Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος
Καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού μαστίζει όλο τον πλανήτη – και την χώρα μας – είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση των λοιμώξεων και ιδίως των ιογενών.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ασθένειες και λοιμώξεις και έχει από καιρό διαπιστωθεί ότι διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τη λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του ύπνου και της διατροφής. Η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει οδηγίες για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, που δηλώνουν ότι «η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσει ενάντια σε κάποια ασθένεια».
Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα υποστηρίζει τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος παρέχοντας αντιοξειδωτικά για την επιβράδυνση της βλάβης των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες ή βοηθώντας στην παραγωγή Τ-κυττάρων.
Ωστόσο, κανένα τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ασθένειας, αλλά η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που είναι απαραίτητα για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και ιδιαίτερα για την επούλωση και την ανάκαμψη. Καταναλώστε μια ποικιλία πρωτεϊνούχων τροφών, όπως θαλασσινά, άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Η βιταμίνη Α προστατεύει από τις λοιμώξεις, διατηρώντας υγιές το δέρμα και τους ιστούς στο στόμα, το στομάχι, το έντερο και το αναπνευστικό σύστημα. Λάβετε αυτήν τη βιταμίνη από τρόφιμα όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, τα βερίκοκα και τα αυγά.
Η βιταμίνη C υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας το σχηματισμό αντισωμάτων. Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια), η κόκκινη πιπεριά, οι φράουλες και ο χυμός ντομάτας.
Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Συμπεριλάβετέ την στη διατροφή σας με εμπλουτισμένα δημητριακά, ηλιόσπορους, αμύγδαλα, φυτικά έλαια, φουντούκια και φυστικοβούτυρο.
Ο ψευδάργυρος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά και συμβάλλει στην επούλωση των πληγών. Μπορείτε να τον βρείτε στο άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, το γάλα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς. Άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β6, η Β12, ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο και ο σίδηρος μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την ανοσοαπόκριση και να παίξουν ρόλο σε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.
Ωστόσο, είναι πάντοτε προτιμότερο να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την διατροφή σας και όχι από συμπληρώματα διατροφής, για αυτό συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο, πριν στραφείτε στην κατανάλωση συμπληρωμάτων.
Leave a Reply