Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι έξι στους δέκα ενήλικες άνω των 18 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Και η παχυσαρκία ως νοσολογική οντότητα είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδη διαβήτη, του καρκίνου και άλλων παθήσεων.
Πρόσφατα, μία νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση φαγητού πιο αργά το απόγευμα μπορεί να αυξήσει την πείνα, να μειώσει τις θερμίδες που καίγονται και να προκαλέσει μοριακές αλλαγές στο λιπώδη ιστό –που ενδεχομένως μπoρεί να αuξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Ειδικότερα, ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital in Boston, σημειώνουν ότι έλαβαν υπόψη την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, σωματική δραστηριότητα, ύπνο και έκθεση στο φως.
Διαπιστώθηκε ότι η μετατόπιση του φαγητού κατά 4 ώρες αργότερα κάνει σημαντική διαφορά στα επίπεδα πείνας, τον τρόπο που καίγονται θερμίδες μετά το φαγητό και τον τρόπο αποθήκευσης του λίπους, όταν όλα εκτός από την ώρα φαγητού είναι σταθερά.
Πώς υλοποιήθηκε η μελέτη
Στη μελέτη συμμετείχαν 16 άνθρωποι, υπέρβαροι ή παχύσακοι. Ο καθένας ολοκλήρωσε 2 πρωτόκολλα. Ένα με αυστηρά σχεδιασμένο πρόγραμμα κατανάλωσης φαγητού νωρίς και το άλλο στο οποίο το τελευταίο γεύμα ήταν περίπου 4 ώρες αργότερα μέσα στην ημέρα.
Αρχίζοντας την τρίτη ημέρα, στο πρωτόκολλο κατανάλωσης αργά, οι συμμετέχοντες καθυστέρησαν τα 3 γεύματα, στις 1:10 μμ., 5:20 μμ. και 9:30 μμ. Είχαν τα ίδια 3 γεύματα όπως και με το πρωτόκολλο της κατανάλωσης νωρίς, αλλά με καθυστέρηση 4 ωρών.
Τις λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των πρωτοκόλλων οι συμμετέχοντες είχαν σταθερά προγράμματα ύπνου και έγερσης και τις τελευταίες 3 ημέρες πριν μπουν στο εργαστήριο ακολούθησαν ίδια διατροφή και πρόγραμμα γευμάτων στο σπίτι.
Στο εργαστήριο καταγράφονταν τακτικά η πείνα και η όρεξη, συλλέγονταν δείγματα αίματος, η θερμοκρασία τους και το ξόδεμα ενέργειας. Οι ερευνητές συνέλεξαν βιοψίες από λιπώδη ιστό υποομάδας συμμετεχόντων σε πείραμα στο εργαστήριο με πρωτόκολλα κατανάλωσης φαγητού νωρίς και αργά.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα
Κατά τη μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φαγητού πιο αργά επηρέαζε την πείνα και τις ορμόνες λεπτίνη και γκρελίνη που επηρεάζουν την όρεξη. Τα επίπεδα λεπτίνης μειώθηκαν για 24 ώρες στην περίπτωση κατανάλωσης φαγητού αργά.
Όταν οι συμμετέχοντες έφαγαν αργότερα, έκαψαν επίσης θερμίδες με πιο αργό ρυθμό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς πίσω από τη σχέση κατανάλωσης φαγητού αργά και αυξημένου κινδύνου για παχυσαρκία.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Cell Metabolism.
Πηγές
- Διανέοσις, Η παχυσαρκία και οι συνέπειές της, dianeosis.org
- Cell Metabolism, Late isocaloric eating increases hunger, decreases energy expenditure, and modifies metabolic pathways in adults with overweight and obesity, CLINICAL AND TRANSLATIONAL REPORT| VOLUME 34, ISSUE 10, P1486-1498.E7, OCTOBER 04, 2022
- The Harvard Gazette, Late-night eating and weight gain, news.harvard.edu
- Iatronet.gr, Η κατανάλωση φαγητού πιο αργά το απόγευμα οδηγεί σε αύξηση της πείνας και παχυσαρκία
Image by Freepik
Leave a Reply