Blog

Espress-1024x536.png

19 Φεβρουαρίου, 2021 Angelos KlitsasΆρθρα0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ο καφές αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα παγκοσμίως. Οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, που θα “σκότωναν” για την αγαπημένη τους πρωινή – και όχι μόνο – απόλαυση, πιθανώς δεν έχουν μπει ποτέ στην διαδικασία να σκεφτούν τα οφέλη ή τους κινδύνους που μπορεί να έχει το αγαπημένο τους ρόφημα για την υγεία.

Ωστόσο, ο καφές έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών και συζητήσεων εδώ και πολλά χρόνια, καθώς το 1991 συμπεριλήφθηκε σε μια λίστα πιθανά καρκινογόνων ουσιών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρόλο που το 2016 κατάφερε να απαλλαχθεί από την κατηγορία για πιθανή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, η διαμάχη για το αν η κατανάλωση του ή όχι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συνεχίστηκε μέχρι πολύ πρόσφατα.

Τι προκαλεί η καφεΐνη στον οργανισμό;

Ο καφές είναι ένα περίπλοκο μείγμα με περισσότερες από χίλιες χημικές ουσίες. Είναι πλούσιος σε καφεΐνη, πολυφαινόλες, θεοβρωμίνη, μαγνήσιο, βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και φυτοοιστρογόνα. Η πιο διάσημη ουσία του, η καφεΐνη, έχεις διάφορες επιδράσεις στην υγεία.

  • Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε φυσιολογική ποσότητα αυξάνει την εγρήγορση, την ετοιμότητα και την συγκέντρωση και βελτιώνει την μνήμη, ενώ σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος και αϋπνία.
  • Αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, καθώς διεγείρει την παραγωγή κορτιζόλης και αδρεναλίνης.
  • Αυξάνει την παραγωγή οξέος στο στομάχι, για αυτό πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με στομαχικές διαταραχές.
  • Μειώνει την όρεξη και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες.
  • Αυξάνει την αθλητική απόδοση και προσφέρει τόνωση και εγρήγορση, εάν καταναλωθεί πριν το γυμναστήριο.

Πόση καφεΐνη περιέχει μια κούπα καφέ;

Μια κούπα 200 ml καφέ περιέχει κατά μέσο όρο περίπου 95 mg καφεΐνης. Ωστόσο, ο τύπος του καφέ σε συνδυασμό με τον τρόπο παρασκευής του, είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την ποσότητα της καφεΐνης που περιέχεται στην κούπα σας.

Ωστόσο, η καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ, αλλά και στο τσάι, την σοκολάτα, το κακάο, σε αναψυκτικά τύπου cola και ενεργειακά ποτά, επομένως πρέπει και αυτή η ποσότητα να λαμβάνεται υπόψη.

Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας με τα διάφορα είδη καφέ αλλά και άλλων ροφημάτων και την περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη:

Είδος καφέ Περιεκτικότητα σε καφεΐνη (mg)
Καφές φίλτρου 200 ml 145
Fredo espresso / cappuccino 200 ml 120
Ελληνικός διπλός 140 ml 115
Στιγμιαίος ζεστός 200 ml 110
Φραπέ 200 ml 106
Cappuccino 150 ml 60
Espresso 30 ml 60
Decafeine 200 ml 2 – 12
Άλλα ροφήματα
Τσάι 200 ml 50
Κακάο ρόφημα 200 ml 16
Αναψυκτικά τύπου cola 200 ml 30
Ενεργειακά ποτά 250 ml 75 – 80

Πόση καφεΐνη μπορώ να καταναλώνω;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είναι 400 mg για τους ενήλικες, που αντιστοιχούν σε 3 – 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Όσον αφορά τις εγκύους, η ποσότητα αυτή μειώνεται στο μισό. Δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 200 mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή τα 2 φλιτζάνια καφέ, επειδή η καφεΐνη περνά μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και έχει συσχετιστεί με αποβολές και χαμηλό βάρος γέννησης. Η ίδια ποσότητα ισχύει και για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Για τους ανηλίκους, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, ωστόσο φαίνεται μια κατανάλωση καφεΐνης έως 3 mg / kg σωματικού βάρους, θεωρείται ασφαλής.

Ωστόσο, είναι σημαντικό σε αυτή την ποσότητα να συνυπολογίζονται και οι υπόλοιπες πηγές καφεΐνης που καταναλώνονται κατά την διάρκεια της ημέρας, εκτός από τον καφέ.

Η ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού στον καφέ ή την καφεΐνη μπορεί επίσης να ποικίλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων, καθώς κάθε οργανισμός έχει διαφορετική ευαισθησία στην καφεΐνη, που εξαρτάται από τα γονίδια του και από το πόσο αργά ή γρήγορα μπορεί να την μεταβολίσει. Χαμηλές έως μέτριες δόσεις καφεΐνης (50 – 300 mg) μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη εγρήγορση, ενέργεια και ικανότητα συγκέντρωσης, ενώ υψηλότερες δόσεις μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα όπως άγχος, ανησυχία, αϋπνία και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Αν ανήκετε σε αυτούς που την μεταβολίζουν αργά και ένας καφές επιδρά έντονα στο νευρικό τους σύστημα, είναι καλό να ξέρετε πως κάθε είδος καφέ, περιέχει διαφορετική ποσότητα καφεΐνης.

Κατανάλωση καφέ & υγεία

Καρκίνος

Παρόλο που ο καφές έχει κατηγορηθεί ως καρκινογόνος, επειδή όταν οι κόκκοι του ψήνονται δημιουργείται η χημική ουσία ακρυλαμίδιο, μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές δράσεις των πολυφαινολών που περιέχει εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, ορμονών που συνδέονται με διάφορους τύπους καρκίνου, καθώς και μείωση της φλεγμονής, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς καρκίνους.

