Blog

lentils-3-wooden-spoons-with-top-view-wooden-table-1024x536.jpg

8 Φεβρουαρίου, 2021 Angelos KlitsasΆρθρα0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη, την άρτια κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή πολλών ορμονών, νευροδιαβιβαστών και του συνδετικού ιστού. Περίπου τα 2/3 του σιδήρου του οργανισμού βρίσκονται στην αιμοσφαιρίνη, που αποτελεί την πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και επιτρέπει τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς. Ακόμη, ο σίδηρος αποτελεί μέρος της μυοσφαιρίνης, η οποία βρίσκεται στους μύες και επιτρέπει την μεταφορά και αποθήκευση οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα. 

Ποιες οι κατηγορίες του διαιτητικού σιδήρου;

Ο σίδηρος της διατροφής, που προσλαμβάνεται και είναι διαθέσιμος για απορρόφηση από το έντερο, διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Αιμικός σίδηρος

Περιέχεται στο κρέας και απορροφάται σε αρκετά σημαντικό βαθμό, έως και 25%.

Μη αιμικός (ελεύθερος) σίδηρος

Περιέχεται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (στα λαχανικά, στα φρούτα, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς), καθώς και στο γάλα και στα αυγά. Αυτή η μορφή σιδήρου δεν απορροφάται σε ικανοποιητικό βαθμό (γύρω στο 5%). Συνδυάζοντας τα τρόφιμα αυτά με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C ή με μικρές ποσότητες κρέατος βελτιώνεται η απορρόφηση του σιδήρου. Λίγο πιο αναλυτικά… Ο βαθμός απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα εξαρτάται από τη βιοδιαθεσιμότητα του. Ο αιμικός σίδηρος έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από ότι ο μη αιμικός. Τα άτομα που ακολουθούν μικτή διατροφή (κατανάλωση ζωικών και φυτικών τροφίμων), συμπεριλαμβανομένου δηλαδή του αιμικού σιδήρου, μπορούν να απορροφήσουν το 14% έως 18%, ενώ εκείνοι που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή μπορούν να αναμένουν να απορροφήσουν περίπου το 5% έως 12% του διαιτητικού σιδήρου.

Ποιες είναι οι ανάγκες μας σε σίδηρο;

  • 8-10 mg καθημερινά για τους άντρες και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
  • 16-18 mg καθημερινά για τις γυναίκες κατά την εμμηνόρροια.
  • 20-22 mg καθημερινά για τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες γυναίκες.

Η συνιστώμενη πρόσληψη σιδήρου για τους χορτοφάγους είναι 1,8 φορές μεγαλύτερη από αυτή των μη χορτοφάγων. Αρκετές μάλιστα μελέτες υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα σιδήρου των χορτοφάγων είναι χαμηλά λόγω της απουσίας σιδήρου υψηλής βιοδιαθεσιμότητας και της ανασταλτικής επίδρασης ορισμένων συστατικών, που υπάρχουν στα φυτικά τρόφιμα, στη βιοδιαθεσιμόττηα του μη αιμικού σιδήρου!

Πόσο επηρεάζει η έλλειψη σιδήρου την υγεία μας;

Η έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενία) αποτελεί την πλέον συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια, που επηρεάζει κυρίως βρέφη, παιδιά, εφήβους και γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Στα πρώτα στάδια έλλειψης σιδήρου παρατηρούνται αδυναμία, κόπωση, τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια, ενώ σοβαρή έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία, μειωμένη απόδοση σε αερόβιες δραστηριότητες, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, γνωσιακή και διανοητική δυσλειτουργία, διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα και προβλήματα στην κύηση.

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε σίδηρο

Παρόλο που συνήθως συνδέουμε την πρόσληψη σιδήρου με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (αιμικός σίδηρος), όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα φυτικής προέλευσης (μη αιμικός σίδηρος) που αποτελούν εναλλακτικές πηγές πλούσιες σε σίδηρο. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν:

Φρέσκα φρούτα & χυμοί: ροδάκινα, δαμάσκηνα, ρόδι, μπανάνες, μήλα, ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ. Αποτελούν ένα πολύ καλό τρόπο για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη του σιδήρου. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν και βιταμίνη C που βοηθά το σώμα να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο.

Αποξηραμένα φρούτα: βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, ξηρές σταφίδες, σύκα. Επιλέξτε αυτά που δεν έχουν επιπλέον ζάχαρη.

Λαχανικά: σπανάκι (6,43 mg ανά 1 φλιτζάνι), σέσκουλα (4 mg ανά 1 φλιτζάνι), φασόλια (3-4 mg ανά φλιτζάνι), αρακάς (1,4 mg ανά 100 γραμμάρια), γογγύλι (1,15-2 mg ανά φλιτζάνι), κέιλ (1,2 mg ανά κούπα), λαχανάκια Βρυξελλών (1,23 mg ανά φλιτζάνι), μπρόκολο, πιπεριές, ντομάτα (και λιαστή), μανιτάρια και ο μαϊντανός.

Τα λαχανικά περιέχουν περισσότερο σίδηρο όταν μαγειρεύονται παρά όταν τρώγονται ωμά.

Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

  • Όπως έχει τονιστεί παραπάνω τόσο στις ζωικές όσο και στις φυτικές πηγές που περιέχουν σίδηρο συνιστάται ο συνδυασμός τους με τρόφιμα / αφεψήματα που περιέχουν βιταμίνη C. Για παράδειγμα μπορείτε να καταναλώσετε 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι παράλληλα με το γεύμα σας.
  • Προσθέστε στις πράσινες σαλάτες χυμό λεμονιού. Η βιταμίνη C που περιέχει θα βοηθήσει σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται αντίστοιχα στις σαλάτες αυτές. Ειδικά για το σπανάκι: Προτιμήστε να το καταναλώνετε αποκλειστικά μαγειρεμένο, καθώς ο σίδηρος γίνεται έτσι πιο εύκολα διαθέσιμος στον οργανισμό.
  • Καταναλώστε τσάι ή καφέ ενδιάμεσα στα γεύματα και όχι μαζί με αυτά, μιας και περιέχουν ουσίες που παρεμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Καλό είναι να μεσολαβούν 2 ώρες πριν ή μετά το γεύμα προτού καταναλώσετε καφέ ή τσάι.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών (τυρί, γιαούρτι ή γάλα) παράλληλα ή 2 ώρες μετά τα γεύματα, καθώς το ασβέστιο που περιέχουν μειώνει την απορρόφηση ακόμη και του σιδήρου που προέρχεται από τις ζωικές τροφές.

Photo credit: Food photo created by 8photo – www.freepik.com


portrait-puzzled-woman-looking-upward-holding-green-fresh-apple-thinking-about-healthy-food-isolated-white-1024x536.png

3 Φεβρουαρίου, 2021 Angelos KlitsasΆρθραΠαχυσαρκία0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο και κυρίως εκείνους που προσπαθούν να χάσουν τα περιττά κιλά. Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στην λεπτίνη και τον μηχανισμό δράσης της.

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σωματικό λίπος και ελέγχει το αίσθημα της πληρότητας μετά το γεύμα. Ένας άνθρωπος στον οποίο η λεπτίνη λειτουργεί φυσιολογικά, δεν έχει το αίσθημα της πείνας μεταξύ των γευμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα εκκρίνει λεπτίνη όταν έχει καταναλωθεί επαρκής ποσότητα φαγητού και στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι ο οργανισμός είναι πλήρης.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης της λεπτίνης;

Αφού η λεπτίνη εκκρίνεται από τα λιπώδη κύτταρα, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι ένα άτομο με αυξημένο σωματικό βάρος θα έχει άφθονη λεπτίνη και επομένως ποτέ δεν αισθάνεται πείνα. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει. Το υπερβολικό λίπος στο σώμα δημιουργεί περίσσεια λεπτίνης και οδηγεί σε αντίσταση στη λεπτίνη, η οποία προκαλεί το αίσθημα της πείνας, ακόμη και αν κάποιος έχει ήδη καταναλώσει αρκετό φαγητό.

Με άλλα λόγια υπάρχει μεγάλη ποσότητα λεπτίνης στην κυκλοφορία του αίματος, που υπερχειλίζει τα κύτταρα του σώματος. Τα κύτταρα, λοιπόν, στην προσπάθεια τους να προστατευτούν από την υπερβολική ποσότητα λεπτίνης, κλείνουν τους υποδοχείς που έχουν για την λεπτίνη, προκαλώντας έτσι αντίσταση στην λεπτίνη. Εφόσον, η λεπτίνη δεν εισέρχεται στα κύτταρα ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει ποτέ το μήνυμα κορεσμού και έτσι το άτομο υπερκαταναλώνει φαγητό.

Η λεπτίνη είναι επίσης σημαντική για τη γονιμότητα, τη λίμπιντο και την πρόωρη ήβη, καθώς και για την ανάπτυξη των παιδιών. Στην πραγματικότητα, η αντίσταση στην λεπτίνη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα παχύσαρκα κορίτσια έχουν 80% περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν την εφηβεία νωρίτερα από το κανονικό.

Ωστόσο, η αντίσταση στη λεπτίνη δεν είναι η μόνη μάχη στον αγώνα ενάντια της υπερφαγίας. Τα υψηλά τριγλυκερίδια έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την ικανότητα της λεπτίνης να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (μια λεπτή επένδυση που προστατεύει τον εγκέφαλο) και να παραδώσει το σήμα κορεσμού στον εγκέφαλο.

Τα σάκχαρα και τα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες αυξάνουν σημαντικά τα τριγλυκερίδια, εμποδίζοντας έτσι την ικανότητα της λεπτίνης να στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι ο οργανισμός είναι πλήρης.

Πώς ρυθμίζονται τα επίπεδα της λεπτίνης;

Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να ομαλοποιήσετε τα επίπεδα λεπτίνης είναι να αλλάξετε τη διατροφή σας. Η υπερκατανάλωση τροφής και η κατανάλωση πάρα πολλών γλυκών και αμυλούχων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στη λεπτίνη, υψηλά τριγλυκερίδια και, στο αίσθημα πείνας και επιθυμίας για φαγητό. Ως εκ τούτου, το κλειδί για να καταπολεμήσετε την αντίσταση στην λεπτίνη είναι να υιοθετήσετε μια διατροφή που προάγει την ευαισθησία στην λεπτίνη, που μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απαλλαχτείτε από τα ανεπιθύμητα κιλά.

