Blog

Βιταμίνη-D-1024x536.png

9 Δεκεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Η βιταμίνη D είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία, παρόλα αυτά παραπάνω από τους μισούς ανθρώπους στην Ελλάδα, καθώς και σε όλο τον κόσμο, δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα με αποτέλεσμα να έχουν έλλειψη.

Αν και η βιταμίνη D μπορεί να αποθηκευτεί στο λίπος του σώματος μας έως ότου χρειαστεί, το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι τόσο εύκολο να προσλάβουμε αρκετή από αυτήν.

Η κύρια δουλειά της βιταμίνης D είναι να διατηρεί τη σωστή ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα , δύο θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για δυνατά οστά. Εάν όμως έχουμε έλλειψη, μόνο μια μικρή ποσότητα ασβεστίου και λίγο περισσότερο από το μισό του φωσφόρου από τη διατροφή μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα μας. Έτσι, χωρίς τις επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου τα οστά γίνονται εύθραυστα και σπάνε εύκολα.

Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί πίστευαν ότι ο κύριος ρόλος της βιταμίνης D ήταν η διατήρηση της υγείας των οστών. Τα τελευταία χρόνια όμως ολοένα και περισσότερες έρευνες έχουν δείξει πολλούς άλλους λόγους για τους οποίους αυτή η βιταμίνη είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας.

Ορισμένοι από τους λόγους αυτούς είναι οι παρακάτω:

  1. Πρόληψη καταγμάτων των οστών
  2. Πρόληψη της οστεοπόρωσης
  3. Μείωση του κινδύνου για καρκίνο, ιδίως του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού
  4. Προστασία από καρδιακές παθήσεις (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια)
  5. Μείωση του κινδύνου για σκλήρυνση κατά πλάκας
  6. Βελτίωση της διάθεσης
  7. Βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων

Τι μας προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D;

Στα παιδιά προκαλείται ραχίτιδα, μια ασθένεια που εμποδίζει την σωστή ανάπτυξη των οστών και έτσι υπάρχει καθυστερημένη ανάπτυξη και προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στους ενήλικες, οδηγεί σε αδύναμα οστά, τα οποία πονούν και σπάνε ευκολότερα, μια ασθένεια που ονομάζεται “οστεομαλακία”.

Στους ηλικιωμένους προκαλεί οστεοπόρωση, ασθένεια που δεν προκαλεί πόνο, αλλά λεπτά και εύθραυστα οστά.

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε;

Με βάση τις νεότερες συστάσεις τα βρέφη 7 – 11 μηνών πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 400IU (10μg) και τα άτομα ηλικίας ενός έτους και άνω 600IU (15μg) (συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των θηλαζουσών). Ωστόσο, τα άτομα ηλικίας άνω των 71 ετών πρέπει να λαμβάνουν 800IU (20μg).

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές;

Τα τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D είναι λίγα. Αυτά είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλες), ο κρόκος του αυγού και εμπλουτισμένα τρόφιμα  (δημητριακά, γάλα, φυτική μαργαρίνη).

Ωστόσο, η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι το ηλιακό φως. Το πρόβλημα είναι ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, αλλά η πολύ μικρή έκθεση στον ήλιο είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D και έτσι η λύση είναι τα συμπληρώματα.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμινών;

Εάν ανήκετε σε κάποια από τις ακόλουθες ομάδες, ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, οπότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να κάνετε εξετάσεις αίματος:

  • Βρέφη που θηλάζουν
  • Άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα (το οποίο δεν απορροφά το φως του ήλιου όπως το ανοιχτόχρωμο)
  • Άτομα που δεν εκτίθενται πολύ στο ηλιακό φως
  • Άτομα που χρησιμοποιούν συνεχώς αντηλιακό
  • Ηλικιωμένοι, επειδή το γερασμένο δέρμα δεν απορροφά το φως του ήλιου το ίδιο εύκολα με το νεανικό
  • Άτομα που είναι παχύσαρκα
  • Άτομα με ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση, η κοιλιοκάκη και η παγκρεατίτιδα
  • Άτομα που έχουν ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα
  • Άτομα που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο τους χειμερινούς μήνες

Για όλους τους παραπάνω λόγους, έιναι πολύ σημαντικό να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας και να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μας, έτσι ώστε σε περίπτωση έλλειψης να λαμβάνουμε συμπλήρωμα βιταμίνης D.


young-woman-making-salad-kitchen.jpg

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού μαστίζει όλο τον πλανήτη – και την χώρα μας – είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση των λοιμώξεων και ιδίως των ιογενών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ασθένειες και λοιμώξεις και έχει από καιρό διαπιστωθεί ότι διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τη λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του ύπνου και της διατροφής. Η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει οδηγίες για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, που δηλώνουν ότι «η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσει ενάντια σε κάποια ασθένεια».

Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα υποστηρίζει τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος παρέχοντας αντιοξειδωτικά για την επιβράδυνση της βλάβης των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες ή βοηθώντας στην παραγωγή Τ-κυττάρων.

Ωστόσο, κανένα τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ασθένειας, αλλά η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που είναι απαραίτητα για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και ιδιαίτερα για την επούλωση και την ανάκαμψη. Καταναλώστε μια ποικιλία πρωτεϊνούχων τροφών, όπως θαλασσινά, άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Η βιταμίνη Α προστατεύει από τις λοιμώξεις, διατηρώντας υγιές το δέρμα και τους ιστούς στο στόμα, το στομάχι, το έντερο και το αναπνευστικό σύστημα. Λάβετε αυτήν τη βιταμίνη από τρόφιμα όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, τα βερίκοκα και τα αυγά.

Η βιταμίνη C υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας το σχηματισμό αντισωμάτων. Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια), η κόκκινη πιπεριά, οι φράουλες και ο χυμός ντομάτας.

Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Συμπεριλάβετέ την στη διατροφή σας με εμπλουτισμένα δημητριακά, ηλιόσπορους, αμύγδαλα, φυτικά έλαια, φουντούκια και φυστικοβούτυρο.

Ο ψευδάργυρος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά και συμβάλλει στην επούλωση των πληγών. Μπορείτε να τον βρείτε στο άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, το γάλα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς. Άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β6, η Β12, ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο και ο σίδηρος μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την ανοσοαπόκριση και να παίξουν ρόλο σε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.

Ωστόσο, είναι πάντοτε προτιμότερο να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την διατροφή σας και όχι από συμπληρώματα διατροφής, για αυτό συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο, πριν στραφείτε στην κατανάλωση συμπληρωμάτων.

Food photo created by senivpetro – www.freepik.com


5340.png

25 Νοεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΠαχυσαρκία0

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Γιατί είναι συχνή η αύξηση βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος; Τι μπορώ να κάνω για να την αποφύγω;

Είναι αρκετά σύνηθες το βάρος να αυξάνεται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες – αλλά δεν είναι αναπόφευκτο. Το κάπνισμα δρα ως κατασταλτικό της όρεξης και μπορεί επίσης αυξάνει ελαφρώς τον μεταβολισμό.

Όταν σταματήσουμε το κάπνισμα, η όρεξη και ο μεταβολισμός μας επιστρέφουν στο φυσιολογικό, γεγονός που μπορεί να μας οδηγήσει στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού, αλλά στην καύση λιγότερων θερμίδων.

Επίσης, η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται αρκετά, αφού διακόψουμε το κάπνισμα, με αποτέλεσμα το φαγητό να είναι πιο ελκυστικό, κάτι που μπορεί να μας κάνει να τρώμε περισσότερο. Και αν αντικαταστήσετε το τσιγάρο με φαγητό, το βάρος σας μπορεί να αυξηθεί πολύ γρήγορα.

Συμβουλές

Για να αποφύγετε την αύξηση βάρους όταν σταματήσετε το κάπνισμα, προσθέστε τη διατροφή και την άσκηση στην καθημερινότητά σας.

  • Κινηθείτε: Συμπεριλάβετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Η τακτική άσκηση όχι μόνο “καίει” θερμίδες, αλλά επίσης βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στέρησης και της επιθυμίας για κάπνισμα.
  • Οργανώστε τα γεύματά σας: Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά με τα γεύματά σας, περιορίστε το μέγεθος των μερίδων και καταναλώστε γλυκά και αλκοόλ με μέτρο.
  • Επιλέξτε υγιεινά σνακ: Εάν πεινάτε μεταξύ των γευμάτων, επιλέξτε υγιεινά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με μέλι.
  • Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα: Δοκιμάστε να φάτε 5 ή 6 μικρά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η επιθυμία για τσιμπολόγημα είναι έντονη από την αρχή της διακοπής, έτσι τρώγοντας συχνά και μικρά γεύματα ελαχιστοποιείτε τις πιθανότατες να φάτε μεγάλη ποσότητα. Τα συχνά, μικρά γεύματα μπορούν επίσης να αυξήσουν το μεταβολισμό σας.
  • Διαβάστε τις ετικέτες: Δώστε προτεραιότητα στα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
  • Κρατήστε τους πειρασμούς έξω από το σπίτι: αν δεν υπάρχουν ανθυγιεινά τρόφιμα στο σπίτι τότε δεν θα φάτε.

Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο: Εάν είστε υπέρβαροι ή χρόνια καπνιστές, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την πιθανότητα να λάβετε εξατομικευμένη υποστήριξη διαχείρισης βάρους από διαιτολόγο – διατροφολόγο.

Πάνω απ ‘όλα, να θυμάστε ότι τα οφέλη για την υγεία από την διακοπή του καπνίσματος, υπερβαίνουν κατά πολύ τα προβλήματα που σχετίζονται με μια μέτρια αύξηση βάρους.

Vintage photo created by nensuria – www.freepik.com


covid-19-health-social-distancing-concept-attractive-young-brunette-woman-medical-mask-applying-hand-sanitizer-hand-white-1024x683.jpg

13 Νοεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΛοιμώξεις0

Στην έκδοση νέων οδηγιών για όσους βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, προχώρησε ο ΕΟΔΥ. Μετά από απόφαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, επικαιροποιήθηκαν τα πρωτόκολλα για τη λήξη της απομόνωσης, της καραντίνας καθώς και για την επιστροφή στην εργασία, τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον ΕΟΔΥ.

Οι νέες οδηγίες για την καραντίνα έχουν βασιστεί στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων – ECDC και ενσωματώνονται πλέον και στα μέτρα της χώρας μας.

Τι ισχύει πλέον

Με βάση τις επικαιροποιημένες οδηγίες που ισχύουν πια και στην χώρα μας, ορίσθηκαν νέα κριτήρια λήξης καραντίνας και απομόνωσης επαφών και κρουσμάτων COVID-19.

Όπως αναφέρεται στα νέα πρωτόκολλα, σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την λήξη της απομόνωσης των κρουσμάτων COVID-19 είναι:

– η υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης,
– η δυνατότητα για διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων και
– η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορούν να βγουν από την απομόνωση βάσει κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα:

– την κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων
– το χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων
– τη σοβαρότητα της νόσου
– την ανοσολογική κατάσταση του ασθενή και
– την ένδειξη κάθαρσης του ιού (ιϊκού RNA) από τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Ασθενείς με ελαφριά συμπτώματα

Αυτό αφορά την πλειονότητα των κρουσμάτων COVID19, σημειώνεται από τον ΕΟΔΥ. Σε αυτές τις περιπτώσεις βασικό κριτήριο άρσης της απομόνωσης είναι η πλήρης ύφεση του πυρετού και η βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα.

Η συμπλήρωση 10 ημερών απομόνωσης και 3 ημερών απυρεξίας και ύφεσης και των υπόλοιπων κλινικών συμπτωμάτων εκτός του πυρετού μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Τι συμβαίνει στις πιο βαριές μορφές

Ασθενής με σοβαρή νόσηση που πρέπει να εξέλθει από το νοσοκομείο πριν από την εκπλήρωση των κριτηρίων λήξης της απομόνωσής του και χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (SARS-CoV-2 RT-PCR) θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι ή σε ασφαλές μέρος για τουλάχιστον 14 έως και 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και βάσει εκτίμησης κινδύνου ανά περίπτωση.

Σχετικά με την επαναφορά θετικού κρούσματος στην εργασία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία ανοσοκαταστολής, η συχνότητα επαφής του κρούσματος με ευπαθή άτομα για σοβαρή νόσηση από COVID-19, καθώς και το εάν η εργασία του σχετίζεται με χώρους που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και δημιουργία συρροών (π.χ. κλειστές δομές, μονάδες χρονίων πασχόντων, φυλακές ή εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών / προσφύγων).

Οι ασυμπτωματικοί

Τα ασυμπτωματικά άτομα που είχαν θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 θα πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες από την ημερομηνία λήψης του δείγματος και της εργαστηριακής διάγνωσης της νόσου.

O εργαστηριακός επανέλεγχος με δύο διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR), ιδανικά σε διάστημα 24 ωρών, συνιστώνται για την άρση της απομόνωσης σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Η δεύτερη δοκιμασία είναι απαραίτητη ως επιβεβαιωτική, για να αποκλειστεί η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος.

Παρομοίως, μπορούν να εξεταστούν δύο διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR) για την άρση της απομόνωσης ασθενών με σοβαρή νόσηση, ειδικά εάν πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες μονάδες μέσα στο νοσοκομείο ή να επιστρέψουν σε μονάδες χρόνιων πασχόντων ή σε κλειστές δομές.

