Blog

Capture.jpg

6 Νοεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Από την πρώτη κιόλας γουλιά, το αλκοόλ ταξιδεύει στο στομάχι και στην κυκλοφορία του αίματός μας. Στη συνέχεια, κάνει το ταξίδι του σε ολόκληρο το σώμα, τον εγκέφαλο και τους μύες.

Το αλκοόλ όχι μόνο δεν περιέχει πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά στην πραγμαγτικότητα αναστέλλει την απορρόφηση και την χρήση ζωτικών θρεπτικών συστατικών, όπως η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η βιταμίνη Β12, το φολικό οξύ και ο ψευδάργυρος. Για αυτό το σώμα μας το αντιλαμβάνεται σαν “δηλητήριο”. Δεν μπορεί να το αποθηκεύσει, οπότε θέλει να το διασπάσει και να το ξεφορτωθεί.

Και εδώ εμπλέκεται το συκώτι μας, το οποίο μετατρέπει το αλκοόλ σε έναν αριθμό από διαφορετικές χημικές ενώσεις, επιτρέποντας στο σώμα μας να τις διασπάσει με την βοήθεια ενζύμων, αρχικά σε μια αρκετά τοξική ουσία, την ακεταλδεϋδη (η ουσία αυτή είναι που προκαλεί το hangover), στη συνέχεια σε οξικό οξύ και μετά σε λιπαρά οξέα, διοξείδιο του άνθρακα ή νερό, συστατικά που “αρέσουν” όλα στο σώμα και μπορεί να τα διαχειριστεί.

Ωστόσο, εάν πιούμε περισσότερο αλκοόλ από όσο μπορεί να επεξεργαστεί το συκώτι μας, αυξάνονται τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα μας και αρχίζουμε να μεθάμε. Τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα, φτάνουν στο μέγιστο περίπου 45 με 90 λεπτά μετά την κατάναλώσή του.

Ωστόσο, οι πρώτες επιδράσεις του αλκοόλ ξεκινούν πολύ γρήγορα, ακόμα κι αν δεν τις παρατηρήσουμε αμέσως. Για την ακρίβεια, το αλκοόλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μόλις πιούμε την πρώτη γουλιά. Οι επιδράσεις του αρχίζουν να εμφανίζονται μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά, και τόσο αυτές όσο και η έντασή τους διαφέρουν από άτομο σε άτομο για διάφορους λόγους.

Παράγοντες που επηρέαζουν την ταχύτητα απορρόφησης του αλκοόλ στον οργανισμό

Η κατανάλωση φαγητού

Το σώμα μας απορροφά το αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος πολύ πιο γρήγορα όταν πίνουμε με άδειο στομάχι. Μόλις πίνουμε, το αλκοόλ πηγαίνει στο στομάχι μας, όπου περίπου το 20 % απορροφάται στο αίμα. Από εκεί, περνά στο λεπτό μας έντερο, από όπου απορροφάται και το υπόλοιπο στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν υπάρχει φαγητό στο στομάχι μας, το αλκοόλ θα καθυστερήσει να περάσει στο λεπτό έντερο. Έτσι, όσο περισσότερο παραμένει το αλκοόλ στο στομάχι μας, τόσο πιο αργή είναι η έναρξη των επιδράσεών του.

Το φύλο

Oι άνδρες συνήθως έχουν περισσότερο μυϊκό ιστό από τις γυναίκες. Ο μυς έχουν περισσότερο νερό από το λίπος, κι έτσι το αλκοόλ αραιώνεται περισσότερο σε ένα άτομο με περισσότερο μυϊκό ιστό (λόγω του περισσότερου νερού). Επίσης, οι γυναίκες έχουν σε μικρότερη ποσότητα στον οργανισμό τους το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση, το οποίο διασπά το αλκοόλ, και έτσι μεθάν πιο εύκολα.

Η ηλικία

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως επεξεργάζονται ταχύτερα το αλκοόλ σε σύγκριση με τους νεότερους, επειδή όσο περισσότερη είναι η έκθεση στο αλκοόλ, τόσο αυξάνονται τα βασικά ένζυμα που το μεταβολίζουν στο συκώτι. Έτσι, έχουν συνήθως αυξημένη ανοχή στο αλκοόλ.

