Ο φώσφορος είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας και είναι απαραίτητος για τη σύνθεση του DNA και τη διατήρηση της ζωής.
Αποτελεί το 1% του σωματικού βάρους και μαζί με το ασβέστιο συνιστούν τα πλέον σημαντικά μέταλλα για τη φυσιολογική κατασκευή των οστών και τη διατήρηση τους σε καλή κατάσταση. Το 85% της ποσότητας φωσφόρου που υπάρχει στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά και στα δόντια, ενώ το υπόλοιπο 15% βρίσκεται στους μαλακούς ιστούς, στα διάφορα όργανα και φυσικά σε κάθε κύτταρο.
Ο φώσφορος επιτελεί μια σειρά από πολύ βασικές λειτουργίες για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξή, στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, στη συντήρηση και στην επισκευή των κυττάρων και των ιστών, στην ομαλή λειτουργία των νεφρών, των μυών, της καρδιάς, του νευρικού ιστού, καθώς και του μεταβολισμού του σώματος. Βοηθά επίσης το σώμα να παράγει το ATP, ένα μόριο το οποίο χρησιμοποιείται από το σώμα μας για να αποθηκεύει ενέργεια, είναι απαραίτητος για την παραγωγή DNA και RNA, ενώ τέλος συνεργάζεται με άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
Πηγές
Ο φώσφορος υπάρχει σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα, αλλά ιδιαιτέρως πλούσια σε αυτόν είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια. Είναι απαραίτητο συστατικό για κάθε ζωντανό οργανισμό και όχι μόνο για τον άνθρωπο. Φώσφορο περιέχουν επίσης όλοι οι σπόροι (φασόλια, μπιζέλια, δημητριακά, καρύδια), ωστόσο από τον ανθρώπινο οργανισμό απορροφάται μόνο το περίπου μισό της ποσότητας που αυτοί περιέχουν.
Ο μεταβολισμός του φωσφόρου εξαρτάται κυρίως από τη διατροφή και τη δράση της παραθορμόνης, η ορμόνη που παράγουν οι παραθυρεοειδείς αδένες. Επηρεάζεται επίσης και από διάφορα νοσήματα και φάρμακα που άλλοτε αυξάνουν τα επίπεδά του στο αίμα (υπερφωσφαταιμία) και άλλοτε τα μειώνουν (υποφωσφαταιμία).
Πώς προκαλείται η έλλειψη φωσφόρου
Οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε φώσφορο ανέρχονται σε 700mg την ημέρα. Η διαταραχή του φωσφόρου του αίματος προκαλείται από διάφορους παράγοντες και νόσους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η κακή διατροφή και η δυσαπορρόφηση, ο αλκοολισμός, ο υπερπαραθυρεοειδισμός και τα νεφρικά νοσήματα με διαταραγμένη απέκκριση.
Συμπτώματα ανεπάρκειας
Η έλλειψη φωσφόρου προκαλεί δυσλειτουργίες σε όλα τα προαναφερθέντα επίπεδα. Στα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνονται:
– Απώλεια της όρεξης
– Κόπωση
– Ακανόνιστη αναπνοή
– Ανησυχία
– Πόνος στα οστά και ευθραυστότητα
– Δυσκαμψία αρθρώσεων
– Ευερεθιστότητα
– Μούδιασμα
– Αδυναμία
– Διαταραχές βάρους
– Επιβράδυνση της ανάπτυξης στα παιδιά.
Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη
Η πρόσληψη φωσφόρου πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με την πρόσληψη ασβεστίου. Όταν η πρόσληψη του ενός από τα δύο μέταλλα αυξάνεται, τότε η απορρόφηση του άλλου μειώνεται, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν γαστρεντερικές διαταραχές.
Σημειώνεται ότι σε άτομα που ήδη προϋπάρχει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά, η υπερπρόσληψη μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Η υπερβολική πρόσληψη φωσφόρου (περισσότερο από 1-1,5 γραμμάριο ημερησίως), επηρεάζει το μεταβολισμό του ασβεστίου και προκαλεί υποασβεστιαιμία και δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.
Leave a Reply