Πηγή: protothema.gr

Photo credit: Woman photo created by benzoix – www.freepik.com


making-photograph-of-english-breakfast-1024x683.jpg

11 Νοεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η χοληστερόλη -ή κοινώς χοληστερίνη- είναι μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται στον οργανισμό μας και είναι απαραίτητη γι’ αυτόν, καθώς συμμετέχει στη λειτουργία των κυττάρων και των ορμονών.

Όταν όμως βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα και εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών είναι επικίνδυνη, διότι μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η στεφανιαία νόσος και η αθηροσκλήρωση.

Ο προληπτικός έλεγχος μάλιστα θεωρείται πολύ σημαντικός, καθώς η αυξημένη χοληστερόλη είναι μια κατάσταση χωρίς συμπτώματα. Δεν πονάει και δεν προκαλεί ζαλάδα, πυρετό ή άλλα συμπτώματα. Όμως, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να φράξει τα αγγεία σε μεγάλο βαθμό και μελλοντικά να αποτελέσει αιτία θανάτου.

Πώς μπορούμε να την ελέγξουμε

Ένα μεγάλο μέρος της χοληστερόλης παράγεται στο συκώτι μας, ενώ το υπόλοιπο το προσλαμβάνουμε από ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το κρέας.

Έτσι, η χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές και –αν είναι αναγκαίο– με τη χρήση ειδικών φαρμάκων. Για μείωση της χοληστερόλης και τη διατήρησή της στα φυσιολογικά επίπεδα προτείνεται:

  • όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση χοιρινού, βοδινού, αρνιού και κατσικιού
  • περιορισμένη κατανάλωση τυριού
  • περιορισμένη κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης
  • μικρή κατανάλωση αυγών, μέχρι 3 την εβδομάδα.
  • κατανάλωση άπαχου γάλακτος και γιαουρτιού
  • καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • συχνή κατανάλωση ψαριού, κοτόπουλου, και σπανιότερα άπαχου μοσχαριού
  • χρήση ελαιολάδου στο μαγείρεμα έναντι βουτύρου ή μαργαρίνης

Σωματική άσκηση

Στη μείωση της χοληστερόλης η διατροφή και οι φαρμακευτικές θεραπείες δεν αποτελούν τις μονές λύσεις. Η καθημερινή άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός του στρες είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ο τακτικός έλεγχος και η παρακολούθηση, καθώς η νόσος μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές και είναι –όπως προαναφέρθηκε– «αθόρυβη».

Food photo created by Racool_studio – www.freepik.com


Capture.jpg

6 Νοεμβρίου, 2020 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Από την πρώτη κιόλας γουλιά, το αλκοόλ ταξιδεύει στο στομάχι και στην κυκλοφορία του αίματός μας. Στη συνέχεια, κάνει το ταξίδι του σε ολόκληρο το σώμα, τον εγκέφαλο και τους μύες.

Το αλκοόλ όχι μόνο δεν περιέχει πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά στην πραγμαγτικότητα αναστέλλει την απορρόφηση και την χρήση ζωτικών θρεπτικών συστατικών, όπως η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η βιταμίνη Β12, το φολικό οξύ και ο ψευδάργυρος. Για αυτό το σώμα μας το αντιλαμβάνεται σαν “δηλητήριο”. Δεν μπορεί να το αποθηκεύσει, οπότε θέλει να το διασπάσει και να το ξεφορτωθεί.

Και εδώ εμπλέκεται το συκώτι μας, το οποίο μετατρέπει το αλκοόλ σε έναν αριθμό από διαφορετικές χημικές ενώσεις, επιτρέποντας στο σώμα μας να τις διασπάσει με την βοήθεια ενζύμων, αρχικά σε μια αρκετά τοξική ουσία, την ακεταλδεϋδη (η ουσία αυτή είναι που προκαλεί το hangover), στη συνέχεια σε οξικό οξύ και μετά σε λιπαρά οξέα, διοξείδιο του άνθρακα ή νερό, συστατικά που “αρέσουν” όλα στο σώμα και μπορεί να τα διαχειριστεί.

Ωστόσο, εάν πιούμε περισσότερο αλκοόλ από όσο μπορεί να επεξεργαστεί το συκώτι μας, αυξάνονται τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα μας και αρχίζουμε να μεθάμε. Τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα, φτάνουν στο μέγιστο περίπου 45 με 90 λεπτά μετά την κατάναλώσή του.

