Φέτος το Φεβρουάριο ανακοινώθηκε επιδημία ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από ιό Έμπολα στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής. Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), είχαν αναφερθεί 6.263 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων 2.917 θανάτων στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Αφρικανικής Ηπείρου.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ενήλικες ηλικίας 15 – 59 ετών. Από τον έλεγχο επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων διαπιστώθηκε η γονιδιακή ομοιότητα του στελέχους σε ποσοστό 98% με το στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία από ιό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2009.
Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Μετάδοση του ιού Έμπολα
Ο ιός Έμπολα χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα κατά την οξεία φάση της νόσου και κυρίως κατά τη διάρκεια αιμορραγικών εκδηλώσεων. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής με αίμα, εκκρίσεις, άλλα σωματικά υγρά ή ιστούς ασθενών ή και νεκρών σωμάτων, είτε άμεσα είτε μέσω επαφής με μολυσμένα ιατρικά εργαλεία και αντικείμενα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής για διάστημα έως και 7 εβδομάδες μετά την ανάρρωση, αλλά και μέσω επαφής με ζώντα ή νεκρά μολυσμένα ζώα (π.χ. νυχτερίδες).
Σημειωτέον ότι η εξάπλωση του ιού Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ, συνιστάται όμως η χρήση μάσκας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα.
Συμπτώματα
Μέσα σε 2 έως 21 μέρες από τη μόλυνση με τον ιό εκδηλώνονται αιφνίδιος και υψηλός πυρετός, μυαλγία, διάρροια, πονοκέφαλος, κόπωση και πόνος στην κοιλιά. Μπορεί επίσης να υπάρχει δερματικό εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Εντός 7 ημερών μάλιστα αναπτύσσεται σοκ (καταπληξία), κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.
Θεραπεία
Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον των ιών Έμπολα του αιμορραγικού πυρετού και η θεραπεία περιορίζεται σε υποστηρικτικά μέτρα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της οξυγόνωσης και του ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών.
Όσον αφορά την πρόληψη, το ΚΕΕΛΠΝΟ δημοσίευσε τον ακόλουθο πίνακα πληροφοριών.
Leave a Reply