Το είδος του ποτού

Τα αφρώδη ποτά, όπως η σαμπάνια ή τα ποτά που συνδυάζονται με ανθρακούχα αναψυκτικά,  εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος γρηγορότερα, καθώς οι φυσαλίδες αυξάνουν την πίεση στο στομάχι, επομένως οι επιδράσεις του αλκοόλ εμφανίζονται πιο άμεσα.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος (για τις γυναίκες)

Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα των γυναικών απορροφά το αλκοόλ αλλάζει σε όλη τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Απορροφάται γρηγορότερα κατά την ωορρηξία και λίγο πριν από την περίοδο.

Πρακτικές για πιο αργή απορρόφηση του αλκοόλ αίματος (και λιγότερες επιδράσεις)

  • Καταναλώστε φαγητό τουλάχιστον 1 ώρα πριν πιείτε αλκοόλ.
  • Πίνετε αργά τα ποτά σας.
  • Αποφύγετε τα σφηνάκια και γενικά πίνετε αργά και με μικρές γουλιές.
  • Μην πίνετε περισσότερα από ένα ποτό την ώρα.
  • Πίνετε νερό παράλληλα με την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Περιορίστε ή αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, όπως σαμπάνια, αφρώδες κρασί και κοκτέιλ αναμεμειγμένα με σόδα

Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ είναι 2 ποτά / ημέρα για τους άνδρες και
1 ποτό / ημέρα για τις γυναίκες (ποτό = 330 ml μπύρα / 150 ml κρασί / 45 ml οινοπνευματώδους ποτού).

Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή  βάση και να το περιορίσουμε μόνο στις κοινωνικές περιστάσεις, καθώς παρέχει μόνο “κενές” θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά και απλά επιβαρύνει τον οργανισμό μας.

Θανάσης Τσιούδας, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Screen-Shot-2020-10-05-at-18.51.15.png

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε ακούσει ότι «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα μέσα στη μέρα». Τι ισχύει τελικά και ποια είναι η ιδανική σύσταση ενός πρωινού γεύματος;

Η αγγλική μετάφραση του πρωινού είναι “breakfast” = break the fast, δηλαδή κόβω τη νηστεία που λαμβάνει χώρα τις βραδινές ώρες του ύπνου.

Ύστερα από πολύωρη αποχή πρόσληψης θερμίδων, ο οργανισμός μας έχει την ανάγκη ενέργειας ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας. Εκτός αυτού, η συστηματική κατανάλωση πρωινού μπορεί να επιφέρει και άλλα οφέλη, όπως αποφυγή απότομων αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα, περιορισμό της όρεξης και μεγάλης κατανάλωσης τροφής στο κύριο γεύμα, ενώ έρευνες δείχνουν ότι η ένταξη του πρωινού μέσα στη μέρα συνδέεται με μεγαλύτερη πρόσληψη τροφίμων ολικής άλεσης, φυτικών ινών, βιταμινών, και μεταλλικών στοιχείων, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και την αποφυγή ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά.

ΟΜΩΣ, δεν είναι όλα τα είδη πρωινού ιδανικά! Λέγοντας ιδανικό πρωινό εννοούμε έναν συνδυασμό που θα περιέχει πληθώρα βιταμινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων αλλά επίσης δεν θα αυξάνει απότομα την τιμή γλυκόζης στο αίμα έτσι ώστε να μείνουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο! Έτσι, μπορούμε να καταναλώσουμε συνδυασμό προϊόνταν ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, βρώμη), με μια πηγή πρωτεΐνης και λίπους (αυγό, τυρί, γαλοπούλα) και με μια πηγή φρέσκου (φρούτα, χυμός, μέλι, ντομάτα).

Έξυπνες και γρήγορες προτάσεις:

– Ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και μπανάνα
– Porridge (γάλα, βρώμη, ταχίνι, κακάο, μέλι, ξηρούς καρπούς)
– Φρυγανιές ολικής άλεσης με τυρί ή αβοκάντο , αυγό και ντοματίνια
– Κριτσίνια ολικής με σμουθι από φρέσκα φρούτα και γιαούρτι

Background photo created by freepik – www.freepik.com


Screen-Shot-2020-09-02-at-17.55.47-1024x576.png

2 Σεπτεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με σκοπό την αποτροπή εξάπλωση του νέου κορονοϊού (Covid-19) προχώρησε στη δημιουργία δύο νέων ενημερωτικών βίντεο, όπου περιγράφει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται πριν και κατά την άφιξη του ασθενή στο ιατρείο.