Ωστόσο, οι πρώτες επιδράσεις του αλκοόλ ξεκινούν πολύ γρήγορα, ακόμα κι αν δεν τις παρατηρήσουμε αμέσως. Για την ακρίβεια, το αλκοόλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μόλις πιούμε την πρώτη γουλιά. Οι επιδράσεις του αρχίζουν να εμφανίζονται μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά, και τόσο αυτές όσο και η έντασή τους διαφέρουν από άτομο σε άτομο για διάφορους λόγους.

Παράγοντες που επηρέαζουν την ταχύτητα απορρόφησης του αλκοόλ στον οργανισμό

Η κατανάλωση φαγητού

Το σώμα μας απορροφά το αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος πολύ πιο γρήγορα όταν πίνουμε με άδειο στομάχι. Μόλις πίνουμε, το αλκοόλ πηγαίνει στο στομάχι μας, όπου περίπου το 20 % απορροφάται στο αίμα. Από εκεί, περνά στο λεπτό μας έντερο, από όπου απορροφάται και το υπόλοιπο στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν υπάρχει φαγητό στο στομάχι μας, το αλκοόλ θα καθυστερήσει να περάσει στο λεπτό έντερο. Έτσι, όσο περισσότερο παραμένει το αλκοόλ στο στομάχι μας, τόσο πιο αργή είναι η έναρξη των επιδράσεών του.

Το φύλο

Oι άνδρες συνήθως έχουν περισσότερο μυϊκό ιστό από τις γυναίκες. Ο μυς έχουν περισσότερο νερό από το λίπος, κι έτσι το αλκοόλ αραιώνεται περισσότερο σε ένα άτομο με περισσότερο μυϊκό ιστό (λόγω του περισσότερου νερού). Επίσης, οι γυναίκες έχουν σε μικρότερη ποσότητα στον οργανισμό τους το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση, το οποίο διασπά το αλκοόλ, και έτσι μεθάν πιο εύκολα.

Η ηλικία

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως επεξεργάζονται ταχύτερα το αλκοόλ σε σύγκριση με τους νεότερους, επειδή όσο περισσότερη είναι η έκθεση στο αλκοόλ, τόσο αυξάνονται τα βασικά ένζυμα που το μεταβολίζουν στο συκώτι. Έτσι, έχουν συνήθως αυξημένη ανοχή στο αλκοόλ.

Το είδος του ποτού

Τα αφρώδη ποτά, όπως η σαμπάνια ή τα ποτά που συνδυάζονται με ανθρακούχα αναψυκτικά,  εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος γρηγορότερα, καθώς οι φυσαλίδες αυξάνουν την πίεση στο στομάχι, επομένως οι επιδράσεις του αλκοόλ εμφανίζονται πιο άμεσα.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος (για τις γυναίκες)

Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα των γυναικών απορροφά το αλκοόλ αλλάζει σε όλη τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Απορροφάται γρηγορότερα κατά την ωορρηξία και λίγο πριν από την περίοδο.

Πρακτικές για πιο αργή απορρόφηση του αλκοόλ αίματος (και λιγότερες επιδράσεις)

  • Καταναλώστε φαγητό τουλάχιστον 1 ώρα πριν πιείτε αλκοόλ.
  • Πίνετε αργά τα ποτά σας.
  • Αποφύγετε τα σφηνάκια και γενικά πίνετε αργά και με μικρές γουλιές.
  • Μην πίνετε περισσότερα από ένα ποτό την ώρα.
  • Πίνετε νερό παράλληλα με την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Περιορίστε ή αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, όπως σαμπάνια, αφρώδες κρασί και κοκτέιλ αναμεμειγμένα με σόδα

Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ είναι 2 ποτά / ημέρα για τους άνδρες και
1 ποτό / ημέρα για τις γυναίκες (ποτό = 330 ml μπύρα / 150 ml κρασί / 45 ml οινοπνευματώδους ποτού).

Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή  βάση και να το περιορίσουμε μόνο στις κοινωνικές περιστάσεις, καθώς παρέχει μόνο “κενές” θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά και απλά επιβαρύνει τον οργανισμό μας.

Θανάσης Τσιούδας, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


hot-ginger-juice-ginger-sliced-wooden-table.png

30 Οκτωβρίου, 2020 Angelos KlitsasΠαχυσαρκία0

Η λέξη «λιποδιαλύτης» μας παραπέμπει σε μια ουσία, ένα σκεύασμα ή ένα τρόφιμο το οποίο έχει τη δυνατότητα να «κάψει το λίπος» του σώματός μας.