Αν θέλετε να ξεπεράσετε την αντίσταση στην λεπτίνη, λάβετε υπόψη τις παρακάτω τακτικές που την μειώνουν :

  • Βγάλτε τα γλυκά και τα αναψυκτικά από την καθημερινότητα σας. Η ζάχαρη έχει αποδειχθεί ότι κάνει απευθείας τον εγκέφαλο ανθεκτικό στη λεπτίνη. Τα γλυκά αυξάνουν επίσης τα τριγλυκερίδια, και έτσι η λεπτίνη δεν μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο.
  • Καταναλώνετε υδατάνθρακες με μέτρο. Τα αμυλώδη τρόφιμα (ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, πατάτες, καλαμπόκι, αρτοσκευάσματα, κ.λπ.) αυξάνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτά με τη σειρά του αυξάνουν τη λεπτίνη.
  • Καταναλώνετε «καλά» λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, ο σολομός κλπ. Οι επαρκής ποσότητα «καλών» λιπαρών, ενεργοποιούν τον διακόπτη κορεσμού της λεπτίνης.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να λάβετε συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ρυθμίζουν τη λεπτίνη.
  • Θυμηθείτε ότι η υπερκατανάλωση φαγητού προκαλεί αντίσταση στη λεπτίνη, η οποία μπορεί να σας κάνει να πεινάτε συνεχώς. Κόβοντας τα αναψυκτικά, τα γλυκά, την υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, θα βοηθήσετε στον περιορισμό του αισθήματος πείνας.
  • Επίσης, μην ξεχνάτε να ασκείστε τακτικά. Η άσκηση και ιδιαίτερα η προπόνηση δύναμης, βοηθά στη μείωση της λεπτίνης.

Photo credit: Food photo created by drobotdean – www.freepik.com


1-1-1024x536.png

27 Ιανουαρίου, 2021 Angelos KlitsasΆρθρα0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολός

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας. Φτιαγμένη από τον σπόρο του κακάο, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εάν αγοράζετε ποιοτική μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τότε στην πραγματικότητα είναι αρκετά θρεπτική. Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα διαλυτών ινών και είναι πλούσια σε μέταλλα.

Παρακάτω αναφέρονται 5 οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία, που επιβεβαιώνονται από έρευνες διατροφής.

Ένα κομμάτι 100 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας με 70-85% κακάο περιέχει:

  • 11 γραμμάρια διαιτητικών ινών
  • 67% της ΣΗΠ για σίδηρο
  • 58% της ΣΗΠ για το μαγνήσιο
  • 89% της ΣΗΠ για χαλκό
  • 98% της ΣΗΠ για το μαγγάνιο

*ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Περιέχει επίσης άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο, καθώς και διεγερτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, παρ’ όλα αυτά είναι απίθανο να σας κρατήσει ξύπνιο το βράδυ καθώς η ποσότητα της καφεΐνης είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τον καφέ.

Φυσικά, 100 γραμμάρια είναι αρκετά μεγάλη ποσότητα και δεν πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνοδεύονται από 600 θερμίδες και μέτρια ποσότητα ζάχαρης. Για το λόγο αυτό, η μαύρη σοκολάτα καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Τα λιπαρά οξέα του κακάο και της μαύρης σοκολάτας είναι επίσης εξαιρετικά, καθώς είναι κυρίως μονοακόρεστα και κορεσμένα, με μικρές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών.

Είναι Πλούσια Πηγή Αντιοξειδωτικων

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ακατέργαστοι κόκκοι κακάο είναι από τα τρόφιμα που βρίσκονται υψηλότερα στην κλίμακα  ORAC, που προσδιορίζει την αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε οργανικές ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες, που είναι βιολογικά δραστικές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Μελέτη έχει δείξει ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, πολυφαινόλες και φλαβανόλες από φρούτα που εξετάστηκαν, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και τα βατόμουρα.

Βελτιώνει τη Ροή του Αίματος και Μειώνει την Αρτηριακή Πίεση

Οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο, την επένδυση των αρτηριών, για την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Μία από τις λειτουργίες του είναι να στείλει σήματα στις αρτηρίες για να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και κατά συνέπεια μειώνει την αρτηριακή πίεση. Πολλές ελεγχόμενες μελέτες δείχνουν ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Αυξάνει την HDL χοληστερόλη και Προστατεύει την LDL από την Οξείδωση

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει αρκετούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, βρέθηκε ότι η σκόνη κακάο μειώνει σημαντικά την οξειδωμένη LDL χοληστερόλη στους άνδρες. Αυξάνει επίσης την HDL και μειώνει τη συνολική LDL για εκείνους με υψηλή χοληστερόλη. Περιέχει αφθονία ισχυρών αντιοξειδωτικών που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν τις λιποπρωτεΐνες από την οξειδωτική βλάβη. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες, όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης.

Βελτιώνει τη Λειτουργία του Εγκεφάλου

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Μια μελέτη με υγιείς εθελοντές έδειξε ότι η κατανάλωση κακάο, που είναι πλούσιο σε φλαβανόλες, για πέντε ημέρες, βελτίωσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.Το κακάο μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους με ψυχική δυσλειτουργία. Επιπλέον,  περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος που βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα.