Οδηγίες πριν από την άφιξη στο ιατρείο

Οδηγίες κατά την άφιξη στο ιατρείο


Legs-1024x536.png

22 Ιουλίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η αθηροσκλήρωση είναι μία σοβαρή πάθηση που χαρακτηρίζεται από στένωση του εσωτερικού των αρτηριών, η οποία προκαλείται από εναποθέσεις χοληστερόλης, λιπιδίων και ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών.

Οι εναποθέσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη βλαβών στο τοίχωμα των αρτηριών που ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές περιβάλλονται από κάψα ινώδους ιστού, οι οποίες προοδευτικά μεγαλώνουν και στενεύουν σιγά-σιγά τις αρτηρίες ή αδυνατίζουν το τοίχωμά τους. Οι αρτηρίες οι οποίες θα προσβληθούν από τη νόσο μπορεί να αποφραχθούν σχεδόν ολοκληρωτικά, κάτι το οποίο οδηγεί σε ανεπαρκή παροχή αίματος (ισχαιμία).

Επιπλέον, χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί κάποια στιγμή να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή ρήξη ανευρύσματος των αρτηριών ή και θρόμβωση των αρτηριών. Για τους λόγους αυτούς η αθηροσκλήρωση θεωρείται πολύ επικίνδυνη προκαλώντας πολλούς θανάτους παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αθηροσκλήρωση πολλές φορές συγχέεται με την αρτηριοσκλήρυνση, η οποία ουσιαστικά χαρακτηρίζεται από απώλεια της ελαστικότητας των αρτηριών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αθηροσκλήρωσης

Η αθηροσκλήρωση αρχίζει από την εφηβική ηλικία ή την ενηλικίωση υπό μορφή αλλοιώσεων του εσωτερικού χιτώνα των αρτηριών. Η νόσος διαγιγνώσκεται όταν προκληθούν στενώσεις των αρτηριών ή ανευρύσματα με τη βοήθεια των απεικονιστικών μεθόδων. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η αγγειογραφία, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία καθώς και το υπερηχοκαρδιογράφημα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου 

Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης είναι:

– το κάπνισμα,
– ο διαβήτης,
– οι μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα,
– η υπέρταση,
– το οικογενειακό ιστορικό,
– το ανδρικό φύλο,
– η αύξηση της ηλικίας,
– η καθιστική ζωή και
– η παχυσαρκία.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η στηθάγχη (θωρακικός πόνος ή δυσφορία), η διαλείπουσα χωλότητα (πόνος που αυξάνεται κατά τη βάδιση ή σωματική άσκηση), τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι παροδικές ισχαιμικές κρίσεις και η νεφρική ανεπάρκεια. Σημειωτέον ότι τα συμπτώματα είναι δυνατόν να εκδηλωθούν από οποιοδήποτε σύστημα οργάνων, στο οποίο η παροχή αίματος είναι μειωμένη λόγω της αθηρωσκλήρωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ο ασθενής και η οικογένειά του είναι σημαντικό να γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση και ενθαρρύνονται να τροποποιήσουν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία του. Η συμμετοχή σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος, ο περιορισμός της καθιστικής ζωής, η μείωση του άγχους, ο έλεγχος της παχυσαρκίας και η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι μερικές από τις βασικότερες συστάσεις. Προτείνεται επίσης τακτική άσκηση, ο τύπος και η ένταση της οποίας όμως θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στον κάθε ασθενή.

Τέλος, η φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης, των διαταραχών των συγκεντρώσεων των λιπιδίων και του σακχαρώδη διαβήτη επίσης βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση. Η αγγειοπλαστική και η αθηρεκτομή ή εμφύτευση μοσχεύματος αρτηριακής παράκαμψης έχει αποδειχθεί ότι είναι επίσης ωφέλιμες σε ορισμένους ασθενείς.

Βιβλιογραφία

  1. “What Are the Signs and Symptoms of Atherosclerosis? – NHLBI, NIH”. www.nhlbi.nih.gov. 22 June 2016. Retrieved 5 November2017.
  2. Jump up to:a b “What Causes Atherosclerosis? – NHLBI, NIH”. www.nhlbi.nih.gov. 22 June 2016. Retrieved 6 November 2017.
  3. Jump up to:a b c “Who Is at Risk for Atherosclerosis?”. www.nhlbi.nih.gov. 22 June 2016. Retrieved 5 November 2017.
  4. Jump up to:a b c “How Can Atherosclerosis Be Prevented or Delayed? – NHLBI, NIH”. www.nhlbi.nih.gov. 22 June 2016. Retrieved 6 November 2017.
  5. Jump up to:a b c d e “How Is Atherosclerosis Treated? – NHLBI, NIH”. www.nhlbi.nih.gov. 22 June 2016. Retrieved 6 November 2017.
  6. Jump up to:a b Aronow WS, Fleg JL, Rich MW (2013). Tresch and Aronow’s Cardiovascular Disease in the Elderly, Fifth Edition. CRC Press. p. 171. ISBN 9781842145449.
  7. Jump up to:a b c “What Is Atherosclerosis? – NHLBI, NIH”. www.nhlbi.nih.gov. 22 June 2016. Retrieved 6 November 2017.