Στην αγορά κυκλοφορούν νόμιμα διάφορα σκευάσματα «λιποδιαλυτών», που περιέχουν ουσίες όπως η ορλιστάτη και η σιμπουτραμίνη. Πρόκειται για χημικές ουσίες που ΔΕΝ καίνε το υπάρχον λίπος, αλλά δρουν με έμμεσο τρόπο ενάντια στην περαιτέρω κατανάλωση και αποθήκευση του.

Πέραν όμως των φαρμάκων αυτών, μερικοί υποστηρίζουν τη λειτουργία φυσικών συστατικών κάποιων τροφίμων (λεμόνι, τζιντζερ, πράσινο τσάι, μπαχαρικά) ως λυποδιαλυτική.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της λιποδιάλυσης λαμβάνει χώρα μέσα στον οργανισμό μας και είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία κατά την οποία παρεμβάλλονται ορμόνες, ένζυμα καθώς και πολλές άλλες ουσίες. Όπως γίνεται κατανοητό, δεν μπορεί μια ουσία που θα καταναλώσουμε απλά να καταλήξει στις αποθήκες λίπους, να το κάψει και να το αποβάλλει.

Παρόλα αυτά, σε μια διαδικασία απώλειας βάρους έχουν παρατηρήσει πολλοί ότι η τακτική κατανάλωση των παραπάνω φυσικών συστατικών βοηθούν την απώλεια κιλών. Αυτό συμβαίνει διότη η χρήση τους μας βοηθά να «ξεπρηστούμε», αφού πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αλλά και φυτικές ίνες, που όλα μαζί συνεισφέρουν στην απώλεια υγρών (διουρητική δράση), παρατεταμένης διαρκείας κορεσμό και ενίσχυση λειτουργικότητας του οργανισμού.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα που θα μας εφοδιάσουν με αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα μας δώσει εξίσου σημαντικά οφέλη.

Μην εθίζεστε σε «μαγικούς» τρόπους απώλειας λίπους, εστιάστε σε μια πιο ποιοτική καθημερινότητα με πλούσιο διατροφικό πλάνο σε θρεπτικά συστατικά και εντάξτε τη γυμναστική στη ζωή σας.

Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος-διατροφολόγος
Food photo created by jcomp – www.freepik.com


cutlery-white-plate-with-measuring-tape-yellow-concept-weight-loss-diet-1024x682.png

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα που έχει γίνει πολύ γνωστή τα τελευταία χρόνια, με φανατικούς οπαδούς όσους θέλουν να χάσουν γρήγορα βάρος.

Ωστόσο, πρόκεται για μια δίαιτα η οποία μελετάται εκτενώς, όχι τόσο για την απώλεια βάρους – λίπους που επιφέρει, αλλά επειδή έχει αποδειχτεί πως συμβάλλει στην αντιμετώπιση της επιληψίας, του διαβήτη τύπου 2 και αρκετών άλλων χρόνιων παθήσεων, κυρίως του νευρικού συστήματος.

Πρόκειται για μια δίατα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λίπος. Ονομάζεται κετογονική, γιατί το σώμα μας, σε απουσία υδατανθράκων, παράγει ουσίες που ονομάζονται κετόνες, οδηγείται δηλαδή σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση.

Κατά την κέτωση το σώμα μας χρησιμοποιεί το λίπος για παραγωγή ενέργειας, με την διάσπαση του οποίου παράγονται κετόνες, ουσίες με τις οποίες θα τρέφεται ο εγκέφαλος και τα υπόλοιπα μέρη του σώματός μας. Εδώ να σημειωθεί πως ο εγκέφαλος τρέφεται κανονικά με γλυκόζη (υδατάνθρακες), με αποτέλεσμα η απουσία της (λόγω περιορισμού των υδατανθράκων), να προκαλεί επιπτώσεις τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της κετογονικής δίαιτας.

Οι επιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κούραση, κακή ποιότητα ύπνου, ναυτία και μειωμένη σωματική απόδοση. Επίσης, εξαιτίας της κέτωσης είναι συχνό το φαινόμενο της δυσάρεστης αναπνοής. Είναι σημαντικό επιπλέον να αναφερθεί ότι οι υδατάνθρακες στο σώμα μας συγκρατούν νερό και περιορίζοντάς τους αυτό χάνεται, με αποτέλεσμα την απότομη μείωση βάρους που παρατηρείται στις πρώτες μέρες της keto.

Εκτός από την απότομη μείωση βάρους όμως, η αποβολή νερού μπορεί να επιφέρει μυϊκές κράμπες στα πόδια, προβλήματα στην πέψη, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, πέτρες στα νεφρά, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης αλλά και κετοξέωση (= πτώση του pH του αίματος εξαιτίας μεγάλων συγκεντρώσεων κετονών, σοβαρή κλινική κατάσταση).