Διαβήτης τύπου 2

Αν και η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν καφέ συστηματικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν. Οι πολυφαινόλες και τα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο στον καφέ μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης και τον μεταβολισμό της γλυκόζης στο σώμα.

Υγεία της καρδιάς

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις στους ανθρώπους. Σε ευαίσθητα άτομα, οι υψηλές ποσότητες καφεΐνης μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Ακόμη, ο καφές περιέχει κάποιες ουσίες, τα διτερπένια, που μπορούν να αυξήσουν την κακή LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

*Ο ελληνικός καφές περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα από διτερπένια, ο espresso περιέχει μέτριες ποσότητες διτερπενίων, ενώ ο καφές φίλτρου και ο στιγμιαίος καφές δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου διτερπένια, καθώς το φιλτράρισμα και η επεξεργασία αυτών των τύπων καφέ τα αφαιρεί. Παρόλα αυτά έρευνες έχουν συνδέσει την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού καφέ με καλύτερη υγεία της καρδιάς και μακροζωία!

Κατάθλιψη

Ο καφές μπορεί να έχει νευρολογικά οφέλη σε μερικούς ανθρώπους και δρα ως αντικαταθλιπτικό,αυξάνοντας την εγρήγορση και την προσοχή, μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας την διάθεση. Η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (2 – 3 φλιτζάνια την ημέρα) έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονίας.

Πότε δεν κάνει να πίνω καφέ;

Η φυσιολογική κατανάλωση καφέ, σύμφωνα με τις συστάσεις, δεν έχει καμία αρνητική επίδραση. Όμως, εάν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη, είστε έγκυος ή θηλάζουσα ή πάσχετε από καρδιαγγειακές νόσους ή ασθένειες του στομάχου, τότε ο ντεκαφεϊνέ καφές αποτελεί μια καλή επιλογή, ενώ παράλληλα προσφέρει παρόμοια οφέλη υγεία με τον καφέ που περιέχει καφεΐνη.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το πως πίνετε τον καφέ σας. Η ζάχαρη, η κρέμα γάλακτος ή το αφρόγαλα που προσθέτετε στον καφέ σας, αυξάνουν το περιεχόμενό του σε θερμίδες και κορεσμένο λίπος, όμως τα οφέλη της καφεΐνης και των αντιοξειδωτικών που περιέχει ο καφές δεν χάνονται!

 

Featured image by valeria_aksakova on Freepik

lentils-3-wooden-spoons-with-top-view-wooden-table-1024x536.jpg

8 Φεβρουαρίου, 2021 Angelos KlitsasΆρθρα0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη, την άρτια κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή πολλών ορμονών, νευροδιαβιβαστών και του συνδετικού ιστού. Περίπου τα 2/3 του σιδήρου του οργανισμού βρίσκονται στην αιμοσφαιρίνη, που αποτελεί την πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και επιτρέπει τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς. Ακόμη, ο σίδηρος αποτελεί μέρος της μυοσφαιρίνης, η οποία βρίσκεται στους μύες και επιτρέπει την μεταφορά και αποθήκευση οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα. 

Ποιες οι κατηγορίες του διαιτητικού σιδήρου;

Ο σίδηρος της διατροφής, που προσλαμβάνεται και είναι διαθέσιμος για απορρόφηση από το έντερο, διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Αιμικός σίδηρος

Περιέχεται στο κρέας και απορροφάται σε αρκετά σημαντικό βαθμό, έως και 25%.

Μη αιμικός (ελεύθερος) σίδηρος

Περιέχεται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (στα λαχανικά, στα φρούτα, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς), καθώς και στο γάλα και στα αυγά. Αυτή η μορφή σιδήρου δεν απορροφάται σε ικανοποιητικό βαθμό (γύρω στο 5%). Συνδυάζοντας τα τρόφιμα αυτά με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C ή με μικρές ποσότητες κρέατος βελτιώνεται η απορρόφηση του σιδήρου. Λίγο πιο αναλυτικά… Ο βαθμός απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα εξαρτάται από τη βιοδιαθεσιμότητα του. Ο αιμικός σίδηρος έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από ότι ο μη αιμικός. Τα άτομα που ακολουθούν μικτή διατροφή (κατανάλωση ζωικών και φυτικών τροφίμων), συμπεριλαμβανομένου δηλαδή του αιμικού σιδήρου, μπορούν να απορροφήσουν το 14% έως 18%, ενώ εκείνοι που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή μπορούν να αναμένουν να απορροφήσουν περίπου το 5% έως 12% του διαιτητικού σιδήρου.

Ποιες είναι οι ανάγκες μας σε σίδηρο;

  • 8-10 mg καθημερινά για τους άντρες και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
  • 16-18 mg καθημερινά για τις γυναίκες κατά την εμμηνόρροια.
  • 20-22 mg καθημερινά για τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες γυναίκες.

Η συνιστώμενη πρόσληψη σιδήρου για τους χορτοφάγους είναι 1,8 φορές μεγαλύτερη από αυτή των μη χορτοφάγων. Αρκετές μάλιστα μελέτες υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα σιδήρου των χορτοφάγων είναι χαμηλά λόγω της απουσίας σιδήρου υψηλής βιοδιαθεσιμότητας και της ανασταλτικής επίδρασης ορισμένων συστατικών, που υπάρχουν στα φυτικά τρόφιμα, στη βιοδιαθεσιμόττηα του μη αιμικού σιδήρου!

Πόσο επηρεάζει η έλλειψη σιδήρου την υγεία μας;

Η έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενία) αποτελεί την πλέον συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια, που επηρεάζει κυρίως βρέφη, παιδιά, εφήβους και γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Στα πρώτα στάδια έλλειψης σιδήρου παρατηρούνται αδυναμία, κόπωση, τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια, ενώ σοβαρή έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία, μειωμένη απόδοση σε αερόβιες δραστηριότητες, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, γνωσιακή και διανοητική δυσλειτουργία, διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα και προβλήματα στην κύηση.

