Το «οξειδωτικό στρες» είναι ένας όρος που περιγράφει τη φυσιολογική διαδικασία της οξείδωσης, μιας κατάστασης δηλαδή που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων ύστερα από συσσώρευση στον οργανισμό βλαβερών για την υγεία ουσιών.
Κάθε φορά που ο οργανισμός μας εκτίθεται σε ρύπους του περιβάλλοντος και στην ακτινοβολία, καθώς και όταν γίνεται μεταξύ άλλων κατάχρηση φαρμάκων, υπερβολική άσκηση, άγχος, κάπνισμα ή κατανάλωση τροφών με συντηρητικά, τότε αυξάνεται ο σχηματισμός επικίνδυνων μορίων.
Τα μόρια αυτά ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες» και είναι προϊόντα που υπάρχουν στο σώμα μας ως αποτέλεσμα του φυσιολογικού μεταβολισμού. Σε περίπτωση όμως που υπερβούν τα φυσιολογικά επίπεδα (λόγω ηλικίας ή και των προαναφερθέντων αιτιών) προκαλείται τότε το οξειδωτικό στρες, το οποίο ενέχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα κύτταρα και να προκληθούν σοβαρές και χρόνιες παθήσεις.
Τι κινδύνους ενέχει το οξειδωτικό στρες;
Στις ασθένειες που σχετίζονται με την οξείδωση του οργανισμού περιλαμβάνονται ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η άνοια, οι παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, αρθρίτιδες, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση και πολλές άλλες.
Ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί και διαθέτει δικά του αντιοξειδωτικά (ενδογενή). Πρόκειται για ουσίες που είναι ικανές να «ελέγχουν» τις ελεύθερες ρίζες και να περιορίζουν τις βλάβες που προέρχονται από αυτές. Όλοι οι ζώντες οργανισμοί αμύνονται με τα αντιοξειδωτικά που σχηματίζουν οι ίδιοι, αλλά και αυτά που λαμβάνουν με την τροφή.
Τι είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες;
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως Βιταμίνη C, Ε, Σελήνιο, Πολυφαινόλες, Καροτενοειδή) είναι μόρια που μπορούν να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Έχουν μάλιστα και «επουλωτική» δράση καθώς προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες, δρουν καρδιοπροστατευτικά, έχουν αντικαρκινική δράση, βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες, προστατεύουν δέρμα, οστά και αρθρώσεις, ενισχύουν την άμυνα και άλλα πολλά.
Εκτός από τα ενδογενή αντιοξειδωτικά που δημιουργούνται από τον ίδιο οργανισμό, υπάρχουν ορισμένες τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες (εξωγενή), όπως μεταξύ άλλων:
- Βατόμουρα
- Κράνμπερι
- Καρύδια
- Φράουλες
- Αγκινάρες
- Μύρτιλα
- Μαύρη σοκολάτα
- Κεράσια
- Σμέουρα
- Σκούρα πράσινα λαχανικά
- Σιτηρά ολικής αλέσεως
Leave a Reply