Diabetes-video.png

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος, η οποία εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (τύπου 2). Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα να συλλέξουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν μεταξύ άλλων ως πηγή ενέργειας. Το αποτέλεσμα όμως του διαβήτη είναι να συγκεντρώνονται υψηλές ποσότητες γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας βλάβες σε σημαντικά όργανα του σώματος.

Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη νόσο είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει σαφή συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και το άτομο να εμφανίζει κάποια σοβαρή επιπλοκή.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι το πρώτο αίτιο τύφλωσης των ενηλίκων, πρώτο αίτιο νεφρικής ανεπάρκειας που χρήζει αιμοκάθαρσης, πρώτο αίτιο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, πρώτο αίτιο ακρωτηριασμού των κάτω άκρων και πρώτο αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας.

Βέβαια, για όλα αυτά ενοχοποιείται ο αρρύθμιστος διαβήτης. Το ρυθμισμένο σάκχαρο αποτελεί το αλεξικέραυνο για την αποτροπή των χρόνιων επιπλοκών.

Ο κίνδυνος για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται εάν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού είναι διαβητικός, εάν το άτομο είναι παχύσαρκο, κάνει κακή διατροφή, υπάρχει έλλειψη σωματικής άσκησης και έχει ξεπεράσει την ηλικία των 45. Για τις γυναίκες ειδικότερα συντρέχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως όταν έχουν ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη κύησης και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Το παρακάτω βίντεο προβάλλει τα βασικά χαρακτηριστικά της νόσου.


Hypertention.png

5 Δεκεμβρίου, 2018 Angelos KlitsasΥπέρταση0

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση (HTN) είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο εντατικά από το φυσιολογικό για να κυκλοφορεί το αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων.

Μπορεί να υπάρχει τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, ωστόσο είναι συχνότερη σε άτομα άνω των 35 ετών. Η αύξηση της ηλικίας, το υπερβολικό σωματικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της. Μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν έχουν, επιπλέον, τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, οι διαβητικοί, οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, οι νεφροπαθείς, αυτοί που πάσχουν από ποδάγρα, καθώς και εκείνοι στων οποίων τις οικογένειες υπάρχει ιστορικό με υψηλή πίεση. Να σημειωθεί πάντως ότι οι τελευταίοι δεν είναι σίγουρο πως θα την παρουσιάσουν.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, η υπέρταση εμφανίζει σπάνια και η αναγνώρισή της συνήθως γίνεται μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου ή όταν το άτομο αναζητά φροντίδα για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Μερικά άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση αναφέρουν πονοκεφάλους (ειδικά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και κατά τις πρωινές ώρες), καθώς και ζαλάδα, ίλιγγο, εμβοές (βόμβο ή σφύριγμα στα αυτιά), διαταραχές στην όραση ή λιποθυμικά επεισόδια. Η υψηλή πίεση, επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Υπολογίζεται ότι μέχρι και το ένα τέταρτο του πληθυσμού παρουσιάζει υψηλή πίεση, ωστόσο μόνος ένας στους τρεις πάσχοντες το γνωρίζει. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν κάποιος έχει υψηλή πίεση είναι να την μετρήσει. Η μέτρησή της πρέπει να γίνεται κάτω από κατάλληλες συνθήκες και με το σωστό τρόπο. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι ήρεμος και συνίσταται να είναι ξαπλωμένος για 30 λεπτά προτού γίνει η μέτρηση. Επίσης σημαντικό είναι το περιτύλιγμα του πιεσόμετρου να έχει πλάτος ανάλογο με την ηλικία, το σωματικό βάρος και τη σωματική διάπλαση του ασθενή.

Υψηλή πίεση στους ενήλικες υπάρχει όταν η συστολική πίεση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 140 mmHg και η διαστολική μεγαλύτερη ή ίση με 90 mmHg. Στα παιδιά οι φυσιολογικές τιμές εξαρτώνται και από την ηλικία τους.

Προσοχή εφίσταται στο γεγονός ότι το να έχει κάποιος υψηλή πίεση δεν σημαίνει ότι είναι νευρικός, νιώθει ένταση ή ότι είναι υπερβολικά δραστήριος. Μπορεί κάποιος να είναι ήρεμος, άνετος και χαλαρός αλλά να έχει υψηλή πίεση.