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε σίδηρο

Παρόλο που συνήθως συνδέουμε την πρόσληψη σιδήρου με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (αιμικός σίδηρος), όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα φυτικής προέλευσης (μη αιμικός σίδηρος) που αποτελούν εναλλακτικές πηγές πλούσιες σε σίδηρο. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν:

Φρέσκα φρούτα & χυμοί: ροδάκινα, δαμάσκηνα, ρόδι, μπανάνες, μήλα, ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ. Αποτελούν ένα πολύ καλό τρόπο για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη του σιδήρου. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν και βιταμίνη C που βοηθά το σώμα να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο.

Αποξηραμένα φρούτα: βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, ξηρές σταφίδες, σύκα. Επιλέξτε αυτά που δεν έχουν επιπλέον ζάχαρη.

Λαχανικά: σπανάκι (6,43 mg ανά 1 φλιτζάνι), σέσκουλα (4 mg ανά 1 φλιτζάνι), φασόλια (3-4 mg ανά φλιτζάνι), αρακάς (1,4 mg ανά 100 γραμμάρια), γογγύλι (1,15-2 mg ανά φλιτζάνι), κέιλ (1,2 mg ανά κούπα), λαχανάκια Βρυξελλών (1,23 mg ανά φλιτζάνι), μπρόκολο, πιπεριές, ντομάτα (και λιαστή), μανιτάρια και ο μαϊντανός.

Τα λαχανικά περιέχουν περισσότερο σίδηρο όταν μαγειρεύονται παρά όταν τρώγονται ωμά.

Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

  • Όπως έχει τονιστεί παραπάνω τόσο στις ζωικές όσο και στις φυτικές πηγές που περιέχουν σίδηρο συνιστάται ο συνδυασμός τους με τρόφιμα / αφεψήματα που περιέχουν βιταμίνη C. Για παράδειγμα μπορείτε να καταναλώσετε 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι παράλληλα με το γεύμα σας.
  • Προσθέστε στις πράσινες σαλάτες χυμό λεμονιού. Η βιταμίνη C που περιέχει θα βοηθήσει σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται αντίστοιχα στις σαλάτες αυτές. Ειδικά για το σπανάκι: Προτιμήστε να το καταναλώνετε αποκλειστικά μαγειρεμένο, καθώς ο σίδηρος γίνεται έτσι πιο εύκολα διαθέσιμος στον οργανισμό.
  • Καταναλώστε τσάι ή καφέ ενδιάμεσα στα γεύματα και όχι μαζί με αυτά, μιας και περιέχουν ουσίες που παρεμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Καλό είναι να μεσολαβούν 2 ώρες πριν ή μετά το γεύμα προτού καταναλώσετε καφέ ή τσάι.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών (τυρί, γιαούρτι ή γάλα) παράλληλα ή 2 ώρες μετά τα γεύματα, καθώς το ασβέστιο που περιέχουν μειώνει την απορρόφηση ακόμη και του σιδήρου που προέρχεται από τις ζωικές τροφές.

Photo credit: Food photo created by 8photo – www.freepik.com


portrait-puzzled-woman-looking-upward-holding-green-fresh-apple-thinking-about-healthy-food-isolated-white-1024x536.png

3 Φεβρουαρίου, 2021 Angelos KlitsasΆρθραΠαχυσαρκία0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο και κυρίως εκείνους που προσπαθούν να χάσουν τα περιττά κιλά. Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στην λεπτίνη και τον μηχανισμό δράσης της.

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σωματικό λίπος και ελέγχει το αίσθημα της πληρότητας μετά το γεύμα. Ένας άνθρωπος στον οποίο η λεπτίνη λειτουργεί φυσιολογικά, δεν έχει το αίσθημα της πείνας μεταξύ των γευμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα εκκρίνει λεπτίνη όταν έχει καταναλωθεί επαρκής ποσότητα φαγητού και στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι ο οργανισμός είναι πλήρης.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης της λεπτίνης;

Αφού η λεπτίνη εκκρίνεται από τα λιπώδη κύτταρα, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι ένα άτομο με αυξημένο σωματικό βάρος θα έχει άφθονη λεπτίνη και επομένως ποτέ δεν αισθάνεται πείνα. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει. Το υπερβολικό λίπος στο σώμα δημιουργεί περίσσεια λεπτίνης και οδηγεί σε αντίσταση στη λεπτίνη, η οποία προκαλεί το αίσθημα της πείνας, ακόμη και αν κάποιος έχει ήδη καταναλώσει αρκετό φαγητό.

Με άλλα λόγια υπάρχει μεγάλη ποσότητα λεπτίνης στην κυκλοφορία του αίματος, που υπερχειλίζει τα κύτταρα του σώματος. Τα κύτταρα, λοιπόν, στην προσπάθεια τους να προστατευτούν από την υπερβολική ποσότητα λεπτίνης, κλείνουν τους υποδοχείς που έχουν για την λεπτίνη, προκαλώντας έτσι αντίσταση στην λεπτίνη. Εφόσον, η λεπτίνη δεν εισέρχεται στα κύτταρα ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει ποτέ το μήνυμα κορεσμού και έτσι το άτομο υπερκαταναλώνει φαγητό.

Η λεπτίνη είναι επίσης σημαντική για τη γονιμότητα, τη λίμπιντο και την πρόωρη ήβη, καθώς και για την ανάπτυξη των παιδιών. Στην πραγματικότητα, η αντίσταση στην λεπτίνη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα παχύσαρκα κορίτσια έχουν 80% περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν την εφηβεία νωρίτερα από το κανονικό.

