Blog

pexels-photo-40120.jpeg

16 Νοεμβρίου, 2016 Angelos KlitsasΆρθρα0

Οι μεσήλικες που εργάζονται πολλές ώρες και συχνά θυσιάζουν τον ύπνο τους για χάρη της δουλειάς τους, τείνουν να έχουν χειρότερη υγεία όταν γεράσουν, σύμφωνα με φινλανδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Age and Ageing.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γυβάσκυλα, με επικεφαλής την Δρ Μικαέλα Μπιργκίτα φον Μπόνσντορφ, ανέλυσαν σε βάθος 25ετίας στοιχεία για την υγεία άνω των 3.000 ανδρών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, τόσο κατά την μέση όσο και την τρίτη ηλικία.

Από την εργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όσοι 45άρηδες και 50άρηδες είχαν τη συνήθεια να δουλεύουν σκληρά (πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα) και να μην κοιμούνται αρκετά (λιγότερο από 6,5 ώρες τη μέρα), στην ηλικία των 65 και 70 ετών είχαν χειρότερες επιδόσεις στις σωματικές λειτουργίες, στη ζωτικότητά και στη γενικότερη υγεία τους, σε σχέση με όσους εργάζονταν λιγότερο και κοιμούνταν περισσότερο κατά την μέση ηλικία.

Όπως επισημαίνει η Δρ Μπόντσντορφ, «στην εποχή μας πολλοί επαγγελματίες και άλλοι εργαζόμενοι, πέρα από τις ώρες στο γραφείο, δουλεύουν αρκετές ακόμη ώρες στο σπίτι ή κατά τις μετακινήσεις τους, π.χ. διαβάζοντας την ηλεκτρονική αλληλογραφία ή έγγραφα της δουλειάς τους. Αυτό σημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, ένας σύγχρονος μεσήλικας δουλεύει παραπάνω από το κανονικό και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία του εν καιρώ, όταν πια βγει στη σύνταξη».

Πηγή: health.in.gr


kids-smartphone.jpg

2 Νοεμβρίου, 2016 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η χρήση έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πριν τον νυχτερινό ύπνο αυξάνουν τον κίνδυνο αϋπνίας ή κακής ποιότητας ύπνου στα παιδιά, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική Μπεν Κάρτερ του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, αξιολόγησαν 20 μελέτες παρατήρησης, που συνολικά αφορούσαν περίπου 125.200 παιδιά, με μέση ηλικία 14,5 ετών.

Από την επεηεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο ανεπαρκούς ύπνου.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο ύπνος είναι ζωτικός για την υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και τονίζουν ότι η χρήση ηλεκτρονικών φορητών συσκευών πριν από τον ύπνο έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την ποσότητα, όσο και για την ποιότητα του ύπνου, με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι νυσταγμένα την επόμενη μέρα.

Οι ερευνητές συνιστούν την ελάχιστη δυνατή χρήση τέτοιων συσκευών στην κρεβατοκάμαρα πριν την ώρα του ύπνου.

Πηγή: Health.in.gr


O6I4JV0.jpg

19 Οκτωβρίου, 2016 Angelos KlitsasΆρθρα0

Διαφορετικά αξιολογούν τα δυο φύλα την υγεία τους και τους κινδύνους που την επηρεάζουν, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει, εν μέρει, τον λόγο που οι γυναίκες ζουν περισσότερο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Laparoendoscopic and Advanced Surgical Techniques.

Όπως διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 1.500 ενήλικες, οι γυναίκες αξιολογούν τον εαυτό τους ως λιγότερο υγιείς, παρόλο που τείνουν να ζουν περισσότερο, ενώ οι άνδρες θεωρούν τους εαυτούς τους ως εξαιρετικά υγιείς, ενδεχομένως γιατί είναι πιθανότερο να μην αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Σερβιν Ασσαρι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι άνδρες αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που σχετίζεται με θέματα υγείας με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι γυναίκες, και αυτό γιατί «ο εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος με τρόπο που να προστατεύει τους άνδρες από την αντίληψη του κινδύνου».

Όσον αφορά την παχυσαρκία, οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες για τις επιπτώσεις της νόσου στην υγεία τους, συγκριτικά με τους άνδρες, και γι’ αυτό αποφασίσουν συχνότερα πιο δραστικές λύσεις για την αντιμετώπισή της. Τέτοιες είναι οι βαριατρικές επεμβάσεις για την απώλεια του πλεονάζοντος βάρους.

Τα παραπάνω αποδείχθηκαν και από μια μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, οι οποίοι θέλησαν να καταλάβουν γιατί το 80% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους -η οποία περιλαμβάνει επεμβάσεις που είτε περιορίζουν την ποσότητα της τροφής που μπορεί να ληφθεί είτε μειώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και κατ’ επέκταση των προσλαμβανόμενων θερμίδων- είναι γυναίκες, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας τους δεν είναι μεγαλύτερα από εκείνα των ανδρών.