YD.png

Μέρες τώρα, προσπαθώ να σκεφτώ και να αξιολογήσω τη στάση των ασθενών μου με σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης αυτής περιόδου της καραντίνας εξαιτίας του νέου κορονοϊού (CoVid – 19).

Ομολογουμένως ήταν και εν πολλοίς εξακολουθεί να είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση, που όμως έχει να μας μάθει και να μας δείξει πολλά. Αρκεί να το κατανοήσουμε.

Σε μια προχθεσινή μου συζήτηση με ανθρώπους της φαρμακευτικής αγοράς, μου τέθηκε το ερώτημα: «Είχατε κ. Κλείτσα τηλεφωνήματα από διαβητικούς ασθενείς αυτήν την περίοδο, που ανησυχούσαν για το σάκχαρό τους;».

Με εξέπληξε η ερώτηση γιατί με έβαλε να γυρίσω πίσω και να αναλογιστώ τι συνέβη στο ιατρείο μου όλο αυτό το δίμηνο που πέρασε.

Λέω λοιπόν σήμερα ότι στην πλειοψηφία τους, οι ασθενείς με διαβήτη – στη διάρκεια της καραντίνας – δέχτηκαν «επίθεση» από την τηλεόραση και τα λοιπά μέσα ενημέρωσης, ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή αλλιώς στις ομάδες υψηλού κινδύνου σε σχέση με τον νέο ιό. Και όντως είναι έτσι…

Αναρωτιέμαι όμως, μήπως όλη αυτή η υπέρ – πληροφόρηση, όλη αυτή η υπερτροφοδότηση με την έννοια «είμαι ασθενής υψηλού κινδύνου», τους έκανε να εγκλωβιστούν ενδεχομένως σε ένα σενάριο φόβου. Να κρυφτούν δηλαδή υποσυνείδητα και ακούσια πίσω από μία βολική σε εισαγωγικά ασπίδα προστασίας.

Γιατί η –δική μου τουλάχιστον– εμπειρία λέει ότι τελικά αυτή η κατηγορία των ασθενών έμεινε μακριά από το ιατρείο, μακριά ακόμη και από το τηλέφωνο. Αρνήθηκαν μάλλον να ασχοληθούν με το διαβήτη τους, δεν θέλησαν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους όπως ίσως θα έκαναν σε άλλη περίοδο και πραγματικά αισθάνομαι ότι η παραπάνω έννοια τους εγκλώβισε σε μία παθητική στάση απέναντι στη νόσο, χωρίς να σκέφτονται πιθανές παρενέργειες της στάσης τους αυτής.

Δεν ξέρω αν και άλλοι συνάδελφοί μου έχουν αυτήν την εικόνα. Ελπίζω να μην αλλοιωθεί η πρόοδος που κάνουμε με τους ασθενείς μας σε βήματα θεραπείας, σε συμβουλές για διατροφή και άσκηση. Και βέβαια όλα θα κριθούν όταν οι διαβητικοί ασθενείς επανακάμψουν στο ιατρείο, όταν δούμε την όποια μεταβολή στις μετρήσεις τους αλλά και στην HBA1c.

Tότε θα ξέρουμε σίγουρα και με ασφάλεια αν και κατά πόσον η περίοδος αυτή επηρέασε αρνητικά η όχι τη ρύθμιση ενός διαβητικού ασθενή.

Το μήνυμά μου σε αυτούς τους ανθρώπους είναι να μην αμελούν την υγεία τους. Να συνεχίσουν να ζούνε και να φροντίζουν τον εαυτό τους ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Γιατί και ο τρόπος ζωής που είχε επιβάλλει αυτή η περίοδος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα απορρύθμισης του σακχαρώδη διαβήτη.