Υπάρχουν, λοιπόν, σημαντικές ενδείξεις ότι το κακάο μπορεί να προσφέρει ισχυρά οφέλη για την υγεία, προστατεύοντάς μας ιδιαίτερα από τις καρδιακές παθήσεις.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε πολλές σοκολάτες κάθε μέρα, διότι είναι αρκετά θερμιδογόνες. ‘Ένα ή δύο τετράγωνα κομμάτια (περίπου 25 γραμμάρια) ή ένα ρόφημα κακάο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αρκούν για να κερδίσετε όλα τα οφέλη του κακάο, χωρίς τις θερμίδες.

Μην ξεχνάτε όμως, να επιλέγετε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% ή μεγαλύτερη. Οι μαύρες σοκολάτες περιέχουν συνήθως λίγη ζάχαρη, αλλά η ποσότητα είναι συνήθως μικρή και όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο λιγότερη ζάχαρη θα περιέχει. Έτσι, μπορείτε να την απολαύσετε χωρίς ενοχές!

Food photo created by freepik – www.freepik.com


1-1024x536.png

20 Ιανουαρίου, 2021 Angelos KlitsasΆρθρα0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά θρεπτικοί για τον οργανισμό. Είναι πλούσιοι σε απαραίτητα  λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα συστατικά. Περίπου 30 γρ. ανάλατων ξηρών καρπών αποτελούν ένα τέλειο σνακ που θα ενισχύσει τον οργανισμό σας με μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, σε αντίθεση με άλλα τρόφιμα, ενώ επίσης παρέχει ένα πλούσιο μίγμα βιταμινών και μετάλλων.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία:

Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά

Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες πιο αποτελεσματικά από ότι τα ψάρια. Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα καρύδια και τα αμύγδαλα μπορούν να προστατεύσουν τα ευαίσθητα λιπαρά που υπάρχουν στα κύτταρα σας, από την οξείδωση. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι 2 – 8 ώρες μετά την κατανάλωση ολόκληρων πεκάν, παρουσιάστηκε πτώση των επιπέδων οξειδωμένης “κακής” LDL χοληστερόλης, η οποία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, κατά 26 – 33 %.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Αν και οι ξηροί καρποί αποτελούν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Έχει αποδειχθεί από διάφορες ελεγχόμενες μελέτες ότι η κατανάλωση αμυγδάλων προάγει την απώλεια βάρους και όχι την αύξησή του. Μάλιστα, σε μελέτη που έγινε σε υπέρβαρες γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι αυτές που κατανάλωναν αμύγδαλα έχασαν σχεδόν τριπλάσιο βάρος και παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση στην περιφέρεια της μέσης.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Παρόλο που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να πέψει και να αφομοιώσει τις φυτικές ίνες, τα βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο μπορούν. Πολλοί τύποι φυτικών ινών λειτουργούν ως πρεβιοτικά για το έντερό σας. Τα βακτήρια του εντέρου σας ζυμώνουν τις φυτικές ίνες και τις μετατρέπουν σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας (SCFAs). Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν ισχυρά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας του εντέρου και της μείωσης του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθάνεστε πλήρεις και να μειώνετε τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνετε με τα γεύματα.

Έχουν ευεργετική δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο

Ο διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο είναι δύο καταστάσεις που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι ξηροί καρποί πρώτα απ ‘όλα, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, η αντικατάσταση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με ξηρούς καρπούς οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μελέτη έχει δείξει ότι άτομα με μεταβολικό σύνδρομο που κατανάλωναν μόλις 25 γραμμάρια φιστικιών δύο φορές την ημέρα, για 12 εβδομάδες, παρουσίασαν κατά μέσο όρο 9% μείωση του σακχάρου νηστείας στο αίμα.

Προσπαθήστε να εντάξετε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας. Η τακτική κατανάλωση, όταν γίνεται με μέτρο αποτελέι μια ωραία εναλλακτική λύση για μια ισορροπημένη διατροφή και μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας με πολλούς τρόπους.


Zimarika-1024x536.png

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Τα ζυμαρικά αποτελούν αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων και όχι άδικα, αφού πέρα από πεντανόστιμα βρίσκονται και στην βάση της διατροφικής πυραμίδας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί μύθοι για αυτά, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα που υπάρχουν και οι περισσότεροι να τα καταναλώνουν με άγχος και ενοχές.

Ας ρίξουμε λίγο φως στους μύθους που υπάρχουν και διαιωνίζονται για αυτά!

Μύθος #1: “Η κατανάλωση ζυμαρικών προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους”

Αλήθεια: Τα ζυμαρικά δεν αυξάνουν το σωματικό βάρος. Στην πραγματικότητα ένα φλιτζάνι ζυμαρικά περιέχει περίπου 200 θερμίδες με μόνο 1 γραμμάριο λίπους. Αυτά που αυξάνουν τις θερμίδες των ζυμαρικών και μπορεί να μας παχύνουν είναι τα υλικά με τα οποία τα συνοδεύουμε. Προσθέστε λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, άπαχο κρέας ή ψάρι που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μικρές ποσότητες τυριού και υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο. Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά τυριά, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος ή χρησιμοποιήστε τα σε μικρή ποσότητα.