Ωστόσο, η αντίσταση στη λεπτίνη δεν είναι η μόνη μάχη στον αγώνα ενάντια της υπερφαγίας. Τα υψηλά τριγλυκερίδια έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την ικανότητα της λεπτίνης να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (μια λεπτή επένδυση που προστατεύει τον εγκέφαλο) και να παραδώσει το σήμα κορεσμού στον εγκέφαλο.

Τα σάκχαρα και τα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες αυξάνουν σημαντικά τα τριγλυκερίδια, εμποδίζοντας έτσι την ικανότητα της λεπτίνης να στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι ο οργανισμός είναι πλήρης.

Πώς ρυθμίζονται τα επίπεδα της λεπτίνης;

Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να ομαλοποιήσετε τα επίπεδα λεπτίνης είναι να αλλάξετε τη διατροφή σας. Η υπερκατανάλωση τροφής και η κατανάλωση πάρα πολλών γλυκών και αμυλούχων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στη λεπτίνη, υψηλά τριγλυκερίδια και, στο αίσθημα πείνας και επιθυμίας για φαγητό. Ως εκ τούτου, το κλειδί για να καταπολεμήσετε την αντίσταση στην λεπτίνη είναι να υιοθετήσετε μια διατροφή που προάγει την ευαισθησία στην λεπτίνη, που μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απαλλαχτείτε από τα ανεπιθύμητα κιλά.

Αν θέλετε να ξεπεράσετε την αντίσταση στην λεπτίνη, λάβετε υπόψη τις παρακάτω τακτικές που την μειώνουν :

  • Βγάλτε τα γλυκά και τα αναψυκτικά από την καθημερινότητα σας. Η ζάχαρη έχει αποδειχθεί ότι κάνει απευθείας τον εγκέφαλο ανθεκτικό στη λεπτίνη. Τα γλυκά αυξάνουν επίσης τα τριγλυκερίδια, και έτσι η λεπτίνη δεν μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο.
  • Καταναλώνετε υδατάνθρακες με μέτρο. Τα αμυλώδη τρόφιμα (ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, πατάτες, καλαμπόκι, αρτοσκευάσματα, κ.λπ.) αυξάνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτά με τη σειρά του αυξάνουν τη λεπτίνη.
  • Καταναλώνετε «καλά» λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, ο σολομός κλπ. Οι επαρκής ποσότητα «καλών» λιπαρών, ενεργοποιούν τον διακόπτη κορεσμού της λεπτίνης.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να λάβετε συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ρυθμίζουν τη λεπτίνη.
  • Θυμηθείτε ότι η υπερκατανάλωση φαγητού προκαλεί αντίσταση στη λεπτίνη, η οποία μπορεί να σας κάνει να πεινάτε συνεχώς. Κόβοντας τα αναψυκτικά, τα γλυκά, την υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, θα βοηθήσετε στον περιορισμό του αισθήματος πείνας.
  • Επίσης, μην ξεχνάτε να ασκείστε τακτικά. Η άσκηση και ιδιαίτερα η προπόνηση δύναμης, βοηθά στη μείωση της λεπτίνης.

Photo credit: Food photo created by drobotdean – www.freepik.com


Screen-Shot-2021-01-29-at-19.04.11-1024x682.png

29 Ιανουαρίου, 2021 Angelos KlitsasΔιαβήτης0

Περισσότερη ευκολία για τον ασθενή στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη έχει επιφέρει τα τελευταία χρόνια η έλευση μιας νέας θεραπείας με την ονομασία ντουλαγλουτίδη.

Πρόκειται για μία φαρμακευτική ουσία, που ανήκει στην οικογένεια των GLP1 αγωνιστών, η οποία χορηγείται σε ενέσιμη μορφή μια φορά την εβδομάδα. Χρησιμοποιείται για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) του αίματος σε ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Η επιλογή της γίνεται από τον επιβλέποντα γιατρό και εξαρτάται από το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, καθώς στην ελληνική αγορά διατίθενται και άλλοι αγωνιστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως διάρκεια δράσης και χρόνο λήψης, αλλά εξίσου χρήσιμοι.

Στην περίπτωση της ντουλαγλουτίδης, αυτό που την κάνει ελκυστική είναι η εβδομαδιαία χορήγησή της. Ο ασθενής μπορεί να ανεχτεί καλύτερα την ενέσιμη θεραπεία και να επωφεληθεί της μεγάλης αντιδιαβητικής δράσης της.

Ο γιατρός τη συστήνει στον ασθενή που έχει αρρύθμιστο σάκχαρο, ενώ ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα δίαιτας-άσκησης και λαμβάνει άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης της ντουλαγλουτίδης

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη και η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα έπρεπε. Όταν συμβαίνει αυτό, συσσωρεύεται σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα, γεγονός το οποίο σε μακροχρόνιο επίπεδο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές για την υγεία επιπτώσεις.

Η ντουλαγλουτίδη μιμείται τη φυσιολογική δράση του αγωνιστή GLP1 που παράγει ο οργανισμός:

  • Το GLP1 εκκρίνεται από κύτταρα του εντερικού σωλήνα όταν η τροφή φτάσει σε αυτά.
  • Μετά την έκκρισή του, μέσω της αιματικής κυκλοφορίας, κατευθύνεται στο πάγκρεας και ενεργοποιεί τα β-κύτταρα.
  • Αυτά με τη σειρά τους, υπό την επίδραση του GLP1, εκκρίνουν ινσουλίνη άμεσα και σε υψηλή ποσότητα, λειτουργία η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να έχει επάρκεια ινσουλίνης, πριν ακόμα η γλυκόζη της τροφής εισέλθει στο αίμα. Με την αύξηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης μετά το φαγητό ο οργανισμός είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση σε πρώτη φαση.
  • Σε δεύτερη φάση το β-κύτταρο εκκρίνει νέα ινσουλίνη, υπό την επίδραση της ίδιας της γλυκόζης.