O3EK8S0.jpg

3 Δεκεμβρίου, 2018 Angelos KlitsasΛοιμώξεις0

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων η οποία, σε αντίθεση με το άσθμα, χαρακτηρίζεται από μόνιμη μη αναστρέψιμη (ή μερικώς αναστρέψιμη σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις) απόφραξη των αεραγωγών (βρόγχων).

Η ΧΑΠ θεωρείται επιδημία-μάστιγα του σύγχρονου ανθρώπου και ο βασικός παράγοντας που την προκαλεί είναι το κάπνισμα. Το 90% περίπου των πασχόντων από ΧΑΠ είναι ή υπήρξαν καπνιστές. Για το υπόλοιπο 10% ευθύνεται το παθητικό κάπνισμα, η ενδοοικιακή ρύπανση κυρίως από καύση ξύλων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και κάποια επαγγέλματα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν αναπτύσσουν όλοι οι καπνιστές ΧΑΠ, υποδηλώνοντας ότι γενετικοί παράγοντες τροποποιούν τους κινδύνους για κάθε άτομο.

Συμπτώματα

Τα αρχικά συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια (ύστερα από μερικά χρόνια). Η δύσπνοια στην αρχή ενοχλεί τον ασθενή μόνο στην άσκηση, στο γρήγορο ανέβασμα σκάλας ή ανηφόρας, αλλά σιγά-σιγά χειροτερεύει και οι ασθενείς με σοβαρή νόσο δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι λόγω δύσπνοιας ενώ αισθάνονται μεγάλη δυσφορία ακόμα και σε δραστηριότητες όπως το ντύσιμο, το πλύσιμο, το φαγητό κ.ά. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που αν χειροτερέψει, μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Η νόσος χειροτερεύει προοδευτικά, ιδιαίτερα αν ο ασθενής συνεχίζει να καπνίζει και δεν λαμβάνει θεραπεία. Σε κάποια φάση μάλιστα οδηγεί και στις επιπλοκές της, που είναι η αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια. Στην κατάσταση αυτή η μόνη θεραπευτική παρέμβαση που επιβραδύνει πολύ αυτή τη φθίνουσα πορεία και χαρίζει χρόνια αλλά και ποιότητα ζωής στον άρρωστο είναι η διακοπή του καπνίσματος, που όσο πιο νωρίς γίνεται τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα.

Διάγνωση

Όταν ένας καπνιστής ή καπνίστρια παρουσιάσει ένα ή περισσότερα συμπτώματα η βασική εξέταση που πρέπει να κάνει είναι η σπιρομέτρηση. Η εξέταση αυτή μετράει την ποσότητα του αέρα που βγαίνει από τους πνεύμονες και την ροή, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία βγαίνει ο αέρας στην εκπνοή. Στην ΧΑΠ λόγω της στένωσης των βρόγχων, τόσο η ποσότητα όσο και η ροή μειώνονται κάτω από τα αναμενόμενα όρια.

Η ακτινογραφία θώρακος είναι απαραίτητη για να μας αποκλείσει άλλα νοσήματα με παρόμοια συμπτώματα. Η εξέταση των αερίων του αρτηριακού αίματος σε προχωρημένο στάδιο της ΧΑΠ (αναπνευστική ανεπάρκεια), η τάση του οξυγόνου είναι κάτω από 55-60 mmHg (φυσιολογικές τιμές > 80 mmHg).

Θεραπεία

Στόχος της θεραπείας είναι να επιβραδυνθεί η επιδείνωση της νόσου και να περιοριστούν η δύσπνοια και τα άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Φάρμακα: Πρόκειται για αρκετά δραστικά φάρμακα που ελαττώνουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν την ικανότητα του ασθενή να κινείται και να λειτουργεί στην καθημερινή του ζωή. Τέτοια φάρμακα είναι κυρίως τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά, καθώς επίσης και εκείνα που βοηθούν στην αποβολή πτυέλων. Υπάρχουν και οι εισπνοές κορτιζόνης οι οποίες λαμβάνονται από τον ασθενή μετά από αξιολόγηση του ιστορικού του και των αποτελεσμάτων της σπιρομέτρησης. Σημειώνεται ότι αυτού του είδους η αγωγή πρέπει να συστήνεται πάντα από πνευμονολόγο.