Οι ερευνητές έχοντας στη διάθεσή τους στοιχεία 190.705 παχύσαρκων ασθενών, από τους οποίους το μεγαλύτερο ποσοστό είχε υποβληθεί σε γαστρική παράκαμψη (93%) και το υπόλοιπο σε γαστρικό μανίκι (7%) από το 1998 έως το 2010, διερεύνησαν τους μη βιολογικούς παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται το μικρότερο ποσοστό των ανδρών που αναζητήσουν τη χειρουργική επιλογή για τη μείωση του βάρους τους.

Η μελέτη κατάφερε να εντοπίσει δημογραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη ύπαρξη της σημαντικής στατιστικής διαφοράς που υπάρχει μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που υποβάλλονται σε βαριατρικές επεμβάσεις.

Ειδικότερα, στους παράγοντες που επηρεάσουν την παρατηρημένη ανισότητα υποβολής των δύο φύλων σε τέτοιου είδους επεμβάσεις περιλαμβάνονται η χειρουργική καταλληλότητα, η ηλικία, η ασφαλιστική κάλυψη, η ευαισθητοποίηση για την υγεία και η αντίληψη της εικόνας του σώματος.

Ο κύριος συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Χειρουργικής Σαντιάγκο Χοργκαν, MD, ανέφερε ότι οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ενημερωμένες και πολύ πιο πρόθυμες να εξετάσουν την πιθανότητα να δοκιμάσουν τη χειρουργική απώλειας βάρους σε νεώτερες ηλικίες από τους άνδρες, οι οποίοι αντίθετα έχουν την τάση να σκέπτονται αυτό το ενδεχόμενο αφού έχει κλονιστεί η υγεία τους από νοσήματα που συνοδεύουν την παχυσαρκία.

Ένας άλλος πιθανός λόγος για το υψηλότερο ποσοστό των γυναικών που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική είναι η μεγαλύτερη καταλληλότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι παρέπεμψαν σε μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα και η οποία αφορούσε τη διερεύνηση των τάσεων που έχουν οι διαφορετικές φυλές για υποβολή σε βαριατρική χειρουργική στις ΗΠΑ. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η αναλογία των γυναικών που ήταν κατάλληλες για βαριατρική επέμβαση από το 1999 έως το 2010 ήταν μεγαλύτερη.

Σημαντικό, όμως, ρόλο στην αναλογία ανδρών/γυναικών που υποβάλλονται σε επέμβαση απώλειας βάρους παίζει και η οικονομική κατάστασή τους, καθώς σε χώρες με χαμηλότερο μέσο εισόδημα έχει παρατηρηθεί σημαντικά υψηλότερο ποσοστό γυναικών που παίρνουν την απόφαση να χειρουργηθούν. Το ίδιο και ορισμένες εθνικές ομάδες, εύρημα που δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένες πολιτιστικές και φυλετικές διαφορές που μπορεί να επιτείνουν αυτή την ανισότητα.

«Οι γυναίκες είναι γενικά πολύ πιο επιμελείς από τους άνδρες σε θέματα που άπτονται της υγείας τους, όπως άλλωστε και της υγείας των οικείων τους, ενδεχομένως λόγω της φύσης τους. Σκέφτονται τη μελλοντική υγεία τους, καθώς είναι περισσότερο ενημερωμένες για τις συνέπειες της παχυσαρκίας στον οργανισμό, οι οποίες αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, έχουν πρότυπα ομορφιάς και δεν παύουν ποτέ να επιδιώκουν», σχολιάζει ο γενικός χειρουργός, ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας Δρ Γιώργος Σπηλιόπουλος.

«Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ανδρών είναι ικανοποιημένοι από την υγεία τους, όπως έχει καταδείξει άλλωστε και μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας, οι παχύσαρκοι άνδρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για έλεγχο του βάρους τους. Έχουν μια λανθασμένη αντίληψη για το σώμα τους, θεωρούν τον εαυτό τους άτρωτο ως κάποια ηλικία, με συνέπεια να μην αναζητούν εγκαίρως τη συνδρομή της ιατρικής προκειμένου να αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους. Και η βαριατρική χειρουργική μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση των παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία», καταλήγει ο Δρ Σπηλιόπουλος.

Πηγή: health.in.gr

Featured image designed by Freepik


Phosphorus-800x440.png

3 Οκτωβρίου, 2016 Angelos KlitsasΆρθρα0

Ο φώσφορος είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας και είναι απαραίτητος για τη σύνθεση του DNA και τη διατήρηση της ζωής.

