Blog

Diabetes-1024x536.png

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος όπου το σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη γλυκόζη, την οποία λαμβάνουμε από τα τρόφιμα για τη μετατροπή της σε ενέργεια. Χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και επηρεάζει σημαντικά πολιτικές και συστήματα Υγείας. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 οι διαβητικοί θα ξεπεράσουν τα 600 εκατομμύρια, ενώ ήδη η Διεθνής Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) υπολογίζει ότι σε ολόκληρο τον κόσμο τo 9-10% των ανθρώπων πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Στη χώρα μας οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά του διαβήτη αγγίζουν το 9%-9,5%.

Το σημαντικό όμως στον διαβήτη δεν είναι τόσο η υψηλή τάση ανάπτυξής του όσο οι χρόνιες επιπλοκές που συνοδεύουν τη νόσο. Ο διαβήτης είναι το πρώτο αίτιο τύφλωσης των ενηλίκων, πρώτο αίτιο νεφρικής ανεπάρκειας που χρήζει αιμοκάθαρσης, πρώτο αίτιο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, πρώτο αίτιο ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, πρώτο αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας.

Ποιοι είναι οι νέοι παράγοντες εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη

Η ερευνητική κοινότητα στην προσπάθεια να εξηγήσει την υπερβολική αυτή αύξηση ανακάλυψε νέους προδιαθεσικούς παράγοντες, εκτός της κληρονομικότητας, της ηλικίας και της παχυσαρκίας, που ήταν γνωστοί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia, νέοι παράγοντες εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι:

  • η παιδική παχυσαρκία
  • η υπέρταση
  • η υπερλιπιδαιμία
  • η κοιλιακή παχυσαρκία
  • το συνεχές «τσιμπολόγημα» χωρίς προγραμματισμό όλη την ημέρα
  • το κάπνισμα
  • η κατάθλιψη
  • προβλήματα και αστάθεια στην ψυχική διάθεση
  • η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος
  • η συστηματική αποφυγή του πρωινού γεύματος
  • η λιπώδης διήθηση ήπατος
  • η αϋπνία
  • το στρες
  • το άγχος
  • και η υπερβολική χρήση καφεΐνης.

Πρόληψη

Το πρώτο βήμα για την πρόληψη είναι να γνωρίζουμε τι κίνδυνο έχουμε να αναπτύξουμε διαβήτη.

Αφενός γνωρίζοντας τους προδιαθεσικούς παράγοντες μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, οι οποίες αυξάνουν το ρίσκο. Αφετέρου στις περιπτώσεις όπου ο τρόπος ζωής δε σχετίζεται με την εμφάνιση του διαβήτη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το πότε πρέπει και να κάνουμε προληπτικό έλεγχο σε συνεννόηση με τον γιατρό.

Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Η ηλικία άνω των 45 ετών
  • Το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ανεξάρτητα από την ηλικία
  • Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με τη σπάνια σωματική άσκηση
  • Τα χαμηλά επίπεδα «καλής» (HDL) χοληστερόλης στο αίμα
  • Τα υψηλά τριγλυκερίδια αίματος
  • Ο διαβήτης κατά την εγκυμοσύνη
  • Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Το ιστορικό με παθήσεις της καρδιάς, του εγκεφάλου ή των κάτω μελών
  • Ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως η μελανίζουσα ακάνθωση.

Summer-food-1024x667.png

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη είναι ουσιαστικά το απλό σάκχαρο που δίνει ενέργεια στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της διατροφής. Ο διαβήτης αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα.

Για τη σωστή ρύθμισή του η διατροφή αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες. Κάθε ασθενής έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, όμως υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες που έχουν εφαρμογή σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο δεκάλογος της σωστής διατροφής

  1. Κάνουμε συχνά γεύματα ανά 3 ώρες περίπου
  2. Δεν καταναλώνουμε ποτέ 1 σκέτο φρούτο στο ενδιάμεσο αλλά το συνοδεύουμε με ξηρούς καρπούς ή με κάποιον υδατάνθρακα ολικής άλεσης
  3. Καταναλώνουμε όσπρια 2 φορές την εβδομάδα
  4. Επιλέγουμε δημητριακά προϊόντα ολικής αλέσεως και όχι προϊόντα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες
  5. Επιλέγουμε τα καλά λιπαρά αντί των “κακών”
  6. Καταναλώνουμε τουλάχιστον 100 γρ. ψάρι την εβδομάδα
  7. Καταναλώνουμε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  8. Αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση γλυκών
  9. Συνδυάζουμε τις σωστές διατροφικές συνήθειες με συχνή φυσική δραστηριότητα
  10. Πριν την άσκηση κάνουμε πάντα μέτρηση της γλυκόζης και τη ρυθμίζουμε με βάση τις οδηγίες του γιατρού