Καθημερινή άσκηση: Παρόλο που η δύσπνοια περιορίζει τους ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αντίθετα από ό,τι θα πίστευε κανείς το καθημερινό περπάτημα και η σωματική άσκηση κάνουν καλό.

Χειρουργική θεραπεία: Η αφαίρεση μη λειτουργικών τμημάτων των πνευμόνων και η μεταμόσχευση πνευμόνων αποτελεί λύση για μερικούς ασθενείς.

Ο ασθενής με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι επιρρεπής στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίες επειδή χειροτερεύουν παροδικά την κατάσταση του συχνά τον αναγκάζουν να νοσηλευτεί. Μάλιστα, από τα αρχικά στάδια της νόσου θα πρέπει να εμβολιάζεται κάθε χρόνο για τον ιό της γρίπης και κάθε 5 χρόνια για τον πνευμονόκοκκο.

Επειδή η ΧΑΠ επηρεάζει και την καρδιακή λειτουργία θα πρέπει να αξιολογείται και η λειτουργικότητα της καρδιάς, ειδικά εάν το οξυγόνο του αίματος είναι μειωμένο.

Η μέτρηση του οξυγόνου στο αίμα θα δείξει επίσης και κατά πόσο ο ασθενής χρειάζεται να παίρνει οξυγόνο στο σπίτι.

Photo credit: Freepik



Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου για την υπόλοιπη μέρα, προκαλώντας επικίνδυνες αυξήσεις έπειτα από κάθε επόμενο γεύμα, προειδοποιούν επιστήμονες από το Ισραήλ.

Σε μελέτη με μικρό αριθμό εθελοντών ανακάλυψαν πως τις μέρες δίχως πρωινό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ήταν κατά 37% υψηλότερα το μεσημέρι απ’ ό,τι όταν έτρωγαν πρωινό. Την ώρα του βραδινού, δε, εξακολουθούσαν να είναι αυξημένα, με τη διαφορά να φτάνει το 27% σε σύγκριση με το βραδινό σάκχαρο που είχαν τις μέρες που είχαν φάει πρωινό.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν πολύ μεγάλη κλινική σημασία, διότι τις τελευταίες δεκαετίες ολοένα περισσότεροι ενήλικες παραλείπουν το πρωινό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντανιέλα Γιακούμποβιτς, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Τόσο αυτή όσο και προγενέστερες μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι η τακτική αυτή είναι επιβλαβής για την υγεία και τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό είναι ιδιαιτέρως σοβαρό στην περίπτωση των πασχόντων από διαβήτη. «Και αυτό, διότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν στα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος, τα αγγεία και τα νεύρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για προβλήματα όπως η καρδιοπάθεια και η νεφροπάθεια».

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», συμμετείχαν 22 υπέρβαροι εθελοντές με τύπου 2 διαβήτη, μέσης ηλικίας 57 ετών.

Για δύο μέρες κατανάλωσαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων και τα ίδια υγιεινά φαγητά για μεσημεριανό και βραδινό, αλλά τη μία μέρα έφαγαν επίσης ένα πρωινό και την άλλη όχι. Την ημέρα που είχαν φάει πρωινό τα μέσα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους ήταν 192 mg/dl μετά το μεσημεριανό τους φαγητό και 215 mg/dl μετά το βραδινό. Ωστόσο την ημέρα που παρέλειψαν το πρωινό, το σάκχαρό τους εκτοξεύθηκε στα268 mg/dl μετά το μεσημεριανό και στα 298 mg/dlμετά το βραδινό.

«Ως φαίνεται, η παρατεταμένη αφαγία εξαιτίας της παράλειψης του πρωινού αδρανοποιεί τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία χρειάζονται περισσότερη ώρα μετά την κατανάλωση κάθε γεύματος για να ενεργοποιηθούν και να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», είπε η δρ Γιακούμποβιτς. Και κατέληξε: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ακόμα κι αν ένας πάσχων από διαβήτη προσέχει τη διατροφή του, θα βλάψει την ασθένειά του εάν παραλείπει το πρωινό. Επομένως αυτό είναι κάτι που αντενδείκνυται στους συγκεκριμένους ασθενείς».