Αποτελεί το 1% του σωματικού βάρους και μαζί με το ασβέστιο συνιστούν τα πλέον σημαντικά μέταλλα για τη φυσιολογική κατασκευή των οστών και τη διατήρηση τους σε καλή κατάσταση. Το 85% της ποσότητας φωσφόρου που υπάρχει στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά και στα δόντια, ενώ το υπόλοιπο 15% βρίσκεται στους μαλακούς ιστούς, στα διάφορα όργανα και φυσικά σε κάθε κύτταρο.

Ο φώσφορος επιτελεί μια σειρά από πολύ βασικές λειτουργίες για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξή, στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, στη συντήρηση και στην επισκευή των κυττάρων και των ιστών, στην ομαλή λειτουργία των νεφρών, των μυών, της καρδιάς, του νευρικού ιστού, καθώς και του μεταβολισμού του σώματος. Βοηθά επίσης το σώμα να παράγει το ATP, ένα μόριο το οποίο χρησιμοποιείται από το σώμα μας για να αποθηκεύει ενέργεια, είναι απαραίτητος για την παραγωγή DNA και RNA, ενώ τέλος συνεργάζεται με άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Πηγές

Ο φώσφορος υπάρχει σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα, αλλά ιδιαιτέρως πλούσια σε αυτόν είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια. Είναι απαραίτητο συστατικό για κάθε ζωντανό οργανισμό και όχι μόνο για τον άνθρωπο. Φώσφορο περιέχουν επίσης όλοι οι σπόροι (φασόλια, μπιζέλια, δημητριακά, καρύδια), ωστόσο από τον ανθρώπινο οργανισμό απορροφάται μόνο το περίπου μισό της ποσότητας που αυτοί περιέχουν.

Ο μεταβολισμός του φωσφόρου εξαρτάται κυρίως από τη διατροφή και τη δράση της παραθορμόνης, η ορμόνη που παράγουν οι παραθυρεοειδείς αδένες. Επηρεάζεται επίσης και από διάφορα νοσήματα και φάρμακα που άλλοτε αυξάνουν τα επίπεδά του στο αίμα (υπερφωσφαταιμία) και άλλοτε τα μειώνουν (υποφωσφαταιμία).

Πώς προκαλείται η έλλειψη φωσφόρου

Οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε φώσφορο ανέρχονται σε 700mg την ημέρα. Η διαταραχή του φωσφόρου του αίματος προκαλείται από διάφορους παράγοντες και νόσους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η κακή διατροφή και η δυσαπορρόφηση, ο αλκοολισμός, ο υπερπαραθυρεοειδισμός και τα νεφρικά νοσήματα με διαταραγμένη απέκκριση.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Η έλλειψη φωσφόρου προκαλεί δυσλειτουργίες σε όλα τα προαναφερθέντα επίπεδα. Στα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνονται:

– Απώλεια της όρεξης
– Κόπωση
– Ακανόνιστη αναπνοή
– Ανησυχία
– Πόνος στα οστά και ευθραυστότητα
– Δυσκαμψία αρθρώσεων
– Ευερεθιστότητα
– Μούδιασμα
– Αδυναμία
– Διαταραχές βάρους
– Επιβράδυνση της ανάπτυξης στα παιδιά.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η πρόσληψη φωσφόρου πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με την πρόσληψη ασβεστίου. Όταν η πρόσληψη του ενός από τα δύο μέταλλα αυξάνεται, τότε η απορρόφηση του άλλου μειώνεται, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν γαστρεντερικές διαταραχές.

Σημειώνεται ότι σε άτομα που ήδη προϋπάρχει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά, η υπερπρόσληψη μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Η υπερβολική πρόσληψη φωσφόρου (περισσότερο από 1-1,5 γραμμάριο ημερησίως), επηρεάζει το μεταβολισμό του ασβεστίου και προκαλεί υποασβεστιαιμία και δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.


Heart-Health.jpg

31 Αυγούστου, 2016 Angelos KlitsasΆρθραΔιαβήτης0

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία ακανόνιστη ταχυκαρδία και η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας, η οποία αποδίδεται σε μια δυσλειτουργία του μηχανισμού ηλεκτρικής διέγερσης της καρδιάς.

Οι δύο κόλποι της καρδιάς ουσιαστικά δεν συστέλλονται για να προωθήσουν το αίμα προς τις κοιλίες, γεγονός το οποίο αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες. Κάθε καρδιακή και πνευμονική πάθηση ή γονιδιακή διαταραχή που μπορεί να αυξήσει αισθητά τις πιέσεις μέσα στους κόλπους μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή.