Παιδικός διαβήτης και διατροφή

Οι διατροφικοί κανόνες στα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη διαφέρουν από τους εκείνους των ενηλίκων. Ένα διαβητικό παιδί πρέπει να τρώει όποτε πεινάει. Με τα χρόνια τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη ινσουλίνη, καθώς οι εξετάσεις αίματος και ούρων είναι θετικές και το επιβάλλουν. Η χαμηλή γλυκόζη αίματος μπορεί να δείχνει ότι το παιδί χρειάζεται είτε λιγότερη ινσουλίνη είτε περισσότερη τροφή.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις όπου τα παιδιά τρώνε σοκολάτες και γλυκά στα κρυφά, είναι σημαντικό να μην μειώνονται τα φυσιολογικά επίπεδα τροφής προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπλέον υδατάνθρακες στον οργανισμό τους. Σε μεγαλύτερα παιδιά οι γονείς πρέπει να εξηγούν γιατί δεν πρέπει να καταναλώνουν γλυκά στα κρυφά και ποιους κινδύνους ενέχει αυτό για την κατάσταση της υγείας τους.

Food photo created by timolina – www.freepik.com


Diabetes-video.png

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος, η οποία εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (τύπου 2). Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα να συλλέξουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν μεταξύ άλλων ως πηγή ενέργειας. Το αποτέλεσμα όμως του διαβήτη είναι να συγκεντρώνονται υψηλές ποσότητες γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας βλάβες σε σημαντικά όργανα του σώματος.

Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη νόσο είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει σαφή συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και το άτομο να εμφανίζει κάποια σοβαρή επιπλοκή.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι το πρώτο αίτιο τύφλωσης των ενηλίκων, πρώτο αίτιο νεφρικής ανεπάρκειας που χρήζει αιμοκάθαρσης, πρώτο αίτιο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, πρώτο αίτιο ακρωτηριασμού των κάτω άκρων και πρώτο αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας.

Βέβαια, για όλα αυτά ενοχοποιείται ο αρρύθμιστος διαβήτης. Το ρυθμισμένο σάκχαρο αποτελεί το αλεξικέραυνο για την αποτροπή των χρόνιων επιπλοκών.

Ο κίνδυνος για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται εάν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού είναι διαβητικός, εάν το άτομο είναι παχύσαρκο, κάνει κακή διατροφή, υπάρχει έλλειψη σωματικής άσκησης και έχει ξεπεράσει την ηλικία των 45. Για τις γυναίκες ειδικότερα συντρέχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως όταν έχουν ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη κύησης και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Το παρακάτω βίντεο προβάλλει τα βασικά χαρακτηριστικά της νόσου.



Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου για την υπόλοιπη μέρα, προκαλώντας επικίνδυνες αυξήσεις έπειτα από κάθε επόμενο γεύμα, προειδοποιούν επιστήμονες από το Ισραήλ.

Σε μελέτη με μικρό αριθμό εθελοντών ανακάλυψαν πως τις μέρες δίχως πρωινό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ήταν κατά 37% υψηλότερα το μεσημέρι απ’ ό,τι όταν έτρωγαν πρωινό. Την ώρα του βραδινού, δε, εξακολουθούσαν να είναι αυξημένα, με τη διαφορά να φτάνει το 27% σε σύγκριση με το βραδινό σάκχαρο που είχαν τις μέρες που είχαν φάει πρωινό.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν πολύ μεγάλη κλινική σημασία, διότι τις τελευταίες δεκαετίες ολοένα περισσότεροι ενήλικες παραλείπουν το πρωινό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντανιέλα Γιακούμποβιτς, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Τόσο αυτή όσο και προγενέστερες μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι η τακτική αυτή είναι επιβλαβής για την υγεία και τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό είναι ιδιαιτέρως σοβαρό στην περίπτωση των πασχόντων από διαβήτη. «Και αυτό, διότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν στα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος, τα αγγεία και τα νεύρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για προβλήματα όπως η καρδιοπάθεια και η νεφροπάθεια».