Featured photo credit: Woman photo created by freepik – www.freepik.com


adult-alcohol-blur-celebrate-290316.jpg

8 Μαΐου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Οι επιστημονικές μελέτες αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ και τα πιθανά οφέλη ή τους κινδύνους που ενέχει είναι πολλές. Όμως μία σχετικά πρόσφατη φέρνει άσχημα νέα για εκείνους που συνηθίζουν να καταναλώνουν ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα με τη δικαιολογία ότι όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά ότι ωφελεί την υγεία τους.

H σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Lancet» δείχνει πως το αλκοόλ βλάπτει τον οργανισμό από την πρώτη γουλιά. Και καταλήγει ότι η κατανάλωση ποτού ενοχοποιείται για περισσότερους θανάτους από ό,τι εκτιμούσε αρχικά η επιστημονική κοινότητα.

Και αυτό διότι μπορεί η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – κυρίως κόκκινο κρασί – να προστατεύει την καρδιά και γενικότερα το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά όπως προκύπτει από τα πρόσφατα ευρήματα τα οφέλη αυτά «διαγράφονται» εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και άλλων σοβαρών νοσημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 694 παλαιότερες έρευνες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και 592 σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία. Συνεπώς, μπήκαν στο μικροσκόπιο οι συνήθειες και οι ιατρικοί φάκελοι 28 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όπως σημειώνουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές, αν υπολογίσει κανείς τους παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους σε πρόωρο θάνατο ή σε αναπηρία, διαπιστώνει ότι το αλκοόλ βρίσκεται στην έβδομη θέση, πίσω από το κάπνισμα ή την υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι νόσοι. Και αυτό διότι το αλκοόλ συνδέεται με την εμφάνιση διάφορων σοβαρών νόσων όπως ο καρκίνος, η κίρρωση του ήπατος, η υπέρταση καθώς επίσης και η φυματίωση.

Επιπλέον, η μέθη αποτελεί βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το αλκοόλ αντιπροσωπεύει το 2,2% όλων των θανάτων μεταξύ των γυναικών και το 6,8% του συνόλου των θανάτων στους άνδρες παγκοσμίως.

«Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με το αλκοόλ είναι τεράστιοι» αναφέρει η γιατρός Emmanuela Gakidou του Ινστιτούτου Ανάλυσης Υγείας (IHME) της Ουάσιγκτον η οποία συμμετείχε στην έρευνα. Και συνεχίζει: «Ο μύθος ότι ένα ή δύο ποτηράκια την ημέρα είναι καλά για την υγεία είναι επικίνδυνος. Μόνο το μηδενικό αλκοόλ ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ασθενειών».

Πηγή: www.tanea.gr


538304-PJKMO0-549-1024x536.png

14 Απριλίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Το ακούτε συνέχεια από τους ειδικούς και νομίζω ότι η έκφραση αυτή έχει χάσει λίγο το νόημά της, αδίκως όμως, γιατί ακόμα είναι το μυστικό στη ρύθμιση της γλυκόζης αλλά και το αδυνάτισμα. Τα τακτά γεύματα ενεργοποιούν το βασικό μας μεταβολισμό και το σώμα αποφεύγει να εισέλθει σε κατάσταση stress, η οποία και θα πυροδοτήσει τις φλεγμονές του.

Επίσης όταν θα μείνουμε πολλές ώρες νηστικοί αργά ή γρήγορα θα καταλήξουμε να τρώμε ασταμάτητα μεγάλες ποσότητες αλμυρού ή γλυκού φαγητού ή και τα δύο. Μετά το γεύμα θα επακολουθήσει υπεργλυκαιμία και μεγάλο μέρος της τροφής θα αποθηκευτεί με τη μορφή του λίπους, αφού φυσικά το πάγκρεας θα αναγκαστεί να υπερλειτουργήσει παράγοντας μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για να οδηγήσει τη γλυκόζη της τροφής στα κύτταρά μας.

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο να αποθηκεύει λίπος και δεν είναι λίγες οι φωνές που πιστεύουν πως έτσι κατάφερε να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος πριν την γεωργική επανάσταση! Μετά από εκείνη την περίοδο σταματήσαμε να είμαστε τροφοσυλλέκτες και οδηγηθήκαμε στη κορυφή της τροφικής αλυσίδας, γεγονός όμως που δε κατάφερε να αλλάξει τη λειτουργία του οργανισμού.

Για αυτό επιμένουμε στα μικρά και συχνά γεύματα για να μην “νοιώσει” το σώμα το φόβο ότι θα μείνει νηστικό, οπότε αυτόματα και θα αποθηκεύσει την τροφή που θα του δώσουμε σε λίπος.

SOS!