Μύθος # 2: “Τα ζυμαρικά δεν έχουν πραγματική θρεπτική αξία”

Αλήθεια: Τα ζυμαρικά είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι αποτελούν το κύριο καύσιμο του οργανισμού και είναι πολύ σημαντικοί για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Ορισμένα ζυμαρικά είναι επίσης εμπλουτισμένα, πράγμα που σημαίνει επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα. Ορισμένα από αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι ο σίδηρος, το φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για την λειτουργία του μεταβολισμού. Μπορείτε επίσης να βρείτε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά στα ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Μύθος # 3: “Τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά”

Αλήθεια: Για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη, τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη αποτελούν την τέλεια λύση, αφού δεν στερούνται ένα τόσο βασικό τρόφιμο και αποφεύγουν όλα αυτά τα συμπτώματα που τους προκαλεί έστω και η κατανάλωση ελάχιστης ποσότητας γλουτένης. Ωστόσο, τα άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη, δεν αποκομίζουν κανένα διατροφικό όφελος από την κατανάλωση ζυμαρικών χωρίς γλουτένη, καθώς τα κανονικά ζυμαρικά έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη.

Μύθος # 5: “Αν θέλω να χάσω βάρος, δεν πρέπει να τρώω υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά”

Αλήθεια: Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικότερο θρεπτικό συστατικό της διατροφής μας, καθώς το 50 % της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από αυτούς, είτε θέλουμε να χάσουμε βάρος είτε όχι. Πρέπει λοιπόν, καθημερινά να καταναλώνουμε αρκετές μερίδες υδατανθράκων, και τα ζυμαρικά είναι μια υγιεινή επιλογή, που μπορεί να ταιριάζει με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχει περίπου 200 θερμίδες, μαζί με πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους, κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Ήρθε ο καιρός να απενοχοποιήσουμε τα λατρεμένα ζυμαρικά και να τα καταναλώνουμε χωρίς άγχος και ενοχές, στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής!

Photo credit: Food photo created by timolina – www.freepik.com


TIPS-1024x536.png

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια από τις πιο ωραίες εποχές του χρόνου, αφού είναι για όλους μας μια ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να θέσουμε τους στόχους μας για την νέα χρονιά, αλλά κυρίως να διασκεδάσουμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Κάπου εδώ όμως στη διασκέδαση κρύβεται ο κίνδυνος των γιορτών, που δεν είναι άλλος από τα γιορτινά τραπέζια με όλα αυτά τα φαγητά και τα γλυκά. Είναι κάτι που σχεδόν σε όλους μας προκαλεί άγχος, αλλά κυρίως ενοχές αφού συμβούν. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό που  μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας, γιατί η χαρά και η απόλαυση δεν πρέπει να συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα. Έχουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να προσέξουμε την διατροφή μας και να πετύχουμε τους στόχους  μας και δεν πρόκειται μόλις 10 μέρες να τα καταστρέψουν όλα, όπως νομίζουμε.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα tips  για αυτή τη γιορτινή περίοδο, που μπορούν να σας απαλλάξουν ακόμη περισσότερο από το άγχος και τις ενοχές:

Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα

Η περίοδος αυτή, που για τους περισσότερους από εμάς συνδυάζεται και με άδεια από την εργασία, είναι ιδανική για να φροντίσουμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας, αφού έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο. Έτσι, μπορούμε να απολαύσουμε ένα χορταστικό και υγιεινό πρωινό, το οποίο θα μας δώσει ενέργεια να ξεκινήσουμε την ημέρα μας και θα μας αποτρέψει από την υπερβολική πείνα και την υπερκατανάλωση φαγητού την υπόλοιπη ημέρα.

Μην πηγαίνετε νηστικοί στα γιορτινά τραπέζια

Πολλοί άνθρωποι, γνωρίζοντας ότι είναι καλεσμένοι σε ένα τραπέζι, μένουν νηστικοί όλη την ημέρα, με τη λανθασμένη λογική ότι έτσι θα μπορούν να φάνε χωρίς να πάρουν βάρος. Αυτή η τακτική, είναι λάθος γιατί αρχικά όταν φτάσετε στο τραπέζι θα είστε πολύ πεινασμένοι, με αποτέλεσμα να καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού σε σύγκριση με το αν είχατε φάει. Επίσης, τρώγοντας μόνο μια φορά την ημέρα, ο μεταβολισμός δεν κάνει καύσεις, με αποτέλεσμα ότι φάμε να αποθηκεύεται ως λίπος.