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», συμμετείχαν 22 υπέρβαροι εθελοντές με τύπου 2 διαβήτη, μέσης ηλικίας 57 ετών.

Για δύο μέρες κατανάλωσαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων και τα ίδια υγιεινά φαγητά για μεσημεριανό και βραδινό, αλλά τη μία μέρα έφαγαν επίσης ένα πρωινό και την άλλη όχι. Την ημέρα που είχαν φάει πρωινό τα μέσα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους ήταν 192 mg/dl μετά το μεσημεριανό τους φαγητό και 215 mg/dl μετά το βραδινό. Ωστόσο την ημέρα που παρέλειψαν το πρωινό, το σάκχαρό τους εκτοξεύθηκε στα268 mg/dl μετά το μεσημεριανό και στα 298 mg/dlμετά το βραδινό.

«Ως φαίνεται, η παρατεταμένη αφαγία εξαιτίας της παράλειψης του πρωινού αδρανοποιεί τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία χρειάζονται περισσότερη ώρα μετά την κατανάλωση κάθε γεύματος για να ενεργοποιηθούν και να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», είπε η δρ Γιακούμποβιτς. Και κατέληξε: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ακόμα κι αν ένας πάσχων από διαβήτη προσέχει τη διατροφή του, θα βλάψει την ασθένειά του εάν παραλείπει το πρωινό. Επομένως αυτό είναι κάτι που αντενδείκνυται στους συγκεκριμένους ασθενείς».


Article.png

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες παραπονούνται για διάφορες ενοχλήσεις. Ωστόσο, κάποιες από αυτές ενδέχεται να αποτελούν συμπτώματα διαβήτη εγκυμοσύνης, ο οποίος εμφανίζεται όταν οι ορμόνες της εγκυμοσύνης παρεμβάλλονται στους μηχανισμούς που διαθέτει το σώμα για να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα σημάδια;

1. Θολή όραση: Όταν η περιεκτικότητα του αίματος σε γλυκόζη είναι υψηλή, η υγρασία του ματιού επηρεάζεται, με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερο να εστιάσει. Στην περίπτωση που ταλαιπωρήστε από κάτι τέτοιο καιρό, τότε μάλλον πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα, αλλιώς η απότομη εμφάνιση του είναι συνήθως επακόλουθο ενός υπερβολικά πλούσιου γεύματος.

2. Κούραση: Αν και είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε αδύναμες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το υπερβολικό αίσθημα κούρασης είναι σημάδι διαβήτη εγκυμοσύνης. Όταν το σάκχαρο είναι υψηλό, τα κύτταρα και τα όργανά σας δεν οξυγονώνονται σωστά, με αποτέλεσμα να χάνετε την ενέργειά σας.

3. Έντονη δίψα: Είναι λογικό να θέλετε να πίνετε περισσότερο νερό κατά την εγκυμοσύνη. Όμως, όταν το σάκχαρο του αίματος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τότε το σώμα τραβάει νερό από τα κύτταρα προκειμένου να αραιώσει τη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα. Φροντίστε, συνεπώς, να πίνετε γύρω στα 10 ποτήρια νερό την ημέρα. Αν συνεχίσετε να διψάτε, καλέστε το γιατρό σας.

4. Συχνή ούρηση: Αν και πρόκειται για συνηθισμένο σύμπτωμα της κύησης, ο διαβήτης εγκυμοσύνης δεν αποκλείεται. Καθώς τα νεφρά καταβάλλονται από την υπερβολική συγκέντρωση σακχάρου, δουλεύουν περισσότερο και άρα παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ούρων.

5. Ναυτία και εμετός: Είναι αλήθεια πως η πλειοψηφία των γυναικών που εγκυμονούν έχουν αυτά τα συμπτώματα. Όμως, στην περίπτωση διαβήτη εγκυμοσύνης τα σάκχαρα που συγκεντρώνονται στο αίμα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν τα κύτταρα και προκαλούν τη συσσώρευση τοξικών ουσιών που φέρνουν ναυτία και εμετό.