368021-PAXTR7-565.jpg

28 Νοεμβρίου, 2018 Angelos KlitsasΆρθρα0

Ο σίδηρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που απαιτείται για τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε μια ποικιλία άλλων σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού. Η έλλειψη σιδήρου, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως κούραση, έλλειψη ενέργειας και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οφέλη Σιδήρου στην Υγεία του Ανθρώπου

  • Βελτιώνει την λειτουργία των μυών, παρέχοντάς τους το οξυγόνο που απαιτείται για τη συστολή τους. Χωρίς αυτό, οι μύες χάνουν τον τόνο και την ελαστικότητά τους. Η μυϊκή αδυναμία είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια αναιμίας.
  • Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου, λόγω του οξυγόνου που μεταφέρει στο αίμα. Η σωστή ροή του αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να διεγείρει τη γνωστική δραστηριότητα και να βοηθήσει στη δημιουργία νέων νευρικών οδών για την πρόληψη γνωστικών διαταραχών όπως η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
  • Αντιμετωπίζει την αναιμία, η οποία προκύπτει από την έλλειψή σιδήρου στο ανθρώπινο σώμα. Η αναιμία είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια στον πλανήτη. Ο σίδηρος επίσης παρουσιάζει οφέλη για την θεραπεία της αναιμίας που εμφανίζεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμήνου ρύσεως.
  • Συμμετέχει ενεργά στη σύνθεση πολλών νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του νευρικού συστήματος και του ανθρώπινου εγκεφάλου.
  • Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Χωρίς αυτόν, δεν θα υπήρχε αιμοσφαιρίνη και χωρίς αιμοσφαιρίνη, δεν θα υπήρχε οξυγόνο, το οποίο είναι απαραίτητο για την διαδικασία επούλωσης.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο

Πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά περιέχουν σίδηρο σε διαφορετικές ποσότητες. Κάποια από αυτά, όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, είναι πιο πλούσια σε σίδηρο που είναι πιο εύκολα απορροφήσιμος. Τα υπόλοιπα τρόφιμα (φυτικά), όπως τα όσπρια, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το τοφού, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, περιέχουν κι αυτά σίδηρο, ο οποίος όμως είναι λιγότερο απορροφήσιμος.

Συμβουλές για να εξασφαλίσετε μια πλούσια σε σίδηρο διατροφή

  • Προσθέστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά στα κύρια γεύματα.
  • Προσθέστε αποξηραμένα φρούτα στα επιδόρπια και καταναλώστε φρούτα και ξηρούς καρπούς ως σνακ μεταξύ των γευμάτων.
  • Συνδυάστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, για να αυξήσετε την απορρόφησή του.
  • Μην καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως τυριά και γαλακτοκομικά μαζί με τροφές με σίδηρο, γιατί επιβραδύνεται η απορρόφησή του.

Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να είναι χρήσιμα όταν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να προσλάβουν αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής, όπως σε μια χορτοφαγική διατροφή. Είναι καλό να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την απορρόφηση σιδήρου από τη διατροφή, μειώνοντας τους παράγοντες που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση και την καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΗΠ
Βρέφη 0-6 μήνες 0,27 mg
7-12 μήνες 11 mg
Παιδιά 1-3 ετών 7 mg
4-8 ετών 10 mg
9-13 ετών 8 mg
Αγόρια / Κορίτσια (14 – 18 ετών) 11 / 15 mg
Γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση 18 mg
Άνδρες & Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση 8 mg
Έγκυες / Θηλάζουσες γυναίκες 27 / 10 mg

Τσιούδας Αθανάσιος, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Photo credit: Freepik


454904-PF8ZKN-589-1024x576.png

23 Νοεμβρίου, 2018 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η στηθάγχη είναι ένα έντονο αίσθημα δυσφορίας στο στήθος, το οποίο ακτινοβολεί προς τον λαιμό, την κάτω γνάθο, τον βραχίονα, τη ράχη ή και τα δόντια και προκαλείται από τη μειωμένη παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ. Οι ασθενείς ως αποτέλεσμα μπορεί επίσης να υποφέρουν από δυσπεψία, αδυναμία, ιδρώτες, ναυτία και δύσπνοια.