Συμπερασματικά, η κετογονική διατροφή είναι ένας επιστημονικά αποδεκτός τρόπος αντιμετώπισης χρόνιων νόσων και έχει παρατηρηθεί πως βοηθά στην καύση λίπους. Η καύση λίπους όμως, αναμφισβήτητα μπορεί να επιτευχθεί με μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση, χωρίς τον φόβο των παραπάνω επιπτώσεων. Παρόλα αυτά, ο κόσμος που θα επιλέξει την keto ως τρόπο απώλειας βάρους θα πρέπει κατά ανάγκη να συμβουλεύεται και να παρακολουθείται από έναν ειδικό (διαιτολόγο-διατροφολόγο) για τήρηση σωστού πλάνου και για αποφυγή των επιπτώσεων όσο γίνεται.

Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Food photo created by pereslavtseva – www.freepik.com


Diavitiko-podi-1024x536.png

14 Οκτωβρίου, 2020 Angelos KlitsasΔιαβήτης0

Το διαβητικό πόδι είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση της υγείας των ποδιών των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, στα οποία έχουν προκληθεί σημαντικές επιπλοκές. Πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές για τα άτομα με διαβήτη, που οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκής επί μεγάλου χρονικού διαστήματος ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Αυτό συμβαίνει είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, μιας ορμόνης που είναι απαραίτητη για να κρατήσει επίπεδα του σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζονται πολλαπλά όργανα του σώματος και μακροχρόνια ο οργανισμός να εκτίθεται σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως το διαβητικό πόδι.

Τα άτομα με διαβήτη, όταν πλέον έχει προκληθεί βλάβη, μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα πόνου, μουδιάσματος και βάρους στα κάτω άκρα – γεγονός που τα βάζει σε κίνδυνο για δημιουργία τραυμάτων που δεν μπορούν να επουλωθούν γρήγορα και έτσι μπορεί να δημιουργηθούν διαβητικά έλκη.

Γιατί προκαλείται το διαβητικό πόδι

Ο βαθμός αύξησης της γλυκόζης στο αίμα και η παραμονή των αυξημένων τιμών της για μεγάλο χρονικό διάστημα βλάπτουν κυρίως τα μικρά αγγεία, προκαλώντας διαβητική νευροπάθεια, νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια κ.λπ. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες σε πολλά οργανικά συστήματα, όπως νεφρική ανεπάρκεια, μόνιμη βλάβη στους οφθαλμούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε τύφλωση, έλκη στα πόδια κ.ά.

Οι βασικές αιτίες για τη δημιουργία έλκους στα πόδια είναι δυο σοβαρές επιπλοκές της νόσου: η νευροπάθεια και η περιφερική αρτηριοπάθεια. Κατά την εμφάνιση της νευροπάθειας χάνεται η προστατευτική αίσθηση του πόνου και το σκέλος του διαβητικού ασθενούς δεν «πονάει» όταν κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή θερμό ερέθισμα του προκαλέσουν βλάβη.

Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί οποιαδήποτε πληγή χωρίς ο ασθενής να την αντιληφθεί. Η πληγή όμως αυτή ταυτόχρονα συνεπάγεται και είσοδο μικροβίων στον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται φλεγμονή στο πόδι, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και ορθολογικά, αφενός επεκτείνεται πολύ γρήγορα και αφετέρου καταλήγει σε ακρωτηριασμό.

Εάν «μαυρίσει» ή αλλάξει το χρώμα του ποδιού προς το σκούρο, υπάρχει συνήθως βλάβη των αγγείων, δηλαδή απόφραξη των αρτηριών που φέρνουν το αίμα στα κάτω άκρα. Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται περιφερική αρτηριοπάθεια. Το άκρο που δεν αιματώνεται νεκρώνεται ολόκληρο ή κάποια δάκτυλα.

Ενίοτε η άμεση παρέμβαση που θα ανοίξει την απόφραξη και θα αποκαταστήσει την κυκλοφορία του αίματος σώζει το πόδι. Σε αντίθετη περίπτωση –για παράδειγμα με την καθυστερημένη ενημέρωση του ιατρού– θα πρέπει να γίνει ακρωτηριασμός.