Καταναλώστε γλυκά με μέτρο

Ένα ή δύο μελομακάρονα την ημέρα δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Το πρόβλημα με τα γλυκά είναι όταν καταναλώνονται σε πολύ μεγάλη ποσότητα, αντικαθιστώντας πολλές φορές ολόκληρα γεύματα. Αν καταναλώνετε κανονικά τα γεύματα της ημέρας και δεν παραλείπετε και τα φρούτα, δεν θα μπορείτε να φάτε μεγάλη ποσότητα γλυκών, αλλά δεν θα έχετε και την ανάγκη για πολλά γλυκά, αφού ο οργανισμός σας θα παίρνει τα φυσικά σάκχαρα που χρειάζεται από τα φρούτα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει κι αυτό την τιμητική του την περίοδο των γιορτών. Πρέπει όμως να είναι απλά ένα συνοδευτικό της εξόδου μας και όχι ο αυτοσκοπός. Καταναλώστε το με μέτρο, αφού μετά το λίπος, αποδίδει τις περισσότερες θερμίδες στο σώμα. Καλό είναι να αποφύγετε τα κοκτέιλ, ή τα ποτά με συνοδεία αναψυκτικού, γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και έτσι αυξάνουν γρήγορα και απότομα τη γλυκόζη του αίματος  και αργότερα σας κάνουν να πεινάτε περισσότερο.

Ξεκουραστείτε περισσότερο

Αυτή είναι η περίοδος που μπορούμε να ξεκουραστούμε λίγο παραπάνω. Σίγουρα θα υπάρξουν και οι μέρες που θα ξενυχτήσουμε, αλλά γενικά μπορούμε να απολαύσουμε λίγο περισσότερο τον ύπνο τόσο για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας, όσο κα για να κάνουμε πιο σωστές διατροφικές επιλογές, αφού η έλλειψη ύπνου προκαλεί μεγαλύτερη πείνα και οδηγεί στην κατανάλωση πιο ανθυγιεινών τροφίμων.

Πάνω από όλα όμως να έχετε στο νου σας να απολαύσετε αυτές τις γιορτινές ημέρες με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, χωρίς άγχος και ενοχές. Έτσι κι αλλιώς ο νέος χρόνος είναι κοντά για να θέσετε τους νέους σας στόχους!

Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά σε όλους!


Βιταμίνη-D-1-1024x536.png

18 Δεκεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ο κουρκουμάς, που μερικές φορές ονομάζεται ινδικό σαφράν ή χρυσό μπαχαρικό, είναι ένα μπαχαρικό που φτιάχνεται από τις αλεσμένες ρίζες ενός ψηλού φυτού που αναπτύσσεται στην Ασία και την Κεντρική Αμερική. Επίσης, αποτελεί επίσης βασικό συστατικό της σκόνης κάρυ.

Η κουρκουμίνη είναι το δραστικό συστατικό του κουρκουμά και έχει ισχυρές βιολογικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η δυτική ιατρική να μελετά τον κουρκουμά ως ανακουφιστικό και θεραπευτικό παράγοντα για τον χρόνιο πόνο και την φλεγμονή.

Διατροφική αξία

Μια κουταλιά της σούπας σκόνης κουρκουμά περιέχει:

  • 29 θερμίδες (kcal)
  • 0,9 γρ. πρωτεΐνης
  • 0,3 γρ. λίπους
  • 6,3 γρ. υδατανθράκων
  • 2,1 γρ. φυτικών ινών
  • 0,3 γρ. σακχάρων
  • 26 % των ημερήσιων αναγκών μαγγανίου
  • 16 % του ημερήσιου σιδήρου
  • 5 % του ημερήσιου καλίου
  • 3 % της καθημερινής βιταμίνης C

Παρακάτω θα βρείτε τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία, καθώς και κάποιες αρνητικές του παρενέργειες.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας, ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή σε άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις. Η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά (400 έως 600 mg) έως και τρεις φορές την ημέρα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Ανακούφιση από τον πόνο

Ο κουρκουμάς θεωρείται θεωρείται φυσικό παυσίπονο. Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο κουρκουμάς φαίνεται να λειτουργεί όπως και η δραστική ουσία ιβουπροφαίνη, σε άτομα με αρθρίτιδα στα γόνατά τους, ανακουφίζοντας από τον πόνο.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Η αντιοξειδωτική δράση του κουρκουμά φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να εμποδίσει την καταστροφή του ήπατος από τις τοξίνες. Είναι πολύ προστατευτικό για άτομα που κάνουν μακροχρόνια χρήση ισχυρών φαρμάκων που μπορεί να βλάψουν το ήπαρ τους.

Μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου

Μελέτες δείχνουν ότι έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι του καρκίνου του παγκρέατος, του καρκίνου του προστάτη και του πολλαπλού μυελώματος.

Βοηθά τη διαδικασία της πέψης

Ο κουρκουμάς προσθέτει γεύση στα τρόφιμα και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πέψη αυτών των τροφίμων, ως αποτέλεσμα των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Βοηθά επίσης στη φλεγμονή και στη διαπερατότητα του εντέρου. Ακόμη, διερευνάται η χρήση του για τη θεραπεία του σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου.

Παρενέργειες του κουρκουμά

Παρόλα τα οφέλη του για την υγεία, δημιουργεί και ορισμένς παρενέργειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων.

Στοχαχικές διαταραχές

Οι ίδιοι παράγοντες του κουρκουμά που ενισχύουν την υγεία του στομάχου, μπορούν να το ερεθίσουν όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ο κουρκουμάς διεγείρει το στομάχι ώστε να παράγει περισσότερο γαστρικό οξύ. Ενώ αυτό βοηθά την πέψη ορισμένων ατόμων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά κάποιους άλλους.

