Η υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μία κατάσταση όπου η πίεση του αίματος στα αγγεία μας είναι υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα. Πρόκειται για μία νόσο που επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η οποία εάν παραμείνει αρρύθμιστη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης και της γενετικής προδιάθεσης. Ωστόσο, έχει επισημανθεί ότι το άγχος μπορεί να έχει και αυτό επίδραση στην αρτηριακή πίεση.
Πώς συνδέεται το άγχος με την υπέρταση;
Όταν αισθανόμαστε άγχος, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και οδηγούν σε στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Όταν όμως το άγχος μειώνεται, η αρτηριακή πίεση επιστρέφει στα προηγούμενα επίπεδά της.
Αυτή είναι η σχέση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στο στρες και την υπέρταση, σύμφωνα με τις μελέτες. Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν έχουν αποδείξει ότι το άγχος καθαυτό οδηγεί σε υπέρταση.
Ο ρόλος της διαχείρισης του στρες
Είναι γνωστό ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε το άγχος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και κατ’ επέκταση το ρίσκο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Για παράδειγμα, όταν αντιμετωπίζουμε έντονο άγχος, μπορεί να το διαχειριζόμαστε με το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, ανθυγιεινές τροφές ή την κατανάλωση φαγητού σε υπερβολικές μερίδες. Αυτές οι συνήθειες είναι γνωστό ότι μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους και αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Επιπλέον, το άγχος από την πλευρά του μπορεί να οδηγήσει σε μη υγιεινές συνήθειες ύπνου, όπως η αϋπνία ή ο υπερβολικός ύπνος. Και οι δύο καταστάσεις έχουν συσχετισθεί με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε το στρες;
- Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας. Αν έχετε πάρα πολλά να κάνετε, κοιτάξτε το ημερολόγιό σας και τις λίστες εργασιών σας. Ζητήστε από άλλους να κάνουν κάποια πράγματα. Προγραμματίστε λιγότερο χρόνο για δραστηριότητες που δεν είναι σημαντικές για εσάς. Πείτε όχι σε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε.
- Προσπαθήστε να χαλαρώσετε με ασκήσεις αναπνοής. Το να παίρνετε βαθιές, αργές αναπνοές μπορεί να σας βοηθήσει.
- Ασκηθείτε τακτικά. Η σωματική δραστηριότητα μειώνει το άγχος.
- Μην στερείστε ύπνο. Ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να κάνει τα προβλήματα να φαίνονται χειρότερα από ό,τι είναι.
Αυτές είναι μόνο μερικές γενικές συμβουλές. Το σημαντικό είναι να μάθετε τι λειτουργεί για εσάς και να είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε νέα πράγματα για να το διαχειριστείτε.
Featured Image by prostooleh on Freepik
Leave a Reply