Το σημαντικό όφελος της ντουλαγλουτίδης είναι ότι με αυτή η έκκριση της ινσουλίνης γίνεται έγκαιρα και συμβαίνει μόνο όταν οι τιμές της γλυκόζης ανεβαίνουν. Η δράση του φαρμάκου δηλαδή είναι γλυκοζοεξαρτώμενη, καθιστώντας το ασφαλές όσον αφορά την ανάπτυξη υπογλυκαιμιών.

Οι παρενέργειες της ντουλαγλουτίδης

Όπως ισχύει σε κάθε φάρμακο, έτσι και η ντουλαγλουτίδη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, οι οποίες όμως δεν είναι σοβαρές όπως διαπιστώθηκε στις κλινικές μελέτες. Όσες αναφέρθηκαν σχετίζονταν με συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως μετεωρισμός και διάρροιες. Συμπτώματα, δηλαδή, αντίστοιχα με άλλους GLP1 αγωνιστές.

Σημειωτέο είναι όμως ότι η ντουλαγλουτίδη θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα που έχουν ιστορικό παγκρεατίτιδος αλλά και σε οικογένειες που έχουν ιστορικό σύνδρομο ΜΕΝ. Επιπλέον, η ντουλαγλουτίδη δεν είναι κατάλληλη για την θεραπεία του διαβήτη τύπου 1, της διαβητικής κετοξέωσης και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ινσουλίνη.

Photo credit: jcomp – www.freepik.com


1-1-1024x536.png

27 Ιανουαρίου, 2021 Angelos KlitsasΆρθρα0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολός

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας. Φτιαγμένη από τον σπόρο του κακάο, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εάν αγοράζετε ποιοτική μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τότε στην πραγματικότητα είναι αρκετά θρεπτική. Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα διαλυτών ινών και είναι πλούσια σε μέταλλα.

Παρακάτω αναφέρονται 5 οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία, που επιβεβαιώνονται από έρευνες διατροφής.

Ένα κομμάτι 100 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας με 70-85% κακάο περιέχει:

  • 11 γραμμάρια διαιτητικών ινών
  • 67% της ΣΗΠ για σίδηρο
  • 58% της ΣΗΠ για το μαγνήσιο
  • 89% της ΣΗΠ για χαλκό
  • 98% της ΣΗΠ για το μαγγάνιο

*ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Περιέχει επίσης άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο, καθώς και διεγερτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, παρ’ όλα αυτά είναι απίθανο να σας κρατήσει ξύπνιο το βράδυ καθώς η ποσότητα της καφεΐνης είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τον καφέ.

Φυσικά, 100 γραμμάρια είναι αρκετά μεγάλη ποσότητα και δεν πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνοδεύονται από 600 θερμίδες και μέτρια ποσότητα ζάχαρης. Για το λόγο αυτό, η μαύρη σοκολάτα καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Τα λιπαρά οξέα του κακάο και της μαύρης σοκολάτας είναι επίσης εξαιρετικά, καθώς είναι κυρίως μονοακόρεστα και κορεσμένα, με μικρές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών.

Είναι Πλούσια Πηγή Αντιοξειδωτικων

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ακατέργαστοι κόκκοι κακάο είναι από τα τρόφιμα που βρίσκονται υψηλότερα στην κλίμακα  ORAC, που προσδιορίζει την αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε οργανικές ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες, που είναι βιολογικά δραστικές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Μελέτη έχει δείξει ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, πολυφαινόλες και φλαβανόλες από φρούτα που εξετάστηκαν, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και τα βατόμουρα.

Βελτιώνει τη Ροή του Αίματος και Μειώνει την Αρτηριακή Πίεση

Οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο, την επένδυση των αρτηριών, για την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Μία από τις λειτουργίες του είναι να στείλει σήματα στις αρτηρίες για να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και κατά συνέπεια μειώνει την αρτηριακή πίεση. Πολλές ελεγχόμενες μελέτες δείχνουν ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Αυξάνει την HDL χοληστερόλη και Προστατεύει την LDL από την Οξείδωση

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει αρκετούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, βρέθηκε ότι η σκόνη κακάο μειώνει σημαντικά την οξειδωμένη LDL χοληστερόλη στους άνδρες. Αυξάνει επίσης την HDL και μειώνει τη συνολική LDL για εκείνους με υψηλή χοληστερόλη. Περιέχει αφθονία ισχυρών αντιοξειδωτικών που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν τις λιποπρωτεΐνες από την οξειδωτική βλάβη. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες, όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης.

Βελτιώνει τη Λειτουργία του Εγκεφάλου

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Μια μελέτη με υγιείς εθελοντές έδειξε ότι η κατανάλωση κακάο, που είναι πλούσιο σε φλαβανόλες, για πέντε ημέρες, βελτίωσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.Το κακάο μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους με ψυχική δυσλειτουργία. Επιπλέον,  περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος που βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα.

Υπάρχουν, λοιπόν, σημαντικές ενδείξεις ότι το κακάο μπορεί να προσφέρει ισχυρά οφέλη για την υγεία, προστατεύοντάς μας ιδιαίτερα από τις καρδιακές παθήσεις.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε πολλές σοκολάτες κάθε μέρα, διότι είναι αρκετά θερμιδογόνες. ‘Ένα ή δύο τετράγωνα κομμάτια (περίπου 25 γραμμάρια) ή ένα ρόφημα κακάο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αρκούν για να κερδίσετε όλα τα οφέλη του κακάο, χωρίς τις θερμίδες.