Ιδιότητες αραίωσης αίματος

Η κατανάλωση κουρκουμά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αραίωση του αίματος και ευκολότερη αιμορραγία. Έτσι, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα αραίωσης αίματος, όπως η βαρφαρίνη, πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα κουρκουμά.

Πως να εντάξετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας

Ο κουρκουμάς είναι ένα πολύ ευέλικτο μπαχαρικό που μπορεί να προστεθεί στα γεύματα με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Προσθέστε κουρκουμά σε μίγματα μπαχαρικών για να μαρινάρετε το κρέας σας.
  • Φτιάξτε dressing για τις σαλάτες σας με ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξύδι, μουστάρδα, λίγο μέλι και κουρκουμά.
  • Προσθέστε στις σούπες σας ή στις πατάτες φούρνου.

Προτιμήστε λοιπόν, να τον εντάξετε με την φυσική του μορφή (σκόνη) και σε μικρές ποσότητες στην διατροφή σας, για όλα τα οφέλη που έχει για την υγεία, λόγω της υψηλής του θρεπτικής αξίας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε συμπλήρωμα κουρκουμά, συμβουλευτείτε προηγουμένως τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για χρήση.

Featured background photo created by jigsawstocker – www.freepik.com


Βιταμίνη-D-1024x536.png

9 Δεκεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Η βιταμίνη D είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία, παρόλα αυτά παραπάνω από τους μισούς ανθρώπους στην Ελλάδα, καθώς και σε όλο τον κόσμο, δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα με αποτέλεσμα να έχουν έλλειψη.

Αν και η βιταμίνη D μπορεί να αποθηκευτεί στο λίπος του σώματος μας έως ότου χρειαστεί, το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι τόσο εύκολο να προσλάβουμε αρκετή από αυτήν.

Η κύρια δουλειά της βιταμίνης D είναι να διατηρεί τη σωστή ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα , δύο θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για δυνατά οστά. Εάν όμως έχουμε έλλειψη, μόνο μια μικρή ποσότητα ασβεστίου και λίγο περισσότερο από το μισό του φωσφόρου από τη διατροφή μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα μας. Έτσι, χωρίς τις επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου τα οστά γίνονται εύθραυστα και σπάνε εύκολα.

Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί πίστευαν ότι ο κύριος ρόλος της βιταμίνης D ήταν η διατήρηση της υγείας των οστών. Τα τελευταία χρόνια όμως ολοένα και περισσότερες έρευνες έχουν δείξει πολλούς άλλους λόγους για τους οποίους αυτή η βιταμίνη είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας.

Ορισμένοι από τους λόγους αυτούς είναι οι παρακάτω:

  1. Πρόληψη καταγμάτων των οστών
  2. Πρόληψη της οστεοπόρωσης
  3. Μείωση του κινδύνου για καρκίνο, ιδίως του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού
  4. Προστασία από καρδιακές παθήσεις (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια)
  5. Μείωση του κινδύνου για σκλήρυνση κατά πλάκας
  6. Βελτίωση της διάθεσης
  7. Βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων

Τι μας προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D;

Στα παιδιά προκαλείται ραχίτιδα, μια ασθένεια που εμποδίζει την σωστή ανάπτυξη των οστών και έτσι υπάρχει καθυστερημένη ανάπτυξη και προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στους ενήλικες, οδηγεί σε αδύναμα οστά, τα οποία πονούν και σπάνε ευκολότερα, μια ασθένεια που ονομάζεται “οστεομαλακία”.

Στους ηλικιωμένους προκαλεί οστεοπόρωση, ασθένεια που δεν προκαλεί πόνο, αλλά λεπτά και εύθραυστα οστά.

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε;

Με βάση τις νεότερες συστάσεις τα βρέφη 7 – 11 μηνών πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 400IU (10μg) και τα άτομα ηλικίας ενός έτους και άνω 600IU (15μg) (συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των θηλαζουσών). Ωστόσο, τα άτομα ηλικίας άνω των 71 ετών πρέπει να λαμβάνουν 800IU (20μg).

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές;

Τα τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D είναι λίγα. Αυτά είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλες), ο κρόκος του αυγού και εμπλουτισμένα τρόφιμα  (δημητριακά, γάλα, φυτική μαργαρίνη).

Ωστόσο, η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι το ηλιακό φως. Το πρόβλημα είναι ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, αλλά η πολύ μικρή έκθεση στον ήλιο είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D και έτσι η λύση είναι τα συμπληρώματα.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμινών;

Εάν ανήκετε σε κάποια από τις ακόλουθες ομάδες, ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, οπότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να κάνετε εξετάσεις αίματος:

  • Βρέφη που θηλάζουν
  • Άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα (το οποίο δεν απορροφά το φως του ήλιου όπως το ανοιχτόχρωμο)
  • Άτομα που δεν εκτίθενται πολύ στο ηλιακό φως
  • Άτομα που χρησιμοποιούν συνεχώς αντηλιακό
  • Ηλικιωμένοι, επειδή το γερασμένο δέρμα δεν απορροφά το φως του ήλιου το ίδιο εύκολα με το νεανικό
  • Άτομα που είναι παχύσαρκα
  • Άτομα με ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση, η κοιλιοκάκη και η παγκρεατίτιδα
  • Άτομα που έχουν ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα
  • Άτομα που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο τους χειμερινούς μήνες