  1. Αν στα μικρά και συχνά γεύματα ξεπεράσουμε τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα μας τότε δε θα πετύχουμε την απώλεια βάρους
  2. Πριν και μετά το σνάκ να καταναλώσουμε από 1 ποτήρι νερό γιατί αυτό θα γεμίσει το στομάχι μας πιο εύκολα και θα έχουμε πληρότητα
  3. Επιλέγουμε για σνακ ένα φρούτο ή μπάρα δημητριακών, γιαούρτι, παστέλι, milkshake, φρούτο και 1 χούφτα ξηρούς καρπούς

Η διαλλειματική δίαιτα που τον τελευταίο καιρό είναι της μόδας και εφαρμόζεται με λάθος τρόπο από τους περισσότερους… δε συστήνεται ακόμα γιατί δεν έχουμε πολλές έρευνες που να μας δείχνουν ότι είναι σημαντικότερη από τη Μεσογειακή Διατροφή!

Συνεχίστε λοιπόν τα 5-6 γεύματα καθημερίνα ξεκινώντας με ένα νόστιμο πρωινό περίπου 30 λεπτά αφότου ξυπνήσετε. Στη συνέχεια ανα 2:30-3:30 ώρες θα πρέπει να υπάρχει κάποιο γεύμα. Το βραδινό σας καλό είναι να πραγματοποιείται 2 ώρες πριν κοιμηθείτε!

Και για αυτούς που κοιμούνται αργά ας προσθέσουν ακόμα ένα σνάκ!

Συνεχίζουμε στο σίγουρο μονοπάτι των συχνών και μικρών γευμάτων γιατί και μεγαλύτερη απώλεια βάρους έχουμε και γιατί με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας!

Θανάσης Τσιούδας, Διατολόγος – Διατροφολόγος

Background photo created by freepik – www.freepik.com


Leg-pain.jpg

7 Ιανουαρίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Το «οξειδωτικό στρες» είναι ένας όρος που περιγράφει τη φυσιολογική διαδικασία της οξείδωσης, μιας κατάστασης δηλαδή που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων ύστερα από συσσώρευση στον οργανισμό βλαβερών για την υγεία ουσιών.

Κάθε φορά που ο οργανισμός μας εκτίθεται σε ρύπους του περιβάλλοντος και στην ακτινοβολία, καθώς και όταν γίνεται μεταξύ άλλων κατάχρηση φαρμάκων, υπερβολική άσκηση, άγχος, κάπνισμα ή κατανάλωση τροφών με συντηρητικά, τότε αυξάνεται ο σχηματισμός επικίνδυνων μορίων.

Τα μόρια αυτά ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες» και είναι προϊόντα που υπάρχουν στο σώμα μας ως αποτέλεσμα του φυσιολογικού μεταβολισμού. Σε περίπτωση όμως που υπερβούν τα φυσιολογικά επίπεδα (λόγω ηλικίας ή και των προαναφερθέντων αιτιών) προκαλείται τότε το οξειδωτικό στρες, το οποίο ενέχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα κύτταρα και να προκληθούν σοβαρές και χρόνιες παθήσεις.

Τι κινδύνους ενέχει το οξειδωτικό στρες;

Στις ασθένειες που σχετίζονται με την οξείδωση του οργανισμού περιλαμβάνονται ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η άνοια, οι παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, αρθρίτιδες, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση και πολλές άλλες.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί και διαθέτει δικά του αντιοξειδωτικά (ενδογενή). Πρόκειται για ουσίες που είναι ικανές να «ελέγχουν» τις ελεύθερες ρίζες και να περιορίζουν τις βλάβες που προέρχονται από αυτές. Όλοι οι ζώντες οργανισμοί αμύνονται με τα αντιοξειδωτικά που σχηματίζουν οι ίδιοι, αλλά και αυτά που λαμβάνουν με την τροφή.

Τι είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες;

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως Βιταμίνη C, Ε, Σελήνιο, Πολυφαινόλες, Καροτενοειδή) είναι μόρια που μπορούν να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Έχουν μάλιστα και «επουλωτική» δράση καθώς προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες, δρουν καρδιοπροστατευτικά, έχουν αντικαρκινική δράση, βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες, προστατεύουν δέρμα, οστά και αρθρώσεις, ενισχύουν την άμυνα και άλλα πολλά.

