YourDoc | by Aggelos Klitsas

Άγγελος Κλείτσας

  • Αρχικη
  • Προφιλ
  • Αρθρα
  • Υπηρεσιες
  • Συνεργατες
  • Επικοινωνια
You are here: Home / Διαβήτης / Σακχαρώδης Διαβήτης: Επιλέγοντας το κατάλληλο επιδόρπιο
Σακχαρώδης διαβήτης - επιδόρπιο

Σακχαρώδης Διαβήτης: Επιλέγοντας το κατάλληλο επιδόρπιο

September 9, 2019 Από Angelos Klitsas Leave a Comment

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από αύξηση των επιπέδων του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα και οφείλεται σε απόλυτη ή σχετική έλλειψη ινσουλίνης ή και μειονεκτική δράση της.

Η αντιμετώπισή του βασίζεται στον τρόπο ζωής του ατόμου και κυρίως στις διατροφικές συνήθειες. Τα άτομα με διαβήτη χρειάζεται να τρέφονται υγιεινά, να έχουν φυσιολογικό βάρος και να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο, τα λιπίδια αίματος και την αρτηριακή πίεση. Η σωστή επιλογή των τροφών σε συνδυασμό με τη συχνή σωματική δραστηριότητα βοηθούν στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων.

Γενικότερα αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση του διαβήτη είναι ότι η λήψη ζάχαρης, υδατανθράκων και λιπαρών αυξάνει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα, προκαλώντας υπεργλυκαιμία. Προκύπτουν έτσι αυξημένες απαιτήσεις σε ινσουλίνη και ακολουθεί η απότομη μείωση του σακχάρου (υπογλυκαιμία). Αυτές οι απότομες αυξομειώσεις δεν βοηθούν στην επίτευξη του γλυκαιμικού ελέγχου, ο οποίος είναι ο στόχος διαχείρισης της νόσου. Για τον λόγο αυτό τα γλυκά αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων, τα οποία παραδοσιακά αποφεύγονται από τα άτομα με διαβήτη.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να απολαύσουν κάποιο επιδόρπιο. Μπορούν να καταναλώνουν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ώστε να αποφεύγονται οι απότομες αυτές οι αυξομειώσεις. Ο γλυκαιμικός δείκτης μετράει το βαθμό και το ρυθμό αύξησης του σακχάρου μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν αργά και σταθερά τη γλυκόζη, δίνοντας ενέργεια στο σώμα και αποφεύγοντας τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, που προκαλούνται μετά από γεύματα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Συνεπώς, κατά την επιλογή επιδορπίου τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να αξιολογούν τα εξής χαρακτηριστικά: χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, απουσία ζάχαρης, περιορισμένες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Όσο για το αν πρέπει ή όχι να αποφεύγονται γενικότερα τα γλυκά, εάν αυτά περιλαμβάνουν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, τότε συμβάλλουν και στην αποφυγή ατασθαλιών που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Food photo created by valeria_aksakova – www.freepik.com

Related

Filed Under: Διαβήτης

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

  • Άρθρα
  • Διαβήτης
  • Διαβήτης Κύησης
  • Λοιμώξεις
  • Παχυσαρκία
  • Υπέρταση
Tweets by @AngelosKlitsas

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

IAT: 2310 - 222845
IAT: 2310 - 488688
ΦΑΞ: 2310 - 443235
ΚΙΝ: 6946061863
Email: info@aklitsas.gr
Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος Καλαμαριά,
55133 Θεσσαλονίκη

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 09:00 - 13:00 | 17:00 - 21:00
ΤΡΙΤΗ 17:00 - 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00 - 13:00
ΠΕΜΠΤΗ 17:00 - 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 13:00 | 17:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ Κλειστά
ΚΥΡΙΑΚΗ Κλειστά

Copyright © 2023 YourDoc.gr