Για όλους τους παραπάνω λόγους, έιναι πολύ σημαντικό να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας και να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μας, έτσι ώστε σε περίπτωση έλλειψης να λαμβάνουμε συμπλήρωμα βιταμίνης D.


young-woman-making-salad-kitchen.jpg

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού μαστίζει όλο τον πλανήτη – και την χώρα μας – είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση των λοιμώξεων και ιδίως των ιογενών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ασθένειες και λοιμώξεις και έχει από καιρό διαπιστωθεί ότι διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τη λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του ύπνου και της διατροφής. Η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει οδηγίες για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, που δηλώνουν ότι «η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσει ενάντια σε κάποια ασθένεια».

Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα υποστηρίζει τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος παρέχοντας αντιοξειδωτικά για την επιβράδυνση της βλάβης των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες ή βοηθώντας στην παραγωγή Τ-κυττάρων.

Ωστόσο, κανένα τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ασθένειας, αλλά η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που είναι απαραίτητα για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και ιδιαίτερα για την επούλωση και την ανάκαμψη. Καταναλώστε μια ποικιλία πρωτεϊνούχων τροφών, όπως θαλασσινά, άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Η βιταμίνη Α προστατεύει από τις λοιμώξεις, διατηρώντας υγιές το δέρμα και τους ιστούς στο στόμα, το στομάχι, το έντερο και το αναπνευστικό σύστημα. Λάβετε αυτήν τη βιταμίνη από τρόφιμα όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, τα βερίκοκα και τα αυγά.

Η βιταμίνη C υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας το σχηματισμό αντισωμάτων. Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια), η κόκκινη πιπεριά, οι φράουλες και ο χυμός ντομάτας.

Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Συμπεριλάβετέ την στη διατροφή σας με εμπλουτισμένα δημητριακά, ηλιόσπορους, αμύγδαλα, φυτικά έλαια, φουντούκια και φυστικοβούτυρο.

Ο ψευδάργυρος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά και συμβάλλει στην επούλωση των πληγών. Μπορείτε να τον βρείτε στο άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, το γάλα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς. Άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β6, η Β12, ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο και ο σίδηρος μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την ανοσοαπόκριση και να παίξουν ρόλο σε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.

Ωστόσο, είναι πάντοτε προτιμότερο να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την διατροφή σας και όχι από συμπληρώματα διατροφής, για αυτό συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο, πριν στραφείτε στην κατανάλωση συμπληρωμάτων.

Food photo created by senivpetro – www.freepik.com


making-photograph-of-english-breakfast-1024x683.jpg

11 Νοεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η χοληστερόλη -ή κοινώς χοληστερίνη- είναι μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται στον οργανισμό μας και είναι απαραίτητη γι’ αυτόν, καθώς συμμετέχει στη λειτουργία των κυττάρων και των ορμονών.

Όταν όμως βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα και εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών είναι επικίνδυνη, διότι μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η στεφανιαία νόσος και η αθηροσκλήρωση.

Ο προληπτικός έλεγχος μάλιστα θεωρείται πολύ σημαντικός, καθώς η αυξημένη χοληστερόλη είναι μια κατάσταση χωρίς συμπτώματα. Δεν πονάει και δεν προκαλεί ζαλάδα, πυρετό ή άλλα συμπτώματα. Όμως, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να φράξει τα αγγεία σε μεγάλο βαθμό και μελλοντικά να αποτελέσει αιτία θανάτου.

Πώς μπορούμε να την ελέγξουμε

Ένα μεγάλο μέρος της χοληστερόλης παράγεται στο συκώτι μας, ενώ το υπόλοιπο το προσλαμβάνουμε από ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το κρέας.

Έτσι, η χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές και –αν είναι αναγκαίο– με τη χρήση ειδικών φαρμάκων. Για μείωση της χοληστερόλης και τη διατήρησή της στα φυσιολογικά επίπεδα προτείνεται:

  • όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση χοιρινού, βοδινού, αρνιού και κατσικιού
  • περιορισμένη κατανάλωση τυριού
  • περιορισμένη κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης
  • μικρή κατανάλωση αυγών, μέχρι 3 την εβδομάδα.
  • κατανάλωση άπαχου γάλακτος και γιαουρτιού
  • καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • συχνή κατανάλωση ψαριού, κοτόπουλου, και σπανιότερα άπαχου μοσχαριού
  • χρήση ελαιολάδου στο μαγείρεμα έναντι βουτύρου ή μαργαρίνης

Σωματική άσκηση

Στη μείωση της χοληστερόλης η διατροφή και οι φαρμακευτικές θεραπείες δεν αποτελούν τις μονές λύσεις. Η καθημερινή άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός του στρες είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ο τακτικός έλεγχος και η παρακολούθηση, καθώς η νόσος μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές και είναι –όπως προαναφέρθηκε– «αθόρυβη».

Food photo created by Racool_studio – www.freepik.com




ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ





ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ






Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.



Web design by Siteworks



Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved. Web design by Siteworks