Η υπογλυκαιμία είναι μια παθολογική κατάσταση, η οποία οφείλεται στην ελάττωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κάτω του φυσιολογικού σε σημείο ώστε να προκαλούν την εκδήλωση συμπτωμάτων.
Είναι μία από τις καταστάσεις που θα πρέπει να προσέξει ένας άνθρωπος με σακχαρώδης διαβήτη. Προκαλείται όταν το σάκχαρο πέφτει κάτω από 70 mg/dl και εκδηλώνεται με μια σειρά από συμπτώματα όπως:
- πείνα
- εφίδρωση
- πονοκέφαλος
- ζάλη
- θολή όραση
- τρέμουλο
- ναυτία
- ταχυκαρδία
- υπνηλία
- έλλειψη συγκέντρωσης
- νευρικότητα
- αδυναμία και ξαφνική κούραση
Τα συμπτώματα αυτά είναι τα πιο κοινά, ωστόσο μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο.
Πώς προκαλείται η υπογλυκαιμία
Η υπογλυκαιμία γενικά προκαλείται από δύο βασικούς μηχανισμούς: α) από την μειωμένη παροχή γλυκόζης στο αίμα και β) από την αυξημένη απομάκρυνση της γλυκόζης από το αίμα λόγω αυξημένης κατανάλωσης.
Μειωμένη παροχή γλυκόζης στον οργανισμό υπάρχει στην περίπτωση του παρατεταμένου υποσιτισμού, της κακής απορρόφησης της γλυκόζης από το έντερο, των παθήσεων του ήπατος (π.χ. χρόνια ηπατίτιδα ή κίρρωση του ήπατος), καθώς και σε καταστάσεις που προκαλούν μειωμένη σύνθεση γλυκόζης μέσα στον οργανισμό από άλλες θρεπτικές ουσίες (νεογλυκογένεση).
Αυξημένη απομάκρυνση γλυκόζης από το αίμα υπάρχει στην περίπτωση της αυξημένης παραγωγής μυϊκού έργου (π.χ. έντονη σωματική άσκηση ή βαριά χειρωνακτική εργασία) και του υπερινσουλινισμού (αυξημένες τιμές ινσουλίνης στο αίμα).
Ο υπερινσουλινισμός συνηθέστερα οφείλεται σε υπερβολική χορήγηση ινσουλίνης σε διαβητικά άτομα και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία της υπογλυκαιμίας. Ο υπερινσουλινισμός όμως μπορεί να οφείλεται και σε αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης είτε από όγκους του παγκρέατος είτε από όγκους διαφόρων άλλων οργάνων που παράγουν ουσίες που μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης.
Αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας
Εάν παρουσιάσουμε κάποιο από τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, ενώ έχουμε σακχαρώδη διαβήτη, είναι σημαντικό να πραγματοποιήσουμε αμέσως μια μέτρηση σακχάρου. Εφόσον το αποτέλεσμα της μέτρησης είναι κάτω από 70 mg/dl, εφαρμόζουμε τον “κανόνα τον 15”:
- Μετρήστε το σάκχαρό σας και βεβαιωθείτε ότι η τιμή είναι κάτω από 70 mg/dl, γιατί πολλές φορές τα συμπτώματα δεν είναι πάντα αντιληπτά.
- Καταναλώστε αμέσως 15 γρ. γρήγορου υδατάνθρακα.
- Περιμένετε 15 λεπτά και μετρήστε ξανά το σάκχαρό σας. Αν και πάλι το σάκχαρο αίματος είναι κάτω από 70 mg/dl καταναλώστε άλλα 15 γρ. γρήγορου υδατάνθρακα και επαναλάβετε το βήμα 1.
Γρήγοροι υδατάνθρακες είναι εκείνοι που ανεβάζουν πολύ γρήγορα το σάκχαρο. Τα 15 γρ. γρήγορου υδατάνθρακα αντιστοιχούν στα εξής:
- Δεκαπέντε γραμμάρια λευκή ζάχαρη ή μέλι (3 κουταλάκια του γλυκού ή 1 κουταλιά της σούπας ή 2-3 φακελάκια)
- Μισό ποτήρι χυμό (120 ml)
- Τρία με τέσσερα δισκία γλυκόζης (κάθε δισκίο περιέχει 4 γρ.)
- Μισό κουτάκι αναψυκτικό με προσθήκη ζάχαρης
- Ένα αθλητικό ποτό (1 κουτάκι περιέχει περίπου 16 γρ.)
Πρόληψη
Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των υπογλυκαιμιών είναι ο συχνός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου αλλά και η σωστή προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους. Ο συχνός έλεγχος του σακχάρου είναι απαραίτητος ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν χάσει βάρος ή είναι σε σχήματα εντατικής ινσουλινοθεραπείας και έχουν αυστηρούς στόχους ρύθμισης ή ασκούνται έντονα και τακτικά.
Επίσης, σημαντικό είναι το άτομο να ακολουθεί ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης και να προσαρμόζει κατάλληλα τη διατροφή και τη δόση της ινσουλίνης ή των δισκίων τις ημέρες που προβλέπεται έντονη σωματική κόπωση σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό του.
Leave a Reply