YourDoc | by Aggelos Klitsas

Άγγελος Κλείτσας

  • Αρχικη
  • Προφιλ
  • Αρθρα
  • Υπηρεσιες
  • Συνεργατες
  • Επικοινωνια
You are here: Home / Άρθρα / Οι διατροφικές συνήθειες που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς
Οι διατροφικές συνήθειες που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς

Οι διατροφικές συνήθειες που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς

May 23, 2019 Από Angelos Klitsas Leave a Comment

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και γενικότερα στον δυτικό κόσμο τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος και η περιφερική αρτηριοπάθεια, έχουν καταστεί υπεύθυνα για την απώλεια ζωής μεγάλου μέρους του γενικότερου πληθυσμού.

Αυτό συμβαίνει διότι οι παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και ο καθιστικός τρόπος ζωής παρουσιάζουν δραματική αύξηση σύμφωνα με μελέτες. Η κατάλληλη αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών, γι’ αυτό και θα πρέπει ο καθένας μας να μεριμνήσει για την ενημέρωσή του ώστε να διαπιστώσει εάν διατρέχει κίνδυνο.

Στα μέτρα που μπορούν να επιφέρουν σημαντικό όφελος στην υγεία της καρδιάς περιλαμβάνονται η αντιμετώπιση ενδεχομένων παθήσεων που την επηρεάζουν, η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική άσκηση και η βελτίωση της διατροφής.

Ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων, ενώ ειδικά για τη βελτίωση της διατροφής, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη συνολική μας υγεία, θα συστήσει μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. Κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών.
  2. Έμφαση στα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ψωμί και ζυμαρικά, καστανό ρύζι, δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κ.α.
  3. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα όσπρια στη διατροφή.
  4. Μείωση της ποσότητας του αλατιού.
  5. Χρησιμοποίηση ελαιόλαδου στη μαγειρική και στις σαλάτες, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά.
  6. Τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών, όπως σαρδέλα ή σολομός, που αποτελούν την κύρια πηγή πολυακόρεστων ω3. Σε ίδια βάση βοηθούν και οι ανάλατοι ξηροί καρποί και οι μαλακές μαργαρίνες, που αποτελούν πηγές πολυακόρεστων ω6 λιπαρών.
  7. Μείωση της κατανάλωσης ζωικών λιπών και περιορισμός τηγανητών τροφίμων ή trans λιπαρών.
  8. Προτίμηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά και άπαχο κρέας.
  9. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένη χοληστερόλη, τα άτομα μπορούν κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό και τον διαιτολόγο τους να επωφεληθούν και από τρόφιμα με λειτουργικά χαρακτηριστικά, όπως οι φυτικές στερόλες/στανόλες.

Όλα τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία σε συνδυασμό με τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα.

Related

Filed Under: Άρθρα

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

  • Άρθρα
  • Διαβήτης
  • Διαβήτης Κύησης
  • Λοιμώξεις
  • Παχυσαρκία
  • Υπέρταση
Tweets by @AngelosKlitsas

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

IAT: 2310 - 222845
IAT: 2310 - 488688
ΦΑΞ: 2310 - 443235
ΚΙΝ: 6946061863
Email: info@aklitsas.gr
Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος Καλαμαριά,
55133 Θεσσαλονίκη

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 09:00 - 13:00 | 17:00 - 21:00
ΤΡΙΤΗ 17:00 - 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00 - 13:00
ΠΕΜΠΤΗ 17:00 - 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 13:00 | 17:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ Κλειστά
ΚΥΡΙΑΚΗ Κλειστά

Copyright © 2023 YourDoc.gr