Πώς να αποφύγετε τις επιπλοκές

  1. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
  2. Φοράτε άνετα παπούτσια για να προστατεύσετε τα πόδια σας από την πίεση και την δημιουργία σκληρύνσεων. Ελέγχετε καθημερινά το εσωτερικό των υποδημάτων σας έτσι ώστε να μην υπάρχουν σκισίματα στην εσωτερική επιφάνεια καθώς και ξένα αντικείμενα.
  3. Παρατηρείτε καθημερινά τα πόδια σας. Να βλέπετε τα πέλματά σας με ένα καθρέπτη. Αν δεν βλέπετε καλά Θα πρέπει να βοηθηθείτε από ένα μέλος της οικογένειάς σας ή από ένα φιλικό πρόσωπο.
  4. Κάντε ποδόλουτρο καθημερινά, αλλά μην τα αφήνετε στο νερό περισσότερο από 5΄. Μία μεγαλύτερη παραμονή στο νερό αφαιρεί το απαραίτητο λίπος από το δέρμα και προκαλεί ελαφρά ξηρότητα και σχισίματα. Προσέχετε την θερμοκρασία του νερού να μην υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου.
  5. Σκουπίζετε τα πόδια σας καλά, ιδιαίτερα μεταξύ δακτύλων.
  6. Χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα για να διατηρήσετε το δέρμα ελαστικό (προσοχή, όχι κρέμα στο ενδιάμεσο των δακτύλων).
  7. Κόβετε τα νύχια σας με πολύ προσοχή, είναι προτιμότερο να τα κονταίνετε με λίμα.
  8. Χρησιμοποιείστε αντιιδρωτικά προϊόντα και απορροφητική-αντιμηκητισιακή πούδρα για τα πόδια που ιδρώνουν.
  9. Ποτέ μην αφαιρείτε κάλους μόνοι σας. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
  10. Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη στα πόδια σας. Μην χρησιμοποιείτε θερμοφόρες ή ηλεκτρικά θερμαινόμενα μαξιλάρια.

Σημειωτέον ότι το πόδι που πονά, άλλαξε χρώμα (κόκκινο ή μελανό), είναι θερμό (όλο ή ένα μέρος του), έχει άσχημη οσμή ή εμφάνισε φουσκάλες ή μικρές πληγές, αποτελούν σημάδια για τα οποία θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Featured photo created by freepik – www.freepik.com


Screen-Shot-2020-10-05-at-18.51.15.png

Γράφει ο Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε ακούσει ότι «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα μέσα στη μέρα». Τι ισχύει τελικά και ποια είναι η ιδανική σύσταση ενός πρωινού γεύματος;

Η αγγλική μετάφραση του πρωινού είναι “breakfast” = break the fast, δηλαδή κόβω τη νηστεία που λαμβάνει χώρα τις βραδινές ώρες του ύπνου.

Ύστερα από πολύωρη αποχή πρόσληψης θερμίδων, ο οργανισμός μας έχει την ανάγκη ενέργειας ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας. Εκτός αυτού, η συστηματική κατανάλωση πρωινού μπορεί να επιφέρει και άλλα οφέλη, όπως αποφυγή απότομων αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα, περιορισμό της όρεξης και μεγάλης κατανάλωσης τροφής στο κύριο γεύμα, ενώ έρευνες δείχνουν ότι η ένταξη του πρωινού μέσα στη μέρα συνδέεται με μεγαλύτερη πρόσληψη τροφίμων ολικής άλεσης, φυτικών ινών, βιταμινών, και μεταλλικών στοιχείων, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και την αποφυγή ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά.

ΟΜΩΣ, δεν είναι όλα τα είδη πρωινού ιδανικά! Λέγοντας ιδανικό πρωινό εννοούμε έναν συνδυασμό που θα περιέχει πληθώρα βιταμινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων αλλά επίσης δεν θα αυξάνει απότομα την τιμή γλυκόζης στο αίμα έτσι ώστε να μείνουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο! Έτσι, μπορούμε να καταναλώσουμε συνδυασμό προϊόνταν ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, βρώμη), με μια πηγή πρωτεΐνης και λίπους (αυγό, τυρί, γαλοπούλα) και με μια πηγή φρέσκου (φρούτα, χυμός, μέλι, ντομάτα).

Έξυπνες και γρήγορες προτάσεις:

– Ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και μπανάνα
– Porridge (γάλα, βρώμη, ταχίνι, κακάο, μέλι, ξηρούς καρπούς)
– Φρυγανιές ολικής άλεσης με τυρί ή αβοκάντο , αυγό και ντοματίνια
– Κριτσίνια ολικής με σμουθι από φρέσκα φρούτα και γιαούρτι

Background photo created by freepik – www.freepik.com




ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ





ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ





ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ




Κλείτσας Άγγελος Παθολόγος Καλαμαριά - Σήμα αναγνώρισης ασθενών από Doctoranytime



Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.



Web design by Siteworks



Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved. Web design by Siteworks