YourDoc | by Aggelos Klitsas

Άγγελος Κλείτσας

  • Αρχικη
  • Προφιλ
  • Αρθρα
  • Υπηρεσιες
  • Συνεργατες
  • Επικοινωνια
You are here: Home / Διαβήτης / Τα ω-3 λιπαρά προλαμβάνουν τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Τα ω-3 λιπαρά προλαμβάνουν την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Τα ω-3 λιπαρά προλαμβάνουν τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

October 5, 2016 Από Angelos Klitsas Leave a Comment

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και κάνουν μεσογειακή διατροφή, καταναλώνοντας τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmology.

Ειδικοί από το Ισπανικό Ερευνητικό Κέντρο Βιοχημείας (CIBERObn) στην Μαδρίτη και το Κέντρο Έρευνας Βιοϊατρικής (IDIBAPS) στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης ανέλυσαν στοιχεία για άτομα που είχαν λάβει μέρος στη μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη PREDIMED, οποία έγινε το διάστημα 2003-2009 στην Ισπανία. Στόχος ήταν η σύγκριση της μεσογειακής διατροφής με επιπλέον έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς με μια συνήθη διατροφή για την πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων σε βάθος χρόνου.

Περίπου 3.600 άτομα, 55-80 ετών που είχαν λάβει μέρος στην PREDIMED είχαν διαβήτη τύπου 2 και αποτέλεσμα το δείγμα της παρούσας μελέτης.

Βάσει των διατροφικών ερωτηματολογίων, οι ερευνητές καθόρισαν ότι τα τρία τέταρτα των ατόμων αυτων πετύχαιναν τον στόχο της πρόσληψης 500 mg την ημέρα ω-3 λιπαρών οξέων. Η ποσότητα αυτή μπορεί να προσληφθεί με την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριών την εβδομάδα, κυρίως λιπαρών ψαριών, όπως ο σολωμός.

Κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης καταγράφηκαν 69 νέες περιπτώσεις της απειλητικής για την όραση διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Τα άτομα που έπαιρναν επαρκή ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων στην αρχή της μελέτης, είχαν 48% μικρότερες πιθανότητες να έχουν διάγνωση της οφθαλμολογικής πάθησης κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα θα ήταν ίδια στην περίπτωση της χρήσης συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών. Όμως, τα ευρήματα και άλλων μελετών δείχνουν ότι η διατροφική πρόσληψη ω-3 είναι επωφελής για την όραση όλων των ανθρώπων και όχι μόνο όσο πάσχουν από διαβήτη» σχολιάζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ Αλέιχ Σαλα-Βιλα.

Και συμπληρώνει ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στην διατροφή μπορούν να έχουν ουσιαστικά οφέλη υγείας. «Η κατανάλωση ψαριών μπορεί να είναι ένας τρόπος να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα, καθώς κάνει καλό στην καρδιά και τον εγκέφαλο» καταλήγει.

Πηγή: health.in.gr

Related

Filed Under: Διαβήτης

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

  • Άρθρα
  • Διαβήτης
  • Διαβήτης Κύησης
  • Λοιμώξεις
  • Παχυσαρκία
  • Υπέρταση
Tweets by @AngelosKlitsas

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

IAT: 2310 - 222845
IAT: 2310 - 488688
ΦΑΞ: 2310 - 443235
ΚΙΝ: 6946061863
Email: info@aklitsas.gr
Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος Καλαμαριά,
55133 Θεσσαλονίκη

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 09:00 - 13:00 | 17:00 - 21:00
ΤΡΙΤΗ 17:00 - 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00 - 13:00
ΠΕΜΠΤΗ 17:00 - 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 13:00 | 17:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ Κλειστά
ΚΥΡΙΑΚΗ Κλειστά

Copyright © 2023 YourDoc.gr