Συνήθως εκδηλώνεται μετά τη σωματική καταπόνηση και υποχωρεί όταν το άτομο ξεκουραστεί για λίγο. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η μειωμένη παροχή αίματος οφείλεται σε στένωση των στεφανιαίων αρτηριών σαν αποτέλεσμα της αρτηριοσκλήρυνσης.

Εκτός από τη σωματική καταπόνηση η στηθάγχη εμφανίζεται συνήθως και λόγω έντονου συναισθηματικού στρες ή μετά από ένα βαρύ γεύμα, οπότε ο καρδιακός μυς απαιτεί περισσότερο οξυγόνο μέσω του αίματος, έναντι αυτού που μπορούν να προσφέρουν οι εστενωμένες στεφανιαίες αρτηρίες. Η διάρκειά της είναι συνήθως από 1 έως 15 λεπτά και για να ανακουφισθεί το άτομο, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε αναπαυτική θέση ή να τοποθετήσει κάτω από τη γλώσσα του ένα δισκίο νιτρογλυκερίνης, το οποίο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Πώς προκαλείται

Η συχνότερη αιτία της στηθάγχης είναι η στεφανιαία νόσος, ενώ λιγότερο συχνή αιτία είναι ο σπασμός των στεφανιαίων αρτηριών. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη και ο σακχαρώδης διαβήτης. Όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες στενωθούν περισσότερο από 50% έως 70%, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις κατά την σωματική άσκηση ή το στρες, οπότε η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί τον πόνο της στηθάγχης.

Ο σπασμός των στεφανιαίων οφείλεται σε σύσπαση των τοιχωμάτων των αρτηριών και εμφανίζεται κατά την ανάπαυση συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες. Σπασμός των στεφανιαίων μπορεί να εμφανισθεί σε εστενωμένες αλλά και σε φυσιολογικές στεφανιαίες αρτηρίες. Μπορεί να προκληθεί επίσης από τη χρήση κοκαΐνης, αλλά αυτός ο τύπος σπασμού μπορεί να είναι τόσο σοβαρός ώστε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Δύο τύποι στηθάγχης

Η στηθάγχη διακρίνεται σε δύο τύπους, οι οποίοι διαφέρουν στο αίτιο που την προκαλεί και στα συμπτώματα:

  1. Σταθερή στηθάγχη: Ο στηθαγχικός πόνος εμφανίζεται όταν υπάρχει ένας ή περισσότεροι παράγοντες που αυξάνουν το καρδιακό έργο και τις απαιτήσεις του μυοκαρδίου σε οξυγόνο. Τέτοιοι παράγοντες είναι η σωματική άσκηση, η συγκινησιακή φόρτιση, το έντονο ψύχος, ένα πλούσιο γεύμα, η σεξουαλική πράξη κ.ά. Ο πόνος διαρκεί μερικά λεπτά και υποχωρεί με τη λήψη ενός νιτρώδους φαρμάκου ή με διακοπή της σωματικής άσκησης.
  2. Ασταθής στηθάγχη: Ο στηθαγχικός πόνος εμφανίζεται ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη κάποιου εκλυτικού παράγοντα όπως η σωματική άσκηση, δηλαδή ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος από εκείνον της σταθερής στηθάγχης και να διαρκεί περισσότερο, υποχωρεί όμως με τη λήψη νιτρωδών φαρμάκων. Η ασταθής στηθάγχη υποδηλώνει σοβαρότερη νόσο των στεφανιαίων αγγείων και έχει χειρότερη πρόγνωση.

Αντιμετώπιση

Οι στόχοι κατά της αντιμετώπιση της στηθάγχης είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η επιβράδυνση της εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου και η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Γενικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται είναι η διακοπή του καπνίσματος, ο διατήρηση των τιμών σακχάρου και χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η απώλεια βάρους σε συνδυασμό με υγιεινή δίαιτα.