Μην ξεχνάτε όμως, να επιλέγετε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% ή μεγαλύτερη. Οι μαύρες σοκολάτες περιέχουν συνήθως λίγη ζάχαρη, αλλά η ποσότητα είναι συνήθως μικρή και όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο λιγότερη ζάχαρη θα περιέχει. Έτσι, μπορείτε να την απολαύσετε χωρίς ενοχές!

Food photo created by freepik – www.freepik.com


close-up-doctor-holding-vaccine-recipient-her-hand-1024x536.png

22 Ιανουαρίου, 2021 Angelos KlitsasΛοιμώξεις0

Τα εμβόλια ως γνωστόν παρασκευάζονται με σκοπό την αντιμετώπιση νοσημάτων που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν μόνο με την εφαρμογή άλλων μέτρων δημόσιας υγείας.

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, είναι γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνισή του επηρέασε δραματικά τις ζωές όλων μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υψηλή του μεταδοτικότητα, η οποία αποδεικνύεται δύσκολη στο να ελεχθεί μόνο με την εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας, επιβαρύνει σοβαρά σε πολλές περιπτώσεις την υγεία των νοσούντων (επιπλοκές στο καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα) και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, ακόμα και υγιών ατόμων.

Τα νέα εμβόλια, όπως προκύπτει από τις κλινικές δοκιμές, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων και πιθανά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό.

Πώς γίνεται το εμβόλιο;

Το εμβόλιο χορηγείται στο βραχίονα σε δύο δόσεις, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 21 – 28 ημέρες. Ο εμβολιαζόμενος συστήνεται να παραμείνει στο χώρο του εμβολιασμού για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Παρενέργειες μπορούν να εμφανιστούν σχεδόν σε κάθε θεραπευτική αγωγή και έτσι έχουν παρατηρηθεί και στο εμβόλιο για την Covid-19. Αυτές μεταξύ άλλων είναι: οίδημα, ήπια συμπτώματα τύπου γρίπης, ερυθρότητα, ήπιος πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης, πυρετός. Οι περισσότερες από αυτές είναι βραχυπρόθεσμες και δεν εμφανίζονται σε όλους.

Το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν όλοι;

Αυτή την περίοδο τηρείται μία σειρά προτεραιότητας, σε αυτη τη φάση πάντως μπορούνε να το κάνουν όλοι με εξαίρεση τις εγκύους και τα παιδιά.

Τι γίνεται αν έχουμε αλλεργίες;

Για τον εμβολιασμό μπορεί να γνωμοδοτήσει ο θεράπων ιατρός ανάλογα με το ιστορικό κάθε ατόμου. Η αλλεργική προδιάθεση μπορεί να εντοπιστεί με ειδικές εξετάσεις, κατόπιν ιατρικής σύστασης.

Αν κάνουμε το εμβόλιο υπάρχει περίπτωση να νοσήσουμε από Covid-19;

Σήμερα δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο που να είναι 100% αποτελεσματικό. Τα εμβόλια έναντι της νόσου Covid-19 πάντως φαίνεται ότι μειώνουν την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από τη νόσο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων, κάθε εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε περισσότερα από 20.000 άτομα σε διάφορες χώρες και έχει αποδεκτό προφίλ ασφάλειας. Για να μπορέσει όμως κάποιος να αναπτύξει ανοσία και να είναι προστατευμένος μετά τη χορήγηση του εμβολίου χρειάζονται μερικές εβδομάδες.

Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να νοσήσουν από Covid-19 παρά το ότι έχουν εμβολιαστεί, αλλά η νόσηση μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή.

Μπορεί το ίδιο το εμβόλιο να προκαλέσει τη νόσο Covid-19;

Ο εμβολιαζόμενος δεν κινδυνεύει να αρρωστήσει από τον κορωνοϊό εξαιτίας του εμβολίου, υπάρχει όμως η πιθανότητα να έχει ήδη κολλήσει τη νόσο Covid-19 και να μην το έχει συνειδητοποιήσει αν τα συμπτώματα γίνουν έκδηλα μόνο μετά τον εμβολιασμό.

Πόσο διαρκεί η προστασία του εμβολίου από τον κορωνοϊό Sars-CoV-2;

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της φυσικής ανοσίας και η διάρκεια της ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό. Και τα δύο αποτελούν αντικείμενα διερεύνησης και αναμένονται νέα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου.

Πρέπει μετά τον εμβολιασμό να εφαρμόζουμε τα μέτρα προφύλαξης;

Τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας στη φάση αυτή της πανδημίας δεν υποκαθίστανται από τα νέα εμβόλια καθώς ο εμβολιασμός σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού απαιτεί χρόνο.

Photo credit: Medical photo created by freepik – www.freepik.com


1-1024x536.png

20 Ιανουαρίου, 2021 Angelos KlitsasΆρθρα0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά θρεπτικοί για τον οργανισμό. Είναι πλούσιοι σε απαραίτητα  λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα συστατικά. Περίπου 30 γρ. ανάλατων ξηρών καρπών αποτελούν ένα τέλειο σνακ που θα ενισχύσει τον οργανισμό σας με μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, σε αντίθεση με άλλα τρόφιμα, ενώ επίσης παρέχει ένα πλούσιο μίγμα βιταμινών και μετάλλων.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία:

Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά

Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες πιο αποτελεσματικά από ότι τα ψάρια. Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα καρύδια και τα αμύγδαλα μπορούν να προστατεύσουν τα ευαίσθητα λιπαρά που υπάρχουν στα κύτταρα σας, από την οξείδωση. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι 2 – 8 ώρες μετά την κατανάλωση ολόκληρων πεκάν, παρουσιάστηκε πτώση των επιπέδων οξειδωμένης “κακής” LDL χοληστερόλης, η οποία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, κατά 26 – 33 %.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Αν και οι ξηροί καρποί αποτελούν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Έχει αποδειχθεί από διάφορες ελεγχόμενες μελέτες ότι η κατανάλωση αμυγδάλων προάγει την απώλεια βάρους και όχι την αύξησή του. Μάλιστα, σε μελέτη που έγινε σε υπέρβαρες γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι αυτές που κατανάλωναν αμύγδαλα έχασαν σχεδόν τριπλάσιο βάρος και παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση στην περιφέρεια της μέσης.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Παρόλο που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να πέψει και να αφομοιώσει τις φυτικές ίνες, τα βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο μπορούν. Πολλοί τύποι φυτικών ινών λειτουργούν ως πρεβιοτικά για το έντερό σας. Τα βακτήρια του εντέρου σας ζυμώνουν τις φυτικές ίνες και τις μετατρέπουν σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας (SCFAs). Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν ισχυρά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας του εντέρου και της μείωσης του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθάνεστε πλήρεις και να μειώνετε τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνετε με τα γεύματα.

Έχουν ευεργετική δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο

Ο διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο είναι δύο καταστάσεις που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι ξηροί καρποί πρώτα απ ‘όλα, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, η αντικατάσταση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με ξηρούς καρπούς οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μελέτη έχει δείξει ότι άτομα με μεταβολικό σύνδρομο που κατανάλωναν μόλις 25 γραμμάρια φιστικιών δύο φορές την ημέρα, για 12 εβδομάδες, παρουσίασαν κατά μέσο όρο 9% μείωση του σακχάρου νηστείας στο αίμα.

Προσπαθήστε να εντάξετε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας. Η τακτική κατανάλωση, όταν γίνεται με μέτρο αποτελέι μια ωραία εναλλακτική λύση για μια ισορροπημένη διατροφή και μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας με πολλούς τρόπους.


world-diabetes-day-close-up-picture-using-medical-device-check-glucose-blood-1024x536.png

11 Ιανουαρίου, 2021 Angelos KlitsasΔιαβήτης0

Βελτιωμένα επίπεδα τόσο της γλυκόζης νηστείας όσο και της μεταγευματικής, καθώς και μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα προσφέρουν οι νεότερερες φαρμακευτικές θεραπείες που διατίθενται σήμερα για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο λόγος για τους αναστολείς συμμεταφορέων νατρίου γλυκόζης, μια θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που δρα αναστέλλοντας τη νεφρική επαναρρόφηση της γλυκόζης με μηχανισμό ανεξάρτητο από την ινσουλίνη.

Η δράση των φαρμάκων αυτών έγκειται στην αναστολή των συμμεταφορέων νατρίου γλυκόζης υπότυπου 2 (SGLT2), οι οποίες προάγουν την επαναρρόφηση της μεγαλύτερης ποσότητας διηθούμενης γλυκόζης από τα εγγύς νεφρικά σωληνάρια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αποβολή γλυκόζης στα ούρα (γλυκοζουρία) και να μειώνεται η υπεργλυκαιμία.

Επιπλέον, με τον αποκλεισμό των συμμεταφορέων SGLT2, οι συμμεταφορείς SGLT1 που έχουν μικρότερη μεταφορική δυνατότητα, επωμίζονται το μεγαλύτερο φόρτο στην επαναρρόφηση της γλυκόζης ώστε να αποτρέπονται ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες.

Δαπαγλιφλοζίνη

Η δαπαγλιφλοζίνη είναι ένας από τους εκπρόσωπους αυτής της κατηγορίας φαρμάκων. Πρόκειται για ένα ισχυρό, εκλεκτικό και αναστρέψιμο αναστολέα του υπότυπου 2 του συμμεταφορέα νατρίου και γλυκόζης (SGLT2) με μεγαλύτερη εκλεκτικότητα για τον συμμεταφορέα SGLT2 έναντι του SGLT1 (το βασικό μεταφορέα στον εντερικό βλεννογόνο που ευθύνεται για την απορρόφηση της γλυκόζης).

Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η δαπαγλιφλοζίνη βελτιώνει τόσο τα επίπεδα της γλυκόζης πλάσματος νηστείας όσο και της μεταγευματικής γλυκόζης, μειώνοντας τη νεφρική επαναρρόφηση της γλυκόζης, που τελικά επιφέρει απέκκριση της γλυκόζης στα ούρα.

Η χρήση της ενδείκνυται σε ενήλικες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, όταν η δίαιτα και η άσκηση από μόνες τους δεν παρέχουν ικανοποιητικό γλυκαιμικό έλεγχο, αλλά και δεν συνιστάται η χορήγηση μετφορμίνης λόγω δυσανεξίας ή σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα που μειώνουν τη γλυκόζη.

Εμπαγλιφλοζίνη

Η εμπαγλιφλοζίνη, ένας ακόμη εκ των εκπροσώπων της κατηγορίας, είναι ένας υψηλής εκλεκτικότητας αναστολέας του συμμεταφορέα νατρίου και γλυκόζης υποτύπου 2 (SGLT2).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, η εμπαγλιφλοζίνη κατάφερε να επιτύχει μείωση κατά 14% του κίνδυνου καρδιαγγειακού θανάτου, μη θανατηφόρου καρδιακής προσβολής ή μη θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν προστέθηκε στην καθιερωμένη φαρμακευτική αγωγή, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα.

Η λήψη της εμπαγλιφλοζίνης επιπλέον της καθιερωμένης θεραπευτικής αγωγής μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 38%.