Συχνά η αρρυθμία που προκαλείται είναι ασυμπτωματική ή συνοδεύεται μόνο από ελαφρά συμπτώματα, όπως το αίσθημα παλμών, η ζάλη και η κόπωση. Το «φτερούγισμα» στο στήθος είναι το συνηθέστερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ισχαιμίας, ενώ σοβαρές κλινικές καταστάσεις που μπορούν να δημιουργηθούν είναι η οξεία καρδιακή κάμψη, το οξύ πνευμονικό οίδημα κ.ά.

Τα κοινά σημεία με τον διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα (το απλό σάκχαρο που δίνει ενέργεια στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού). Αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα.

Ο διαβήτης είναι η συχνότερη διαταραχή του μεταβολισμού και έχει αρκετά κοινά σημεία με τη συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού (κολπική μαρμαρυγή):

1. Το κυριότερο αίτιο των δύο είναι η παχυσαρκία, η κακή και πλούσια σε αλάτι και θερμίδες διατροφή, καθώς και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
2. Είναι δύο νοσήματα που προκαλούν σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής του ατόμου.
3. Συνυπάρχουν συχνά, καθώς περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.
4. Ο διαβήτης αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.
5. Η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για την κολπική μαρμαρυγή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις όπου ο σακχαρώδης διαβήτης συνυπάρχει με τη στεφανιαία νόσο, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της καρδιακής ανακοπής.

Πρόληψη

Είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς, προκειμένου να διαφύγουν τον κίνδυνο, να μεριμνήσουν ώστε να αποκτήσουν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος με ισορροπημένη διατροφή και φυσική δραστηριότητα. Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κολπικής μαρμαρυγής θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά και να περιορίσουν ή να διακόψουν την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αναψυκτικών τύπου κόλα που περιέχουν καφεΐνη. Τέλος, είναι απαραίτητο να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν λάβουν κάποιο φάρμακο, καθώς ορισμένα επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό.


Sun-Skin.jpg

29 Αυγούστου, 2016 Angelos KlitsasΆρθρα0

Κάθε καλοκαίρι, όπως φυσικά και κατά τη διάρκεια άλλων εποχών στη χώρα μας, πολλοί από εμάς συνηθίζουν να εκτίθενται στον ήλιο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, είτε γιατί μπορεί να απολαμβάνουν τον χρόνο τους στην παραλία είτε γιατί το επιβάλλει η φύση του επαγγέλματός τους.

Κάτι τέτοιο ωστόσο ενέχει κινδύνους για τον οργανισμό μας, καθώς μπορεί να προκύψουν οξεία ή χρόνια παθολογικά προβλήματα από την τοξική βλάβη της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα και τους βλεννογόνους ή και κόπωση των ομοιοστατικών μηχανισμών του σώματος.

Οξείες βλάβες

Η βλάβη από τον ήλιο αρχικά προσβάλλει τα επιφανειακά στρώματα του δέρματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση ερεθισμού με μικρή ερυθρότητα και πόνο. Καθώς η βλάβη προχωράει βαθύτερα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η ερυθρότητα γίνεται πιο έντονη, ο πόνος αυξάνεται και εμφανίζονται φουσκάλες ή πρήξιμο. Στο σημείο αυτό η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από την έκταση του δέρματος που προσβλήθηκε και το βάθος του εγκαύματος.

Στα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα εγκαύματα περιλαμβάνονται η αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, καθώς και σοβαρές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία. Σε βάθος χρόνου μάλιστα τα εγκαύματα έχουν συνδεθεί και με την ανάπτυξη δερματικών καρκινωμάτων. Εκτός όμως από τις βλάβες του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προσβληθεί και ο οφθαλμός με ηλιακό έγκαυμα και θάμβο της όρασης.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές άμεσες επιπλοκές είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Χρόνια προβλήματα

Οι χρόνιες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι πολλές και χαρακτηρίζονται από άμετρο πολλαπλασιασμό κυττάρων με απώλεια της φυσιολογικής αυτορρύθμισης.

Η πιο επικίνδυνη βλάβη είναι το μελάνωμα, λόγω της ταχύτητας που πραγματοποιεί μεταστάσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε πρωτοεμφανιζόμενος σπίλος ή σπίλος που αλλάζει χρώμα πρέπει να μας παραπέμπει για εξέταση σε ειδικό. Η πιθανότητα κακοήθειας είναι υψηλή όταν το χρώμα του σπίλου είναι μελανό ή μαύρο, έχει ασαφή όρια, ασύμμετρο σχήμα, ανομοιομορφία χρώματος, αυξητική τάση ή μέγεθος πάνω από έξι χιλιοστά.