Εκτός από τα ενδογενή αντιοξειδωτικά που δημιουργούνται από τον ίδιο οργανισμό, υπάρχουν ορισμένες τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες (εξωγενή), όπως μεταξύ άλλων:

  • Βατόμουρα
  • Κράνμπερι
  • Καρύδια
  • Φράουλες
  • Αγκινάρες
  • Μύρτιλα
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Κεράσια
  • Σμέουρα
  • Σκούρα πράσινα λαχανικά
  • Σιτηρά ολικής αλέσεως

3988-1024x683.jpg

27 Νοεμβρίου, 2019 Angelos KlitsasΆρθρα0

Το μαγνήσιο είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα και είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις που κρατούν τον οργανισμό σε σωστή λειτουργία.

Οι καθημερινές ανάγκες ενός ενήλικα κυμαίνονται περί τα 6mg μαγνησίου για κάθε κιλό βάρους ανά ημέρα, τα οποία λαμβάνει μέσα από μια ισορροπημένη δίαιτα. Τα άτομα όμως που γυμνάζονται συστηματικά χρειάζονται περισσότερο μαγνήσιο γιατί η παραγωγή ενέργειας στο σώμα τους είναι μεγαλύτερη και οι απώλειες περισσότερες.

Το μαγνήσιο υπάρχει σε φυτικά και ζωικά τρόφιμα και σε ποτά. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και τα όσπρια, αλλά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Σημαντική ποσότητα λαμβάνεται επίσης από το κρέας, τα θαλασσινά και τα φρούτα. Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο έχουν ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ραφιναρισμένοι σπόροι με τρόπους που αφαιρούν το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φύτρο και το πίτουρο.

Αντίθετα με ό,τι ενδεχομένως πιστεύεται ανά το ευρύ κοινό, η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο είναι πολλή συχνή ακόμα και σ’ εκείνους που το λαμβάνουν ως συμπλήρωμα τακτικά.

Η συμπτωματική όμως ανεπάρκεια μαγνησίου οφειλόμενη σε χαμηλή διαιτητική πρόσληψη σε κατά τα άλλα υγιή άτομα είναι ασυνήθιστη, επειδή οι νεφροί περιορίζουν την ουρική έκκριση του μετάλλου αυτού. Συνήθως η χαμηλή πρόσληψη ή η υπερβολική απώλεια μαγνησίου λόγω συγκεκριμένων καταστάσεων υγείας, όπως χρόνιος αλκοολισμός ή και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη μαγνησίου.

Συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου

Σε περιπτώσεις έλλειψης μαγνησίου το νευρομυϊκό σύστημα διεγείρεται υπερβολικά και προκαλεί τα εξής συμπτώματα:

  • Αϋπνίες: Η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί νευρικότητα κι εμποδίζει την έλευση του ύπνου. Έτσι το άτομο δεν ξεκουράζεται με αποτέλεσμα να μην αποδίδει ή να είναι αφηρημένο.
  • Κούραση που δεν επιτρέπει στο άτομο ν’ ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες που απαιτούν πνευματική διαύγεια (π.χ. οδήγηση).
  • Οστεοπόρωση: Το μαγνήσιο ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και την καλή υγεία των οστών.
  • Μυϊκές κράμπες: Οι αθλητές κι οι συστηματικά ασκούμενοι είναι συχνά αποδέκτες μυϊκών κραμπών. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που ένα άτομο νιώθει κράμπες και τραβήγματα λόγω της έλλειψης μαγνησίου. Αυτό μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί με μία διατροφή πλούσια σε πηγές μαγνησίου.
  • Ψυχολογικές μεταπτώσεις: Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του άγχους, κατάθλιψη ή αλλαγές στη διάθεση που σχετίζονται και με το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.

Άλλα σημεία ανεπάρκειας μαγνησίου είναι οι καρδιακές έκτακτες συστολές και ταχυκαρδία, η αγγειοσυστολή και αύξηση της πίεσης, η αύξηση της δραστηριότητας του νευρικού συστήματος, καθώς και αισθητικές διαταραχές στα άκρα όπως μουδιάσματα, καψίματα, κ.α.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι πολλές φορές η ανεπάρκεια μαγνησίου συνδυάζεται και με έλλειψη ασβεστίου και καλίου στον οργανισμό, οπότε και το πρόβλημα γίνεται πιο περίπλοκο και η λύση του δυσκολότερη.

Ποιοι παρουσιάζουν συχνότερα έλλειψη μαγνησίου

Η έλλειψη μαγνησίου συνήθως παρουσιάζεται συχνότερα σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ και ζάχαρης, στις γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, σε όσους καταναλώνουν κυρίως επεξεργασμένα τρόφιμα ή μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, καθώς και σε άτομα που σπάνια τρώνε ωμά φρούτα και λαχανικά.