6. Μείωση βάρους: Στην περίπτωση του διαβήτη, όσο τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σάκχαρα ως καύσιμο, το σώμα εκλαμβάνει την έλλειψη ενέργειας σαν υποσιτισμό και προκαλεί το αίσθημα της πείνας. Ωστόσο, η τροφή που εισέρχεται στον οργανισμό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά, χάνεται μέσω των ούρων και προκαλεί απώλεια βάρους.

7. Συχνές μολύνσεις: Έχει αποδειχθεί ότι οι διαβητικοί είναι πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις, όπως άλλωστε και οι εγκυμονούσες. Ο διαβήτης αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού σε μολύνσεις κυρίως του δέρματος, του κόλπου ή της ουροδόχου κύστης.

8. Ροχαλητό: Αποτελεί συχνό φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη, κυρίως γιατί το φυσιολογικό πρήξιμο του σώματος επιβαρύνει και την ρινική κοιλότητα. Έτσι, εμποδίζεται η σωστή οξυγόνωση του οργανισμού κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που αυξάνει τις ορμόνες του στρες και δυσκολεύει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επειδή τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι συνηθισμένα κατά την εγκυμοσύνη, συνίσταται σε κάθε εγκυμονούσα να κάνει τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο για να προλάβει οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη.

Πηγή: www.kalikardia.gr
Photo credit: Freepik


pexels-photo-259363.png

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, αυτά με τη σειρά τους διασπώνται από το πεπτικό σύστημα και μετατρέπονται σε γλυκόζη για την παροχή ενέργειας στα κύτταρα του σώματος.

Παράλληλα, ο οργανισμός με τη λήψη της τροφής παράγει ινσουλίνη, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η ινσουλίνη εκκρίνεται από το πάγκρεας όταν η γλυκόζη εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, από όπου στη συνέχεια με τη βοήθεια της θα εισχωρήσει στα κύτταρα. Όταν όμως ο μηχανισμός αυτός υπολειτουργεί, τότε το άτομο πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Κατά την εγκυμοσύνη το σώμα χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης και εάν αυτή δεν είναι επαρκής (είτε λόγω ελαττωματικής παραγωγής από το πάγκρεας, είτε λόγω ελαττωματικής δραστικότητας), τότε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν. Αυτό ακριβώς είναι ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης.

Οι παράγοντες κινδύνου ποικίλουν, ωστόσο αυξημένο (σε ποσοστό έως και 14%) έχουν μεταξύ άλλων οι περιπτώσεις όπου η έγκυος είναι ηλικίας άνω των 25 και ιδιαίτερα άνω των 35 ετών, έχει παχυσαρκία ή αυξάνεται υπερβολικά το βάρος της κατά τη διάρκεια της κύησης ή ακόμη έχει ιστορικό που σχετίζεται με τη νόσο.

Ο –μη ρυθμισμένος– σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης αυξάνει τους κινδύνους για εμφάνιση επιπλοκών τόσο στο έμβρυο όσο και στη μητέρα (όπως η ανάπτυξη υπέρτασης ή προεκλαμψίας) και για το λόγο αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται συχνά κατά τη διάρκειά της. Επίσης, μετά τον τοκετό θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η κατάσταση της μητέρας, διότι υπολογίζεται ότι 40% των γυναικών αυτών μπορεί να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ασυμπτωματική νόσος

Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη εγκυμοσύνης δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχονται.

Ένας απλός τρόπος είναι κατά τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας και τη λήψη τροφής, η λήψη 50 γραμμαρίων γλυκόζης και ο προσδιορισμός σακχάρου αίματος μια ώρα μετά. Αν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος είναι υψηλότερα των 140 mg/dl, τότε πρέπει να γίνει μια εξέταση με την ονομασία «καμπύλη γλυκόζης» σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού.

Οι επιπλοκές του διαβήτη κύησης

Ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά από επιπλοκές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η εμφάνιση υπερτασικής νόσου στη μητέρα, ο ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου, το υδράμνιο (πλεονάζον αμνιακό υγρό γύρω από το έμβρυο), η εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών και η μακροσωμία του εμβρύου.

Μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη μητέρα υπογλυκαιμία, υπασβεστιαιμία, καθώς και σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας στο έμβρυο.