Μπορούν μάλιστα να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα, τα οποία ανακουφίζουν από τον στηθαγχικό πόνο, αυξάνουν την αιμάτωση του μυοκαρδίου και μειώνουν την πιθανότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Να σημειωθεί ότι οποιοσδήποτε πόνος στο στήθος δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρόκειται για στηθάγχη. Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που μπορούν να τον προκαλέσουν όπως είναι η πνευμονία, ο πνευμοθώρακας, το έντονο άγχος, οι κρίσεις πανικού και ούτω καθεξής.

Photo credit: Freepik


Prostate.png

21 Νοεμβρίου, 2018 Angelos KlitsasΆρθρα0

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Ο βιολογικός σκοπός του είναι να παράγει σπέρμα. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άντρες καθώς μεγαλώνουν, έχουν μια υπερπλασία (διεύρυνση) του προστάτη τους, που τους προκαλεί ενοχλητικά και μερικές φορές επώδυνα συμπτώματα κατά την ούρηση. Επίσης, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό.

Η υγεία του προστάτη εξαρτάται εν μέρει από τη διατροφή. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες διατροφικές συμβουλές που τον βοηθούν και προλαμβάνουν από ασθένεια:

Ο προστάτης θα προτιμούσε να είναι ‘’χορτοφάγος’’

Οι διατροφική θεραπεία για την υπερπλασία του προστάτη διερευνάται από πολλούς επαγγελματίες υγείας. Το πρώτο βήμα είναι μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η μείωση των συμπτωμάτων του προστάτη γίνεται με:

  1. Λάδι από λιναρόσπορο, σε ποσότητα δύο κουταλιές της σούπας ανά ημέρα. Εάν αυτό προκαλεί χαλάρωση του προστάτη, το πρόβλημα συνήθως μειώνεται μετά από περίπου μια εβδομάδα.
  2. Βιταμίνη Ε, σε ποσότητα 400 IU ανά ημέρα μέσω της διατροφής. Μειώστε σε 100 IU την ημέρα εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
  3. Βιταμίνη Β6, σε ποσότητα 100 mg την ημέρα.
  4. Αποφυγή της καφεΐνης και ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ.

Λυκοπένιο 

Το λυκοπένιο είναι μια λαμπερή κόκκινη χρωστική ουσία, που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ. Το λυκοπένιο ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, είναι “συγγενική” ουσία με το β-καροτένιο και είναι στην πραγματικότητα πολύ ισχυρότερο αντιοξειδωτικό. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μόλις δύο μερίδες σάλτσας ντομάτας την εβδομάδα είχαν 23% λιγότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σπάνια προϊόντα ντομάτας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ένας επιπλέον κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, σχετίζεται με μια πρωτεΐνη στην κυκλοφορία του αίματος που καλείται ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας-Ι (IGF-1). Αν και μια ορισμένη ποσότητα IGF-1 στο αίμα είναι φυσιολογική, υψηλά επίπεδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Γενικά, η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων ή πρωτεϊνών αυξάνει την ποσότητα του IGF-1 στο αίμα και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στη δίαιτα αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Δύο μεγάλες μελέτες του Χάρβαρντ έδειξαν ότι οι άντρες που καταναλώνουν γάλα έχουν 30 έως 60% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο σε σχέση με τους άνδρες που γενικά αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πρόληψη

Μια δίαιτα που περιλαμβάνει φυτικές τροφές αποτελεί την καλύτερη άμυνα κατά της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Αυτή η δίαιτα είναι φυσικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες – βοηθώντας στη διατήρηση υγιών επιπέδων τεστοστερόνης – και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου να καταπολεμήσει την παραγωγή ελεύθερων ριζών και τον καρκίνο.

Επομένως, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και vegan, ενισχύοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, φασολιών και δημητριακών ολικής αλέσεως και αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα, τα αυγά και τα τηγανητά τρόφιμα. Έτσι, οι άνδρες μπορούν να επωφεληθούν από τα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά των τροφών αυτών και να αποφύγουν τους παράγοντες που προάγουν τον καρκίνο.

Τσιούδας Αθανάσιος, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Photo credit: Rawpixel.com




ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ





ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ






Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.





Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.