Μαγνήσιο και διαβήτης τύπου 2

Οι δίαιτες με υψηλότερες ποσότητες μαγνησίου συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη, πιθανώς λόγω του ρόλου του μαγνησίου στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Η υπομαγνησιαιμία μπορεί να επιδεινώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που συχνά προηγείται του διαβήτη ή θα μπορούσε να είναι μια συνέπεια της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ο διαβήτης οδηγεί σε αυξημένη ουρική απώλεια μαγνησίου και η επακόλουθη ανεπάρκειά του θα μπορούσε να βλάψει την έκκριση και τη δράση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να επιδεινώσει τον έλεγχο της νόσου.

Business photo created by yanalya – www.freepik.com


Screen-Shot-2019-09-30-at-20.15.34-1024x684.png

30 Σεπτεμβρίου, 2019 Angelos KlitsasΆρθρα0

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο ελαττώνεται σημαντικά ή διακόπτεται απότομα. Τα εγκεφαλικά κύτταρα, που βρίσκονται στο σημείο όπου δεν κυκλοφορεί το αίμα, πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και συνεπώς τα αποτελέσματά του μπορεί να είναι προσωρινά ή μόνιμα.

Υπάρχουν επίσης δύο κύριοι τύποι: το ισχαιμικό και το αιμορραγικό. Αν συμβεί λόγω αιμορραγίας, τότε κάνουμε λόγο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν οφείλεται σε απόφραξη ενός αγγείου, τότε ονομάζεται ισχαιμικό. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπισή του γίνεται στο νοσοκομείο.

Πώς εκδηλώνεται

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται με απότομη έναρξη ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων:

  1. Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια
  2. Μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια
  3. Δυσκολία στην ομιλία
  4. Δυσκολία στο περπάτημα (αστάθεια βάδισης)
  5. Ίλιγγος και ζάλη
  6. Ελάττωση της όρασης ή διπλωπία
  7. Πονοκέφαλος και εμετός
  8. Σε μεγάλα εγκεφαλικά επεισόδια, ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει σε κώμα.

Σημειωτέον ότι κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλεται και σε άλλες νευρολογικές καταστάσεις. Η απότομη έναρξη είναι εκείνη που «δείχνει» προς ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό μπορεί να προκληθεί στον καθένα. Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούν να τροποποιηθούν, πολλοί όμως μπορούν να βελτιωθούν με την σωστή διατροφή και φροντίδα. Μερικοί εξ αυτών είναι:

  • Ηλικία: Ο κίνδυνος αυξάνεται σε άτομα άνω των 55 ετών
  • Φύλο: Οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο και ακόμη περισσότερο οι διαζευγμένοι
  • Οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού
  • Παρελθόν με εγκεφαλικό ή παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Αυξημένη χοληστερόλη
  • Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Κάπνισμα
  • Αυξημένα επίπεδα ομοσυστείνης (αμινοξύ στο αίμα)

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του οξέως εγκεφαλικού περιλαμβάνει τη γρήγορη μεταφορά του ασθενούς σε εξειδικευμένο κέντρο, την έγκαιρη παρακολούθηση ζωτικών σημείων και την έγκαιρη θρομβόλυση, εφόσον είναι εκτικό, για τη διάλυση του θρόμβου που περιορίζει τη ροή του αίματος στο αγγείο.

Μετά τις πρώτες 48 ώρες, και αφού έχει σταθεροποιηθεί ο ασθενής, αρχίζει πρόγραμμα παθητικής κινητοποίησης από φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές όπου υπάρχει ανάγκη. Οι συνοδοί εκπαιδεύονται για την αναγκαιότητα της συνέχισης του προγράμματος και μετά τις συνεδρίες των ειδικών.

Στη συνέχεια και με την πρόοδο της αποκατάστασης το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενεργητικές υποβοηθούμενες ασκήσεις επί κλίνης, ισορροπία σε καθιστή θέση με και χωρίς υποστήριξη, κινητοποίηση στο κρεβάτι, εκτίμηση από εργοθεραπευτή των ικανοτήτων για προσωπική φροντίδα και λήψη τροφής και από τον λογοθεραπευτή για δυνατότητα επικοινωνίας.

Business photo created by katemangostar – www.freepik.com




ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ





ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ






Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.



Web design by Siteworks



Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved. Web design by Siteworks