Κόπωση ομοιοστατικών μηχανισμών

Οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί είναι η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος του σώματος (θερμοκρασία, συγκεντρώσεις διάφορων συστατικών, άμυνα κτλ.) παρά τις εξωτερικές μεταβολές. Αυτή λειτουργία είναι πολύ σημαντική και η εφίδρωση, η περιφερική αγγειοδιαστολή και η δίψα είναι βασικοί συντελεστές του συστήματος ομοιόστασης.

Όταν όμως μηχανισμοί αυτοί υφίστανται κόπωση και ανεπαρκούν, εμφανίζεται ηλίαση. Η ηλίαση εκδηλώνεται με ατονία, ζάλη, πονοκέφαλο, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετό, λιποθυμία, εγκεφαλική δυσλειτουργία και διαταραχές ούρων.

Όταν η ομοιοστατική λειτουργία διαταραχτεί σε μεγάλο βαθμό, εμφανίζεται θερμοπληξία με πυρετό που μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή βλάβη στην λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών.

Άτομα υψηλού κινδύνου είναι τα μικρά παιδιά, τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά, τα άτομα που ευρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, οι ηλικιωμένοι, οι ασκούμενοι και οι πάσχοντες από ορισμένα ιατρικά νοσήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόληψη

Για την πρόληψη των προβλημάτων αυτών είναι σημαντικό:

– Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά την διάρκεια της ύψιστης ηλιοφάνειας 11.00 – 17.00.
– Να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού, να φοράτε καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να κάνετε πολλά δροσερά μπάνια κατά την παραμονή στην θάλασσα και να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά. Συνιστάται επίσης χρήση αντηλιακών γυαλιών και γαλακτωμάτων με υψηλό δείκτη προστασίας.

Τέλος, σημαντικό είναι να γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις στην φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες.


stomach-pain.jpg

13 Ιουλίου, 2016 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η αύξηση της θερμοκρασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού εγκυμονεί τον κίνδυνο της αλλοίωσης των τροφίμων και κατά συνέπεια της εκδήλωσης ασθενειών από τροφικές δηλητηριάσεις. Αυτές, κατά τους θερινούς μήνες οφείλονται κυρίως στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), επικαλούμενο οδηγίες του ΕΦΕΤ για την επιλογή τροφίμων το καλοκαίρι, συνιστά τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διάρκεια του καλοκαιριού τόσο κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και κατά τις επισκέψεις χώρους μαζικής εστίασης.

Συγκεκριμένα συνιστάται:

– Να ελέγχουμε χρώμα, οσμή, γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
– Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα, στον ήλιο ή στα έντομα.
– Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη, στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά την αγορά τους.
– Πλένουμε τα χέρια μας, συχνά, με σαπούνι και νερό και, πάντα, πριν από κάθε γεύμα.
– Δεν αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνον από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
– Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
– Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα όστρακα, πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμα τους. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται ωμά, ιδίως από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή με καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος). Συστήνεται η θέρμανση τους για 30′ στους 140οC, για ασφαλή κατανάλωση.
– Τα τρόφιμα και κυρίως τα ευαλλοίωτα, δηλ. όσα συντηρούνται σε ψύξη, πρέπει να αγοράζονται από ελεγχόμενους χώρους, δηλαδή από αγορές και όχι από πλανόδιους πωλητές.

Χυμοί – Εμφιαλωμένα νερά

– Οι χυμοί και τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει να φυλάσσονται ή σε ψυγεία, ή σε δροσερά και σκιερά μέρη. Δεν αγοράζουμε χυμούς και νερά, που είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο.
– Τα υγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στο ήλιο.
– Τηρούμε τις σωστές συνθήκες διατήρησης. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας φυλάσσουμε την ποσότητα, που δεν καταναλώσαμε, στο ψυγείο.

Παγωτά

Οι καταψύκτες όπου φυλάσσονται τα παγωτά:

– πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18 °C,
– δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι, στον ήλιο,
– πρέπει να κλείνουν ερμητικά,
– δεν πρέπει να σχηματίζεται, πάγος στο εσωτερικό τους.
– δεν αγοράζουμε παγωτά, που εμφανίζουν ελαττώματα, στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λπ.), διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα, στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει, εν μέρει, αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς, στη μεταφορά, μεταχείριση και διάθεση των παγωτών, στα σημεία πώλησης.
– αποθηκεύουμε, στην κατάψυξη του σπιτιού μας, το παγωτό, όσο το δυνατό γρηγορότερα, μετά την αγορά του. Αν αγοράζουμε παγωτό, από Σουπερ Μάρκετ, πρέπει να είναι το τελευταίο είδος, που θα βάλουμε στο καροτσάκι μας.
– πριν αγοράσουμε χύμα παγωτό, ελέγχουμε την καθαριότητα του χώρου, του προσωπικού και των εργαλείων. Ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι βιτρίνες θα πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -14 °C και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Όταν η λειτουργία της βιτρίνας δεν είναι σωστή, σχηματίζεται πάγος, στα τοιχώματα και μεταβάλλεται η σκληρότητα και η μορφή του παγωτού.
– πριν την κατανάλωση του παγωτού, προσέχουμε μήπως έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι, στο εσωτερικό της μάζας του. Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου, στην κύρια μάζα του παγωτού, αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