Αντιμετώπιση

Είναι σημαντικό αν όχι όλες, οι έγκυοι υψηλού κινδύνου να ελέγχονται για διαβήτη εγκυμοσύνης, γιατί είναι μια κατάσταση που αν διαγνωστεί έγκαιρα και δοθεί κατάλληλη θεραπεία μηδενίζονται οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το παιδί.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την εκπαίδευση σε θέματα διατροφής, στον τρόπο παρακολούθησης της γλυκόζης αίματος και ούρων καθώς και στον έλεγχο του σωματικού βάρους μέσω καθημερινής άσκησης. Στην περίπτωση που η διατροφή και η άσκηση δεν αρκούν, μπορεί να χρειαστούν ινσουλίνη ή φάρμακα για τον έλεγχό του σακχάρου.

Σημειωτέον ότι θα πρέπει να ξαναγίνει μια καμπύλη γλυκόζης σε 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό για να επιβεβαιωθεί το αν ο διαβήτης υποχώρησε.

Τέλος, κάθε γυναίκα που παρουσιάζει διαβήτη στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να θυμάται πως έχει μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη αργότερα στη ζωή της.


pexels-photo-618923.png

Αν είναι σε καλή φόρμα, μια γυναίκα έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη κύησης κατά την εγκυμοσύνη, αναφέρει νέα έρευνα.

Σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης είναι ο διαβήτης που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και υποχωρεί (στις περισσότερες περιπτώσεις) μετά τον τοκετό. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση όπου το σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη γλυκόζη που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα για τη μετατροπή της σε ενέργεια. Χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Ερευνητές που παρακολούθησαν 1.300 γυναίκες ανακάλυψαν ότι υψηλά επίπεδα φόρμας πριν την εγκυμοσύνη συνδέθηκαν με μείωση 21% του διαβήτη κύησης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι γυναίκες θα πρέπει να σκέφτονται να βρουν τη φόρμα τους πριν τη σύλληψη, σύμφωνα με ερευνητές από την Αϊόβα.

Η ερευνήτρια Kara Whitaker, δήλωσε ότι οι γυναίκες είναι πολύ προσεκτικές κατά την εγκυμοσύνη με αυτά που τρώνε και με την άσκηση που κάνουν. Η έρευνα έδειξε ότι θα πρέπει να ασχολούνται με αυτές τις υγιεινές συμπεριφορές και πριν συλλάβουν.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο διαβήτης κύησης αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μετά τον τοκετό. Πριν συλλάβει μια γυναίκα μπορεί να βρεθεί σε φόρμα κάνοντας τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια έως έντονη άσκηση (30 λεπτά την ημέρα για 5 εβδομάδες), δήλωσε η Whitaker.

Το έντονο περπάτημα θα μπορούσε να αποτελέσει μέτρια σωματική δραστηριότητα, ενώ το τρέξιμο έντονη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 25 ετών από 1.333 γυναίκες. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Medicine & Science in Sports & Exercise.

Με πληροφορίες από iatronet.gr.


108314345_fb128d39cc_o.jpg

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, αυτά με τη σειρά τους διασπώνται από το πεπτικό σύστημα και μετατρέπονται σε γλυκόζη για την παροχή ενέργειας στα κύτταρα του σώματος.

Παράλληλα, ο οργανισμός με τη λήψη της τροφής παράγει ινσουλίνη, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η ινσουλίνη εκκρίνεται από το πάγκρεας όταν η γλυκόζη εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, από όπου στη συνέχεια με τη βοήθεια της θα εισχωρήσει στα κύτταρα. Όταν όμως ο μηχανισμός αυτός υπολειτουργεί, τότε το άτομο πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Κατά την εγκυμοσύνη το σώμα χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης και εάν αυτή δεν είναι επαρκής (είτε λόγω ελαττωματικής παραγωγής από το πάγκρεας, είτε λόγω ελαττωματικής δραστικότητας), τότε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν. Αυτό ακριβώς είναι ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης.

Ο μηχανισμός παραγωγής της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρεμποδίζεται από τη δράση των ορμονών που εκκρίνει ο πλακούντας. Τα επίπεδα των πλακουντιακών ορμονών αυξάνονται γραμμικά στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν αντιστάσεις στη δράση της ινσουλίνης. Το αποτέλεσμα είναι οι ανάγκες σε ινσουλίνη να αυξάνονται. Στο τρίτο τρίμηνο η μέση 24ωρη ινσουλίνη αυξάνεται κατά 50% σε σχέση με την προ κυήσεως κατάσταση.