Επίσης, η θεραπεία με εμπαγλιφλοζίνη οδήγησε σε χαμηλότερο κίνδυνο για θνησιμότητα οποιασδήποτε αιτιολογίας (μείωση κατά 32%) και νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια (μείωση κατά 35%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι κατά μέσο όρο μειωμένο έως 12 χρόνια, ενώ ποσοστό έως 50% των θανάτων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα όμως δεν είναι το μόνο μέτωπο στο οποίο έδειξε αποτελεσματικότητα η εμπαγλιφλοζίνη. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα το συγκεκριμένο φάρμακο μείωσε σημαντικά την επιδείνωση της νεφροπάθειας κατά 39% σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πηγή: European Medicines Agency
Photo credit: World photo created by jcomp – www.freepik.com


Zimarika-1024x536.png

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Τα ζυμαρικά αποτελούν αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων και όχι άδικα, αφού πέρα από πεντανόστιμα βρίσκονται και στην βάση της διατροφικής πυραμίδας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί μύθοι για αυτά, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα που υπάρχουν και οι περισσότεροι να τα καταναλώνουν με άγχος και ενοχές.

Ας ρίξουμε λίγο φως στους μύθους που υπάρχουν και διαιωνίζονται για αυτά!

Μύθος #1: “Η κατανάλωση ζυμαρικών προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους”

Αλήθεια: Τα ζυμαρικά δεν αυξάνουν το σωματικό βάρος. Στην πραγματικότητα ένα φλιτζάνι ζυμαρικά περιέχει περίπου 200 θερμίδες με μόνο 1 γραμμάριο λίπους. Αυτά που αυξάνουν τις θερμίδες των ζυμαρικών και μπορεί να μας παχύνουν είναι τα υλικά με τα οποία τα συνοδεύουμε. Προσθέστε λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, άπαχο κρέας ή ψάρι που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μικρές ποσότητες τυριού και υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο. Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά τυριά, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος ή χρησιμοποιήστε τα σε μικρή ποσότητα.

Μύθος # 2: “Τα ζυμαρικά δεν έχουν πραγματική θρεπτική αξία”

Αλήθεια: Τα ζυμαρικά είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι αποτελούν το κύριο καύσιμο του οργανισμού και είναι πολύ σημαντικοί για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Ορισμένα ζυμαρικά είναι επίσης εμπλουτισμένα, πράγμα που σημαίνει επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα. Ορισμένα από αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι ο σίδηρος, το φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για την λειτουργία του μεταβολισμού. Μπορείτε επίσης να βρείτε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά στα ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Μύθος # 3: “Τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά”

Αλήθεια: Για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη, τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη αποτελούν την τέλεια λύση, αφού δεν στερούνται ένα τόσο βασικό τρόφιμο και αποφεύγουν όλα αυτά τα συμπτώματα που τους προκαλεί έστω και η κατανάλωση ελάχιστης ποσότητας γλουτένης. Ωστόσο, τα άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη, δεν αποκομίζουν κανένα διατροφικό όφελος από την κατανάλωση ζυμαρικών χωρίς γλουτένη, καθώς τα κανονικά ζυμαρικά έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη.

Μύθος # 5: “Αν θέλω να χάσω βάρος, δεν πρέπει να τρώω υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά”

Αλήθεια: Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικότερο θρεπτικό συστατικό της διατροφής μας, καθώς το 50 % της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από αυτούς, είτε θέλουμε να χάσουμε βάρος είτε όχι. Πρέπει λοιπόν, καθημερινά να καταναλώνουμε αρκετές μερίδες υδατανθράκων, και τα ζυμαρικά είναι μια υγιεινή επιλογή, που μπορεί να ταιριάζει με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχει περίπου 200 θερμίδες, μαζί με πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους, κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Ήρθε ο καιρός να απενοχοποιήσουμε τα λατρεμένα ζυμαρικά και να τα καταναλώνουμε χωρίς άγχος και ενοχές, στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής!

Photo credit: Food photo created by timolina – www.freepik.com


horizontal-isolated-frustrated-frowning-young-dark-haired-woman-having-disgusted-look-pinching-her-nose-holding-breath-because-unpleasant-disgusting-smell-odor-stink-1024x683.jpg

7 Ιανουαρίου, 2021 Angelos KlitsasΛοιμώξεις0

Η απώλεια όσφρησης είναι ένα αρκετό συχνό σύμπτωμα στους ασθενείς με Covid-19, ενώ εξίσου συχνό είναι και το ερώτημα ως προς το πόσο καιρό διαρκεί.

Την απάντηση έρχεται να δώσει μία νέα ευρωπαϊκή έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Journal of Internal Medicine. Ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Ζερόμ Λεσιέν του Πανεπιστημίου Paris Saclay του Παρισιού, μελέτησαν 2.581 ασθενείς από 18 ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η μέση διάρκεια των προβλημάτων όσφρησης είναι σχεδόν 22 ημέρες. Υπήρξαν όμως και σπανιότερα αναφορές, σχεδόν ένας στους τέσσερις, όπου ο ασθενής δεν είχε ανακτήσει πλήρως την όσφρησή του μετά από 60 ημέρες.

Το θετικό νέο της μελέτης πάντως είναι ότι το συγκεκριμένο σύμπτωμα «δείχνει» ήπια Covid-19. Η οσφρητική δυσλειτουργία, με βάση τις αναφορές των ίδιων των ασθενών, εκδηλώνεται στο 86% –σχεδόν σε εννέα στους δέκα – έναντι μόνο 7% αυτών με σοβαρή νόσο.

Ο δρ. Ζερόμ Λεσιέν, σχολιάζοντας τα ευρήματα, δήλωσε ότι «η οσφρητική δυσλειτουργία είναι σαφώς πιο συχνή στις ήπιες μορφές Covid-19 από ό,τι στις μέτριες ή κρίσιμες μορφές της νόσου, με το 95% των ασθενών να έχει ξαναβρεί την όσφρησή του έξι μήνες μετά τη λοίμωξη».

Woman photo created by karlyukav – www.freepik.com




ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ





ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ






Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.





Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.