Ψησταριές

Μικρόβια όπως η σαλμονέλα, τα κολοβακτηρίδια κ.λπ. μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μπορούμε όμως να προφυλαχθούμε ακολουθώντας μερικές πρακτικές συμβουλές:

– Το φαγητό πρέπει να είναι καλοψημένο, όχι όμως, καμένο.
– Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, πριν τα ψήσουμε, πρέπει να αποψυχθούν καλά.
– Πρέπει να γυρίζουμε το τρόφιμο, συχνά, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
– Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το κρέας έχει ψηθεί, στο εσωτερικό του.
– Ακόμη και αν το κρέας είναι καμένο, εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο, από μέσα. Για αυτό το ψήνουμε ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.

Ωμό κρέας

– Δεν αφήνουμε το ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει, σε άλλα τρόφιμα.
– Χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής ) για τα ωμά κρέατα και τα ψημένα τρόφιμα.
– Δεν τοποθετούμε το ψημένο φαγητό, στο ίδιο πιάτο, που είχαμε χρησιμοποιήσει, για το ωμό κρέας, χωρίς να το πλύνουμε πρώτα, πολύ καλά.
– Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων.
– Δεν προσθέτουμε, σε ψημένο κρέας, σάλτσα ή μαρινάδα, την οποία έχουμε προηγουμένως, χρησιμοποιήσει, σε ωμό.

Μαγειρεμένα τρόφιμα

– Μετά το ψήσιμο, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά το φυλάγουμε, στο ψυγείο, αφού κρυώσει, μέσα σε (2) ώρες από το ψήσιμο του. Μετά από τέσσερις ώρες, από το τέλος του ψησίματος και εφόσον παρέμεινε εκτός ψυγείου, αρχίζει η αλλοίωση του και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Αναθέρμανση (ξαναζέσταμα) του ίδιου φαγητού, δεν επιτρέπεται, για δεύτερη φορά.
– Ο ζεστός καιρός είναι ιδανικός, για την ανάπτυξη μικροβίων. Για το λόγο αυτό, κρατάμε το φαγητό, εκτός ψυγείου, για όσο λιγότερο χρόνο γίνεται.

Γεύμα εκτός σπιτιού

Το καλοκαίρι πολλές φορές τρώμε έξω. Καλό είναι να τηρούμε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές:

– Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων (καθαρά πατώματα, τοίχοι και τραπεζομάντιλα, καθαρές τουαλέτες, απουσία εντόμων και προσωπικό, με καθαρά ρούχα εργασίας ).
– Δεν καταναλώνουμε φαγητά, που έχουν ασυνήθιστο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
– Ζητάμε, πάντα, τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια να είναι καλοψημένα.
– Δεν καταναλώνουμε λαχανικά, που φαίνονται ότι δεν έχουν πλυθεί, καλά.
– Προτιμούμε φαγητά πρόσφατης παρασκευής ή φαγητά, που παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας.

Μικρογεύματα

Μερικές χρήσιμες συμβουλές, όταν αγοράζουμε τρόφιμα, από τα κυλικεία πλοίων, τρένων, καντίνες κ.λπ., είναι οι εξής:

– Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων.
– Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες, κ. λπ. ) πρέπει να διατηρούνται, στο ψυγείο.
– Έτοιμα σνάκ (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 °C, να είναι, δηλαδή, πολύ ζεστά.
– Σαλάτες, που διατίθενται, σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται, υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.
– Οι βιτρίνες με χύμα παγωτά, πρέπει να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Τα παγωτά να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα, σε έντομα και να σερβίρονται, με καθαρά σκεύη.
– Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών (γύρος, σουβλάκια, κ.λπ.) πρέπει να είναι καλοψημένα.
– Τα ψυγεία με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7οC).
– Τα μαγειρεμένα τρόφιμα, διάφορα είδη γαλακτομικών ή διάφορα είδη αλιευμάτων, που δεν καταναλώθηκαν, εντός δύο ωρών, από την αγορά τους και δε διατηρήθηκαν, στο ψυγείο, πρέπει να πετιούνται.