Το πάγκρεας για να αντεπεξέλθει στις ανωτέρω συνθήκες είναι αναγκασμένο να δουλέψει περισσότερο για να δημιουργήσει έως και διπλάσια ποσότητα ινσουλίνης.

Πώς επηρεάζεται το έμβρυο

Εάν η ανταπόκρισή του παγκρέατος στις αυξημένες απαιτήσεις δεν είναι ικανοποιητική, τότε εμφανίζεται υπεργλυκαιμία τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο.

Συνήθως αυτή η υπεργλυκαιμία εμφανίζεται μετά τα γεύματα και προκαλεί αύξηση στο μέγεθος του εμβρύου. Αυτό συμβαίνει διότι η υπεργλυκαιμία προκαλεί αυξημένη έκκριση ινσουλίνης, η οποία είναι αναβολική ορμόνη και προκαλεί αυξημένη συσσώρευση θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο και αύξηση του μεγέθους πέραν του κανονικού (μακροσωμία).

Η γλυκόζη με τη σειρά της που συσσωρεύεται στο έμβρυο μετατρέπεται σε λίπος. Η μετατροπή αυτή απαιτεί οξυγόνο με αποτέλεσμα το έμβρυο να βιώνει επεισόδια μειωμένης συγκέντρωση οξυγόνου (υποξία). Η εμβρυϊκή υποξία προκαλεί την έκκριση κατεχολαμινών από τα επινεφρίδια, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν καταστάσεις όπως υπέρταση, καρδιακή υπερτροφία και υπερπλασία του μυελού.

Η μακροσωμία καθιστά δύσκολη την διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού και βάζει το έμβρυο σε κίνδυνο τραυματισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμάται η μέθοδος της καισαρικής τομής. Επίσης, τα παιδιά που γεννιούνται με μεγάλο βάρος τείνουν να είναι παχύσαρκα και να εμφανίζουν προβλήματα με τον μεταβολισμό τους στο μέλλον.

Πόσο συχνός είναι ο διαβήτης κύησης

Έχει παρατηρηθεί ότι το ποσοστό των γυναικών με διαβήτη κύησης είναι περίπου 3-6%. Στο στόχαστρο της ασθένειας βρίσκονται κυρίως όσες διαθέτουν ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, είναι παχύσαρκες ή έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών. Υπάρχουν ωστόσο και πολλές περιπτώσεις όπου δεν χρειάζεται κανένας επιβαρυντικός παράγοντας για να εμφανιστεί η ασθένεια.

Αντιμετώπιση

Είναι σημαντικό αν όχι όλες, οι έγκυοι υψηλού κινδύνου να ελέγχονται για διαβήτη εγκυμοσύνης, γιατί είναι μια κατάσταση που αν διαγνωστεί έγκαιρα και δοθεί κατάλληλη θεραπεία μηδενίζονται οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το παιδί.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την εκπαίδευση σε θέματα διατροφής, στον τρόπο παρακολούθησης της γλυκόζης αίματος και ούρων καθώς και στον έλεγχο του σωματικού βάρους μέσω καθημερινής άσκησης. Στην περίπτωση που η διατροφή και η άσκηση δεν αρκούν, μπορεί να χρειαστούν ινσουλίνη ή φάρμακα για τον έλεγχό του σακχάρου.

Σημειωτέον ότι θα πρέπει να ξαναγίνει μια καμπύλη γλυκόζης σε 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό για να επιβεβαιωθεί το αν ο διαβήτης υποχώρησε.

Τέλος, κάθε γυναίκα που παρουσιάζει διαβήτη στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να θυμάται πως έχει μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη αργότερα στη ζωή της.

Featured photo credit: bies via Foter.com / CC BY-NC-SA


OK2UML0.png

Σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης είναι ο διαβήτης που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και υποχωρεί (στις περισσότερες περιπτώσεις) μετά τον τοκετό. Σ’ ένα ποσοστό περίπου 3%, δηλαδή 3 στις 100 εγκύους θα παρουσιάσουν αυτό τον τύπο του διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση όπου το σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη γλυκόζη που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα για τη μετατροπή της σε ενέργεια. Χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Θα πρέπει να τονιστεί από την αρχή πως εάν ο διαβήτης δεν ρυθμίζεται με δίαιτα, τότε το μόνο φάρμακο που χορηγείται είναι η ινσουλίνη. Η διάγνωση του διαβήτη της εγκυμοσύνης είναι πολύ δύσκολη και πρέπει να γίνει από τον ειδικό.

