Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά θρεπτικοί για τον οργανισμό. Είναι πλούσιοι σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα συστατικά. Περίπου 30 γρ. ανάλατων ξηρών καρπών αποτελούν ένα τέλειο σνακ που θα ενισχύσει τον οργανισμό σας με μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, σε αντίθεση με άλλα τρόφιμα, ενώ επίσης παρέχει ένα πλούσιο μίγμα βιταμινών και μετάλλων. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα σημαντικά οφέλη τους για την … [Read more...]
Μύθοι και αλήθειες για τα ζυμαρικά
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Τα ζυμαρικά αποτελούν αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων και όχι άδικα, αφού πέρα από πεντανόστιμα βρίσκονται και στην βάση της διατροφικής πυραμίδας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί μύθοι για αυτά, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα που υπάρχουν και οι περισσότεροι να τα καταναλώνουν με άγχος και ενοχές. Ας ρίξουμε λίγο φως στους μύθους που υπάρχουν και διαιωνίζονται για αυτά! Μύθος #1: "Η κατανάλωση ζυμαρικών … [Read more...]
Διατροφικά tips για τα Χριστούγεννα
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια από τις πιο ωραίες εποχές του χρόνου, αφού είναι για όλους μας μια ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να θέσουμε τους στόχους μας για την νέα χρονιά, αλλά κυρίως να διασκεδάσουμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κάπου εδώ όμως στη διασκέδαση κρύβεται ο κίνδυνος των γιορτών, που δεν είναι άλλος από τα γιορτινά τραπέζια με όλα αυτά τα φαγητά και τα γλυκά. Είναι κάτι που σχεδόν σε όλους μας προκαλεί άγχος, … [Read more...]
Πως και γιατί να εντάξετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Ο κουρκουμάς, που μερικές φορές ονομάζεται ινδικό σαφράν ή χρυσό μπαχαρικό, είναι ένα μπαχαρικό που φτιάχνεται από τις αλεσμένες ρίζες ενός ψηλού φυτού που αναπτύσσεται στην Ασία και την Κεντρική Αμερική. Επίσης, αποτελεί επίσης βασικό συστατικό της σκόνης κάρυ. Η κουρκουμίνη είναι το δραστικό συστατικό του κουρκουμά και έχει ισχυρές βιολογικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η δυτική ιατρική να μελετά τον κουρκουμά ως ανακουφιστικό και … [Read more...]
Γιατί η βιταμίνη D είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας;
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Η βιταμίνη D είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία, παρόλα αυτά παραπάνω από τους μισούς ανθρώπους στην Ελλάδα, καθώς και σε όλο τον κόσμο, δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα με αποτέλεσμα να έχουν έλλειψη. Αν και η βιταμίνη D μπορεί να αποθηκευτεί στο λίπος του σώματος μας έως ότου χρειαστεί, το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι τόσο εύκολο να προσλάβουμε αρκετή από αυτήν. Η κύρια δουλειά της βιταμίνης D είναι να … [Read more...]
Ο ρόλος της διατροφής στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος Καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού μαστίζει όλο τον πλανήτη - και την χώρα μας - είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση των λοιμώξεων και ιδίως των ιογενών. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ασθένειες και λοιμώξεις και έχει από καιρό διαπιστωθεί ότι διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τη λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του ύπνου … [Read more...]
Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τη χοληστερόλη;
Η χοληστερόλη -ή κοινώς χοληστερίνη- είναι μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται στον οργανισμό μας και είναι απαραίτητη γι’ αυτόν, καθώς συμμετέχει στη λειτουργία των κυττάρων και των ορμονών. Όταν όμως βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα και εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών είναι επικίνδυνη, διότι μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η στεφανιαία νόσος και η αθηροσκλήρωση. Ο προληπτικός έλεγχος μάλιστα θεωρείται πολύ σημαντικός, καθώς η αυξημένη χοληστερόλη είναι μια κατάσταση χωρίς … [Read more...]
Πώς απορροφάται τo αλκοόλ από τον οργανισμό;
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Από την πρώτη κιόλας γουλιά, το αλκοόλ ταξιδεύει στο στομάχι και στην κυκλοφορία του αίματός μας. Στη συνέχεια, κάνει το ταξίδι του σε ολόκληρο το σώμα, τον εγκέφαλο και τους μύες. Το αλκοόλ όχι μόνο δεν περιέχει πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά στην πραγμαγτικότητα αναστέλλει την απορρόφηση και την χρήση ζωτικών θρεπτικών συστατικών, όπως η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η βιταμίνη Β12, το φολικό … [Read more...]
Η σημασία του πρωινού στη διατροφή μας
Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος-διατροφολόγος Σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε ακούσει ότι «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα μέσα στη μέρα». Τι ισχύει τελικά και ποια είναι η ιδανική σύσταση ενός πρωινού γεύματος; Η αγγλική μετάφραση του πρωινού είναι “breakfast” = break the fast, δηλαδή κόβω τη νηστεία που λαμβάνει χώρα τις βραδινές ώρες του ύπνου. Ύστερα από πολύωρη αποχή πρόσληψης θερμίδων, ο οργανισμός μας έχει την ανάγκη ενέργειας ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις … [Read more...]
Επίσκεψη στον γιατρό: Οδηγίες για πριν και κατά την άφιξη στο ιατρείο
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με σκοπό την αποτροπή εξάπλωση του νέου κορονοϊού (Covid-19) προχώρησε στη δημιουργία δύο νέων ενημερωτικών βίντεο, όπου περιγράφει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται πριν και κατά την άφιξη του ασθενή στο ιατρείο. Οδηγίες πριν από την άφιξη στο ιατρείο Οδηγίες κατά την άφιξη στο ιατρείο … [Read more...]
- « Previous Page
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- …
- 27
- Next Page »