Πηγή: health.in.gr


painting-1380016_1280.jpg

29 Ιουνίου, 2016 Angelos KlitsasΆρθρα0

Μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο η αποκατάσταση του ασθενούς μπορεί να επιταχυνθεί με απλές δραστηριότητες, όπως το να παίζει χαρτιά ή να προσπαθεί να πετάξει από απόσταση ένα μπαλάκι μέσα σε ένα καλάθι αχρήστων, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές αμφισβητώντας την αξία πιο περίπλοκων και δαπανηρών μεθόδων αποκατάστασης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet Neurology, ερευνητές του Νοσοκομείου «Άγιος Μιχαήλ» του Τορόντο, με επικεφαλής τον νευρολόγο Γκουστάβο Σαπόσνικ, πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή σε 14 ιατρικά κέντρα τεσσάρων χωρών, χωρίζοντας τυχαία τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: η μία έπαιξε δέκα φορές επί μία ώρα κάθε φορά παιχνίδια σε παιχνιδομηχανή, ενώ η δεύτερη ομάδα αφιέρωσε τον ίδιο χρόνο σε χαρτιά και επιτραπέζια παιχνίδια.

Και οι δύο ομάδες έκαναν παράλληλα τη συνήθη φυσικοθεραπεία αποκατάστασης.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η δεύτερη ομάδα εμφάνισε βελτίωση 40% έναντι 30% της πρώτης ομάδας στην κινητικότητα. Από πλευράς δύναμης, δεξιότητας, ποιότητας ζωής και αυτοεξυπηρέτησης σε καθημερινές δραστηριότητες οι δύο ομάδες είχαν περίπου ίδιες επιδόσεις ή υπερτερούσε ελαφρά η δεύτερη.

«Σε όλους αρέσει η νέα τεχνολογία και έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είναι καλύτερη από τις παλαιομοδίτικες στρατηγικές, όμως μερικές φορές αυτό δεν ισχύει. Στη μελέτη μας δείξαμε ότι απλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορούν να εφαρμοστούν οπουδήποτε και να είναι το ίδιο αποτελεσματικές με την τεχνολογία», σημειώνει ο δρ. Σαπόσνικ.

Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ενθαρρυντικό νέο για τους περίπου 15 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, οι οποίοι κάθε χρόνο εκδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγή: health.in.gr


O6V3KW0.jpg

15 Ιουνίου, 2016 Angelos KlitsasΆρθρα0
Γράφει η Φωστηρία Αμανατίδου, ψυχολόγος – ειδικός στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία παιδιών και ενηλίκων

Οι έντονοι ρυθμοί ζωής και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας οδηγούν πολλούς ανθρώπους στο να βιώνουν άγχος. Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να το μειώσετε;

Στο παραπάνω ερώτημα θα απαντήσουμε με 15 απλές συμβουλές που θα κάνουν τη ζωή σας πιο ήρεμη, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Επιλέξτε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών να βρίσκεστε σε απόλυτη σιωπή, καθώς η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα εκείνες τις ώρες. Για παράδειγμα απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή ή το κινητό σας, οδηγείστε χωρίς μουσική, κάντε εργασίες στο σπίτι χωρίς να έχετε ανοιχτή την τηλεόραση.

2. Χαρίστε καθημερινά στον εαυτό σας 15 λεπτά για να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας προσφέρουν ικανοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, δραστηριότητες όπου χρησιμοποιείτε τη φαντασίας σας και απαιτείται επικέντρωση της προσοχή σας, σας απελευθερώνουν από τον φόρτο της ημέρας.

3. Επικοινωνήστε με τους φίλους σας πηγαίνοντας μια βόλτα μαζί, παρακολουθώντας μια ταινία στο σινεμά ή προσκαλώντας τους στο σπίτι σας για να ετοιμάσετε παρέα ένα γεύμα. Έτσι έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε, να γελάσετε και να ξεφύγετε από τις καθημερινές σας ανησυχίες. Σύμφωνα με έρευνες, γυναίκες που περνούν χρόνο με τις φίλες τους έχουν αυξημένα επίπεδα προλακτίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.

4. Ελέγξτε τον ρυθμό της αναπνοής σας! Όταν είσαστε στρεσαρισμένοι παίρνετε γρήγορες, κοφτές αναπνοές οι οποίες οδηγούν σε αύξηση των χτύπων της καρδιάς και εφίδρωση. Για αυτό χρειάζεται να εισπνέετε αργά και βαθιά από τη μύτη μετρώντας ως το 6, να κρατάτε την αναπνοή σας μετρώντας αργά ως το 4 και να εκπνέετε από το στόμα μετρώντας και πάλι αργά ως το 6.

