Μετά τις πρώτες αυξομοιώσεις της θερμοκρασίας το φθινόπωρο εγκαταστάθηκε πλέον και επίσημα. Και αμέσως φαίνονται και οι πρώτες ασήμαντες ή όχι επιπτώσεις στην υγεία μας. Βήχας, φτάρνισμα, μικρός πυρετός, συνάχι. Όλα σημάδια του κοινού κρυολογήματος.
Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα; Πώς αντιμετωπίζεται; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;
Το κοινό κρυολόγημα λοιπόν είναι οντότητα που οφείλεται σε έναν ή και περισσότερους ιούς. Μεταδίδεται με τους γνωστούς τρόπους μετάδοσης όλων των ιών του αναπνευστικού (χειραψία, φιλί, σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα) και βέβαια κάτι τέτοιο ενισχύεται τώρα με την παρουσία των παιδιών στα σχολεία. Συνωστισμός σε χώρους με πολύ κόσμο ή και η υποβάθμιση συνθηκών υγιεινής σε αυτούς αποτελούν δυσεπίλυτα προβλήματα.
Ποιοι είναι όμως οι τρόποι αντιμετώπισης ενός κοινού κρυολογήματος;
Πρώτα πρώτα θα πρέπει ο οργανισμός μας να είναι καλά οχυρωμένος απέναντι σε κάτι τέτοιο. Σωστή ενυδάτωση, άφθονα υγρά δηλαδή, είναι το αρχικό μας μέλημα. Ακολουθούν η ξεκούραση, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, η λήψη επιπλέον ποσότητας βιταμίνης C σε οποιαδήποτε μορφή (εσπεριδοειδή, χυμοί φρούτων ακόμη κι ένα βιταμινούχο σκεύασμα από το φαρμακείο), τα αντιπυρετικά αν η θερμοκρασία σώματος ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου και τέλος η αποφυγή παραμονής μας σε κλειστό χώρο.
Leave a Reply