Ο κλάδος της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο της υγείας, αναπτύσσοντας συστήματα τα οποία δεν θα χρησιμοποιούνται μόνο από τους επαγγελματίες, όπως τα ιατρικά μηχανήματα, αλλά και από τον ευρύτερο πληθυσμό.
Αρκετά δημοφιλείς, δεδομένου του αριθμού λήψεων, έχουν γίνει οι εφαρμογές (apps) υγείας για κινητές συσκευές που διατίθενται στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά καταστήματα. Οι εφαρμογές αυτές, πολλές από τις οποίες ενδεχομένως δεν είναι ασφαλείς, πραγματοποιούν μετρήσεις όπως η σωματική δραστηριότητα και η αρτηριακή πίεση, μέσω ασύρματα συνδεδεμένων περιφερειακών συσκευών.
Οι τεχνολογίες αυτές γενικότερα δεν έχουν έρθει ακόμα σε στάδιο ωρίμανσης, ωστόσο μας δίνουν μια εικόνα για το πως μπορεί να αλλάξει η υγειονομική περίθαλψη στο κοντινό μέλλον.
Ένα αξιόλογο παράδειγμα αποτελεί το ερευνητικό έργο με την ονομασία Elder Tablet (ELTAB), το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 και επίσημα ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (30/09/15). Το σύστημα αυτό, όπως αναφέρεται στον ηλεκτρονικό Τύπο, εστιάζει κυρίως στους ηλικιωμένους και αποσκοπεί στο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, αλλά και να συνδράμει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του κόστους για το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Συγκεκριμένα, παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της υγείας των ασθενών μέσω ενός απομακρυσμένου συστήματος, προβάλλοντας τα στοιχεία σε μια συσκευή tablet. Οι πληροφορίες συγκεντρώνονται στο σύστημα ύστερα από τις μετρήσεις που πραγματοποιεί το άτομο, ανιχνεύοντας τις κρίσιμες καταστάσεις και ενημερώνοντας το ιατρικό προσωπικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Η δεύτερη λειτουργία του λογισμικού περιλαμβάνει την παροχή προσωρινής συμβουλευτικής για τους ηλικιωμένους, ώστε να τους βοηθήσει στην κοινωνική τους ζωή με το να διευκολύνει τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες.
Επιπρόσθετα οφέλη είναι η παροχή εργαλείων όπως ένα λογισμικό διαμεσολάβησης και ένας συντάκτης σεναρίων αλληλεπίδρασης, τα οποία αναμένεται να διευκολύνουν τη συμμετοχή προγραμματιστών και εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού στην προσπάθεια εμπορικής εκμετάλλευσης του πιλοτικού συστήματος.
Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία τριών εταίρων: τον ερευνητικό φορέα Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», την εταιρεία Αναλογικά Ολοκληρωμένα Ηλεκτρονικά Συστήματα ΑΕ και τον φορέα BYS Group Ltd.
Το έργο ELTAB είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας 04 «Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα Δυτικής Ελλάδας» του Ε.Π. ΔΕΠΙΝ 2007-2013.
Leave a Reply