5. Ακούστε μουσική. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford η μουσική επηρεάζει σημαντικά τη διάθεση και η καλή διάθεση οδηγεί σε χαμηλή πίεση, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μειωμένη αίσθηση του πόνου.

6. Δημιουργήστε χώρους στο σπίτι σας, στους οποίους θα χαλαρώνετε. Οι χώροι αυτοί χρειάζεται να βρίσκονται σε σημείο όπου θα υπάρχει φυσικός φωτισμός και θα είναι χρωματισμένοι σε γήινους τόνους. Μπορείτε επίσης να τους διακοσμήσετε με κεριά, λουλούδια και φωτογραφίες αγαπημένων σας προσώπων.

7. Καταναλώνετε φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλι και ακτινίδιο, καθώς σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση βιταμίνης C σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) και χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

8. Την επόμενη φορά που θα είσαστε υπό την επίδραση του στρες, καθίστε και γράψτε σε ένα φύλλο χαρτιού πέντε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες τη συγκεκριμένη στιγμή. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν ταυτόχρονα αγχογόνα και ευχάριστα πράγματα την ίδια στιγμή. Αλλάζοντας τα συναισθήματά σας από τον εκνευρισμό και το θυμό σε ευγνωμοσύνη ή αγάπη, είναι δυνατόν να νιώσετε πιο χαλαροί.

9. Αγκαλιάστε, φιλήστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Το άγγιγμα μπορεί να σας ανακουφίσει από το στρες.

10. Γράψτε σε ένα φύλλο χαρτιού το γεγονός που σας προκάλεσε στρες, πώς αισθανθήκατε, πώς αντιδράσατε. Με αυτό τον τρόπο αποστασιοποιείστε συναισθηματικά από το γεγονός και έχετε τη δυνατότητα να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του.

11. Ασκηθείτε. Για παράδειγμα ασχοληθείτε με την ποδηλασία, την ορειβασία, την κολύμβηση, το περπάτημα και νιώστε ευεξία.

12. Μην αναλαμβάνετε παραπάνω πράγματα από αυτά τα οποία μπορείτε να βγάλετε εις πέρας. Αρνηθείτε, βάλτε τα όρια σας.

13. Δημιουργήστε ένα πλάνο δραστηριοτήτων έξι εβδομάδων αναθέτοντας σε κάθε μέλος της οικογένειάς σας τις εργασίες που χρειάζεται να κάνει έτσι ώστε το βάρος των εργασιών να μην πέφτει μόνο σε εσάς.

14. Όταν νιώσετε στρες προσπαθήστε να ανακαλέσετε στη μνήμη σας μια ευχάριστη εικόνα που θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα.

15. Όταν μια κατάσταση σας προκαλεί στρες προσπαθήστε να την απλοποιήσετε διαιρώντας την σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε το αρχικά αγχογόνο γεγονός να μειωθεί σε ένταση για να νιώσετε ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε.

Πηγή: amanatidou.com

Featured image designed by Freepik

O6VQ0L0.jpg

8 Ιουνίου, 2016 Angelos KlitsasΆρθρα0

Οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο από τους άνδρες να εκδηλώσουν κάποια αγχώδη διαταραχή, καθώς επίσης και τα νέα άτομα κάτω των 35 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, σύμφωνα με βρετανική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Brain and Behavior.

Ερευνητές του Ινστιτούτου και του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής την Ολίβια Ρεμς, ανέλυσαν όλες τις έως σήμερα δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα και διαπίστωσαν ότι, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο στρες, καθώς και τα άτομα έως 35 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είναι πιθανότερο να υποφέρουν από άγχος σε σχέση με ανθρώπους σε άλλες χώρες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές, ενώ στις ΗΠΑ το ετήσιος κόστος τους υπολογίζεται σε 42,3 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση, από διαγνωσμένη αγχώδη διαταραχή πάσχει περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το υψηλότερο ποσοστό (σχεδόν 8%) εμφανίζεται στις ΗΠΑ, ενώ το χαμηλότερο στην Ανατολική Ασία (κάτω από 3%).

Οι αγχώδεις διαταραχές φαίνεται επίσης να είναι συχνότερες μεταξύ των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών, καθώς και των αμφιφυλοφίλων.

Επιπλέον, οι αγχώδεις διαταραχές συχνά αποτελούν ένα πρόσθετο βάρος σε ανθρώπους που ήδη βιώνουν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή καρκίνο. Ενδεικτικά, το 11% όσων έχουν καρδιαγγειακή νόσο, πάσχουν επίσης από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 32% για όσους πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το άγχος μειώνει την ποιότητα ζωής, την παραγωγικότητα στην εργασία, ενώ μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο αυτοκτονίας, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.

Πηγή: health.in.gr

Featured photo credit: Freepik



ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ





ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ






Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.





Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.