Κάθε γυναίκα που μένει έγκυος πρέπει να ελέγχεται για διαβήτη εγκυμοσύνης

Γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη εγκυμοσύνης δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και γι’ αυτό πρέπει να ελέγχονται όλες. Ένας απλός τρόπος είναι κατά τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας και τη λήψη τροφής, λήψη 50 γραμμαρίων γλυκόζης και προσδιορισμός σακχάρου αίματος μια ώρα μετά. Αν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος είναι υψηλότερα από 140 mg/dl, τότε πρέπει να γίνει πλήρης καμπύλη γλυκόζης από το στόμα σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού.

Ίσως όλες οι έγκυοι ή αν θέλετε οι έγκυοι υψηλού κινδύνου πρέπει να ελέγχονται για διαβήτη εγκυμοσύνης, γιατί είναι μια κατάσταση που αν διαγνωστεί έγκαιρα και δοθεί κατάλληλη θεραπεία μηδενίζονται οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το παιδί.

Μετά τον τοκετό δεν πρέπει να ξεχνά πως θα κάνει μια καμπύλη γλυκόζης σε 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, για να επιβεβαιώσει πως ο διαβήτης υποχώρησε. Κάθε γυναίκα που παρουσιάζει διαβήτη στην εγκυμοσύνη να θυμάται πως έχει μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη αργότερα στη ζωή της.

Κάθε χρόνο 5% των γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη εγκυμοσύνης αναπτύσσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Photo credit: Freepik


Peanuts.png

Η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχει το κόκκινο κρασί, τα φιστίκια και τα μούρα, μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος σύμμαχος για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Μινεάπολις, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, με επικεφαλής τη Δρ Ναόμι Χαμπουργκ, διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης άμβλυναν την αρτηριακή σκλήρυνση σε ορισμένους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2. Η αθηροσκλήρωση είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η σκλήρυνση των αρτηριών είναι φυσιολογική καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει. Αλλά στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, η αθηροσκλήρωση ξεκινά από πολύ νωρίς και έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες για την υγεία τους.

Οι ερευνητές μέτρησαν το πάχος της αορτής (της μεγαλύτερης αρτηρίας του σώματος που μεταφέρει αίμα από την καρδιά προς τα υπόλοιπα όργανα) σε 57 άτομα με διαβήτη τύπου 2, 56 ετών με παχυσαρκία. Ενώ έκαναν και άλλες εξετάσεις για να δουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Ορισμένοι ασθενείς πήραν συμπληρώματα ρεσβερατρόλης, ενώ άλλοι εικονικό συμπλήρωμα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια τάση προς λιγότερη αορτική σκλήρυνση στην πρώτη ομάδα, αλλά χωρίς στατιστική σημασία.

Σε μια υποομάδα όμως 23 ατόμων που είχαν σημαντικά άκαμπτη αορτή από την αρχή της μελέτης, μια ημερήσια δόση 100 mg ρεσβερατρόλης για δύο εβδομάδες, μείωσε την ακαμψία σχεδόν 5%. Στη συνέχεια πήραν 300 mg για δύο εβδομάδες και η σκληρότητα μειώθηκε κατά 9%.

Αντιθέτως, η αορτική σκλήρυνση επιτάθηκε στην ομάδα ελέγχου.

Από πειράματα σε ζώα έχει διαπιστωθεί ότι η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί το γονίδιο SIRT1 που καθυστερεί τα γήρανση και την εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων.

Για το επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων επτά ασθενών και εξέτασαν τη δραστηριότητα του SIRT1. Και όντως διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα του γονιδίου αυξήθηκε σημαντικά μετά τη λήψη των συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης.

«Αυτό δεν αποδεικνύει ότι η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί το γονίδιο της μακροζωίας, αλλά υπάρχει σίγουρα συσχετισμός», σημειώνουν οι ερευνητές.

Και συμπληρώνουν ότι θα πρέπει ο συσχετισμός να μελετηθεί περαιτέρω για να αποφανθούν αν όντως η ρεσβερατρόλη βελτιώνει τις αγγειακές ανωμαλίες στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και αν μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγή: health.in.gr

Photo credit: Freepik




ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ





ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ






Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.





Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.