Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Από την πρώτη κιόλας γουλιά, το αλκοόλ ταξιδεύει στο στομάχι και στην κυκλοφορία του αίματός μας. Στη συνέχεια, κάνει το ταξίδι του σε ολόκληρο το σώμα, τον εγκέφαλο και τους μύες.
Το αλκοόλ όχι μόνο δεν περιέχει πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά στην πραγμαγτικότητα αναστέλλει την απορρόφηση και την χρήση ζωτικών θρεπτικών συστατικών, όπως η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η βιταμίνη Β12, το φολικό οξύ και ο ψευδάργυρος. Για αυτό το σώμα μας το αντιλαμβάνεται σαν “δηλητήριο”. Δεν μπορεί να το αποθηκεύσει, οπότε θέλει να το διασπάσει και να το ξεφορτωθεί.
Και εδώ εμπλέκεται το συκώτι μας, το οποίο μετατρέπει το αλκοόλ σε έναν αριθμό από διαφορετικές χημικές ενώσεις, επιτρέποντας στο σώμα μας να τις διασπάσει με την βοήθεια ενζύμων, αρχικά σε μια αρκετά τοξική ουσία, την ακεταλδεϋδη (η ουσία αυτή είναι που προκαλεί το hangover), στη συνέχεια σε οξικό οξύ και μετά σε λιπαρά οξέα, διοξείδιο του άνθρακα ή νερό, συστατικά που “αρέσουν” όλα στο σώμα και μπορεί να τα διαχειριστεί.
Ωστόσο, εάν πιούμε περισσότερο αλκοόλ από όσο μπορεί να επεξεργαστεί το συκώτι μας, αυξάνονται τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα μας και αρχίζουμε να μεθάμε. Τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα, φτάνουν στο μέγιστο περίπου 45 με 90 λεπτά μετά την κατάναλώσή του.
Ωστόσο, οι πρώτες επιδράσεις του αλκοόλ ξεκινούν πολύ γρήγορα, ακόμα κι αν δεν τις παρατηρήσουμε αμέσως. Για την ακρίβεια, το αλκοόλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μόλις πιούμε την πρώτη γουλιά. Οι επιδράσεις του αρχίζουν να εμφανίζονται μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά, και τόσο αυτές όσο και η έντασή τους διαφέρουν από άτομο σε άτομο για διάφορους λόγους.
Παράγοντες που επηρέαζουν την ταχύτητα απορρόφησης του αλκοόλ στον οργανισμό
Η κατανάλωση φαγητού
Το σώμα μας απορροφά το αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος πολύ πιο γρήγορα όταν πίνουμε με άδειο στομάχι. Μόλις πίνουμε, το αλκοόλ πηγαίνει στο στομάχι μας, όπου περίπου το 20 % απορροφάται στο αίμα. Από εκεί, περνά στο λεπτό μας έντερο, από όπου απορροφάται και το υπόλοιπο στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν υπάρχει φαγητό στο στομάχι μας, το αλκοόλ θα καθυστερήσει να περάσει στο λεπτό έντερο. Έτσι, όσο περισσότερο παραμένει το αλκοόλ στο στομάχι μας, τόσο πιο αργή είναι η έναρξη των επιδράσεών του.
Το φύλο
Oι άνδρες συνήθως έχουν περισσότερο μυϊκό ιστό από τις γυναίκες. Ο μυς έχουν περισσότερο νερό από το λίπος, κι έτσι το αλκοόλ αραιώνεται περισσότερο σε ένα άτομο με περισσότερο μυϊκό ιστό (λόγω του περισσότερου νερού). Επίσης, οι γυναίκες έχουν σε μικρότερη ποσότητα στον οργανισμό τους το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση, το οποίο διασπά το αλκοόλ, και έτσι μεθάν πιο εύκολα.
Η ηλικία
Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως επεξεργάζονται ταχύτερα το αλκοόλ σε σύγκριση με τους νεότερους, επειδή όσο περισσότερη είναι η έκθεση στο αλκοόλ, τόσο αυξάνονται τα βασικά ένζυμα που το μεταβολίζουν στο συκώτι. Έτσι, έχουν συνήθως αυξημένη ανοχή στο αλκοόλ.
Το είδος του ποτού
Τα αφρώδη ποτά, όπως η σαμπάνια ή τα ποτά που συνδυάζονται με ανθρακούχα αναψυκτικά, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος γρηγορότερα, καθώς οι φυσαλίδες αυξάνουν την πίεση στο στομάχι, επομένως οι επιδράσεις του αλκοόλ εμφανίζονται πιο άμεσα.
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος (για τις γυναίκες)
Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα των γυναικών απορροφά το αλκοόλ αλλάζει σε όλη τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Απορροφάται γρηγορότερα κατά την ωορρηξία και λίγο πριν από την περίοδο.
Πρακτικές για πιο αργή απορρόφηση του αλκοόλ αίματος (και λιγότερες επιδράσεις)
- Καταναλώστε φαγητό τουλάχιστον 1 ώρα πριν πιείτε αλκοόλ.
- Πίνετε αργά τα ποτά σας.
- Αποφύγετε τα σφηνάκια και γενικά πίνετε αργά και με μικρές γουλιές.
- Μην πίνετε περισσότερα από ένα ποτό την ώρα.
- Πίνετε νερό παράλληλα με την κατανάλωση αλκοόλ.
- Περιορίστε ή αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, όπως σαμπάνια, αφρώδες κρασί και κοκτέιλ αναμεμειγμένα με σόδα
Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ είναι 2 ποτά / ημέρα για τους άνδρες και
1 ποτό / ημέρα για τις γυναίκες (ποτό = 330 ml μπύρα / 150 ml κρασί / 45 ml οινοπνευματώδους ποτού).
Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση και να το περιορίσουμε μόνο στις κοινωνικές περιστάσεις, καθώς παρέχει μόνο “κενές” θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά και απλά επιβαρύνει τον οργανισμό μας.
Θανάσης Τσιούδας, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Leave a Reply