Το «burnout» (εξάντληση) του σακχαρώδη διαβήτη είναι ένας όρος που περιγράφει τη συναισθηματική κόπωση και απογοήτευση που αισθάνονται τα άτομα με διαβήτη, όταν φτάνουν στο σημείο να κουράζονται από την καθημερινή αυτοφροντίδα της νόσου. Δεν είναι ίδιο με την κατάθλιψη, συμβαίνει όμως όταν ο ασθενής είτε δεν επιθυμεί να αλλάξει είτε είναι απλά κουρασμένος από την ατελείωτη προσπάθεια που απαιτεί η αυτοφροντίδα. Ο κλινικός ψυχολόγος William Polonsky για να το περιγράψει πιο απλά, εξήγησε ότι … [Read more...]
Ο ρόλος των βοτάνων στην καταπολέμηση του άγχους
Γράφει η Ελένη Πορφύρη, διαιτολόγος Το άγχος είναι αναπόφευκτο κομμάτι της σύγχρονης ζωής και σε πολλές περιπτώσεις έχει επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία. Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις του άγχους περιλαμβάνουν ταχυκαρδίες, εξάντληση, αϋπνία, ημικρανίες και γαστρεντερικές διαταραχές. Εκτός από τις τεχνικές χαλάρωσης, στις φυσικές μεθόδους καταπολέμησης του άγχους κατά την διάρκεια της ημέρας καθώς και για διαταραχές του ύπνου, περιλαμβάνεται η χρήση βοτάνων με αγχολυτική / καταπραϋντική … [Read more...]
Κάπνισμα: Τα οφέλη της διακοπής από τα πρώτα 20 μόλις λεπτά
Η διακοπή του καπνίσματος είναι αναμφίβολα μια δύσκολη υπόθεση. Τα οφέλη όμως από τη διακοπή του αποτελούν το βασικό κίνητρο σε αυτή την κατεύθυνση και είναι μάλιστα πιο άμεσα απ' ό,τι πολλοί μπορεί να νομίζουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), συμβάλλοντας σε αυτό το μέτωπο, κατέγραψε και συγκέντρωσε τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, τα οποία ξεκινούν από τα πρώτα 20 κιόλας λεπτά. 20 λεπτά Η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί επιστρέφουν σε … [Read more...]
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε να πίνουμε νερό;
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Το νερό αποτελεί το πιο βασικό και απαραίτητο συστατικό για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, ειδικά εάν σκεφτούμε πως το 60% περίπου του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό. Ο κάθε οργανισμός χρειάζεται διαφορετική ποσότητα κατανάλωσης νερού, αφού μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η ηλικία, η φυσική δραστηριότητα, το φύλο κ.α. Πόσο νερό πρέπει να πίνω; Τα παιδιά ηλικίας 1 -18 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν από 3 μέχρι 8 ποτήρια νερό, … [Read more...]
Γιατί χρειαζόμαστε τα υγιεινά λιπαρά και πώς να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας;
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Τα υγιεινά λιπαρά, επίσης γνωστά και ως "καλά" λιπαρά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία μας - παρόλα αυτά υπάρχει μια σύγχυση όσον αφορά ποια είναι και την κατανάλωσή τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει η διατροφή τους να μην περιέχει πολλά λιπαρά και άλλοι δεν είναι αρκετά σίγουροι για το ποια τρόφιμα αποτελούν πηγές υγιεινών λιπαρών και πόσο πρέπει να καταναλώνουν. Δυστυχώς το λίπος είναι το πιο παρεξηγημένο από … [Read more...]
Πώς να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό σας
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Οι μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από όχι και τόσο ευχάριστα συμπτώματα. Πιάνετε τον εαυτό σας να λαχτάρα περισσότερο αμυλούχα τρόφιμα ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη; Νιώθετε λήθαργο ή αντιμετωπίζετε ομίχλη εγκεφάλου, πονοκεφάλους, ζάλη ή πείνα πιο συχνά από το συνηθισμένο; Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε μη ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Πως λειτουργεί … [Read more...]
Καφές: Πώς επηρεάζει την υγεία μας και ποιο είναι το «ημερήσιο όριο»
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Ο καφές αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα παγκοσμίως. Οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, που θα “σκότωναν” για την αγαπημένη τους πρωινή – και όχι μόνο – απόλαυση, πιθανώς δεν έχουν μπει ποτέ στην διαδικασία να σκεφτούν τα οφέλη ή τους κινδύνους που μπορεί να έχει το αγαπημένο τους ρόφημα για την υγεία. Ωστόσο, ο καφές έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών και συζητήσεων εδώ και πολλά χρόνια, καθώς το 1991 … [Read more...]
Σίδηρος και απορρόφηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη, την άρτια κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή πολλών ορμονών, νευροδιαβιβαστών και του συνδετικού ιστού. Περίπου τα 2/3 του σιδήρου του οργανισμού βρίσκονται στην αιμοσφαιρίνη, που αποτελεί την πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και επιτρέπει τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς. Ακόμη, ο σίδηρος αποτελεί μέρος της μυοσφαιρίνης, η οποία βρίσκεται στους μύες και επιτρέπει την … [Read more...]
«Γιατί πεινάω ακόμα και μετά το γεύμα;»
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο και κυρίως εκείνους που προσπαθούν να χάσουν τα περιττά κιλά. Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στην λεπτίνη και τον μηχανισμό δράσης της. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σωματικό λίπος και ελέγχει το αίσθημα της πληρότητας μετά το γεύμα. Ένας άνθρωπος στον οποίο η λεπτίνη λειτουργεί φυσιολογικά, δεν έχει το αίσθημα της πείνας μεταξύ των γευμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα … [Read more...]
Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολός Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας. Φτιαγμένη από τον σπόρο του κακάο, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Εάν αγοράζετε ποιοτική μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τότε στην πραγματικότητα είναι αρκετά θρεπτική. … [Read more...]
- « Previous Page
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- 27
- Next Page »