Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο και κυρίως εκείνους που προσπαθούν να χάσουν τα περιττά κιλά. Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στην λεπτίνη και τον μηχανισμό δράσης της. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σωματικό λίπος και ελέγχει το αίσθημα της πληρότητας μετά το γεύμα. Ένας άνθρωπος στον οποίο η λεπτίνη λειτουργεί φυσιολογικά, δεν έχει το αίσθημα της πείνας μεταξύ των γευμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα … [Read more...]
Ο ρόλος της Ντουλαγλουτίδης στη διαχείριση του Διαβήτη
Περισσότερη ευκολία για τον ασθενή στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη έχει επιφέρει τα τελευταία χρόνια η έλευση μιας νέας θεραπείας με την ονομασία ντουλαγλουτίδη. Πρόκειται για μία φαρμακευτική ουσία, που ανήκει στην οικογένεια των GLP1 αγωνιστών, η οποία χορηγείται σε ενέσιμη μορφή μια φορά την εβδομάδα. Χρησιμοποιείται για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) του αίματος σε ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Η … [Read more...]
Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολός Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας. Φτιαγμένη από τον σπόρο του κακάο, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Εάν αγοράζετε ποιοτική μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τότε στην πραγματικότητα είναι αρκετά θρεπτική. … [Read more...]
Εμβόλιο Covid-19: Ερωτήσεις και απαντήσεις
Τα εμβόλια ως γνωστόν παρασκευάζονται με σκοπό την αντιμετώπιση νοσημάτων που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν μόνο με την εφαρμογή άλλων μέτρων δημόσιας υγείας. Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, είναι γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνισή του επηρέασε δραματικά τις ζωές όλων μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υψηλή του μεταδοτικότητα, η οποία αποδεικνύεται δύσκολη στο να ελεχθεί μόνο με την εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας, επιβαρύνει σοβαρά σε πολλές περιπτώσεις την … [Read more...]
Τα οφέλη των ξηρών καρπών στην υγεία
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά θρεπτικοί για τον οργανισμό. Είναι πλούσιοι σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα συστατικά. Περίπου 30 γρ. ανάλατων ξηρών καρπών αποτελούν ένα τέλειο σνακ που θα ενισχύσει τον οργανισμό σας με μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, σε αντίθεση με άλλα τρόφιμα, ενώ επίσης παρέχει ένα πλούσιο μίγμα βιταμινών και μετάλλων. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα σημαντικά οφέλη τους για την … [Read more...]
Σακχαρώδης διαβήτης: Καλύτερη ρύθμιση με τις νεότερες φαρμακευτικές θεραπείες
Βελτιωμένα επίπεδα τόσο της γλυκόζης νηστείας όσο και της μεταγευματικής, καθώς και μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα προσφέρουν οι νεότερερες φαρμακευτικές θεραπείες που διατίθενται σήμερα για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Ο λόγος για τους αναστολείς συμμεταφορέων νατρίου γλυκόζης, μια θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που δρα αναστέλλοντας τη νεφρική επαναρρόφηση της γλυκόζης με μηχανισμό ανεξάρτητο από την ινσουλίνη. Η δράση των φαρμάκων … [Read more...]
Μύθοι και αλήθειες για τα ζυμαρικά
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Τα ζυμαρικά αποτελούν αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων και όχι άδικα, αφού πέρα από πεντανόστιμα βρίσκονται και στην βάση της διατροφικής πυραμίδας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί μύθοι για αυτά, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα που υπάρχουν και οι περισσότεροι να τα καταναλώνουν με άγχος και ενοχές. Ας ρίξουμε λίγο φως στους μύθους που υπάρχουν και διαιωνίζονται για αυτά! Μύθος #1: "Η κατανάλωση ζυμαρικών … [Read more...]
Covid-19: Ποσό διαρκεί η απώλεια όσφρησης;
Η απώλεια όσφρησης είναι ένα αρκετό συχνό σύμπτωμα στους ασθενείς με Covid-19, ενώ εξίσου συχνό είναι και το ερώτημα ως προς το πόσο καιρό διαρκεί. Την απάντηση έρχεται να δώσει μία νέα ευρωπαϊκή έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Journal of Internal Medicine. Ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Ζερόμ Λεσιέν του Πανεπιστημίου Paris Saclay του Παρισιού, μελέτησαν 2.581 ασθενείς από 18 ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η μέση διάρκεια των … [Read more...]
Διατροφικά tips για τα Χριστούγεννα
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια από τις πιο ωραίες εποχές του χρόνου, αφού είναι για όλους μας μια ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να θέσουμε τους στόχους μας για την νέα χρονιά, αλλά κυρίως να διασκεδάσουμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κάπου εδώ όμως στη διασκέδαση κρύβεται ο κίνδυνος των γιορτών, που δεν είναι άλλος από τα γιορτινά τραπέζια με όλα αυτά τα φαγητά και τα γλυκά. Είναι κάτι που σχεδόν σε όλους μας προκαλεί άγχος, … [Read more...]
Πως και γιατί να εντάξετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Ο κουρκουμάς, που μερικές φορές ονομάζεται ινδικό σαφράν ή χρυσό μπαχαρικό, είναι ένα μπαχαρικό που φτιάχνεται από τις αλεσμένες ρίζες ενός ψηλού φυτού που αναπτύσσεται στην Ασία και την Κεντρική Αμερική. Επίσης, αποτελεί επίσης βασικό συστατικό της σκόνης κάρυ. Η κουρκουμίνη είναι το δραστικό συστατικό του κουρκουμά και έχει ισχυρές βιολογικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η δυτική ιατρική να μελετά τον κουρκουμά ως ανακουφιστικό και … [Read more...]
- « Previous Page
- 1
- …
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- …
- 60
- Next Page »