Blog

Cholesterol.png

26 Μαρτίου, 2019 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, η οποία είναι σημαντική για την καλή λειτουργία κάθε κυττάρου. Το σώμα χρησιμοποιεί την χοληστερόλη για να παρασκευάσει ζωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D και ορισμένες ορμόνες.

Ωστόσο, εάν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα είναι αρκετά υψηλά, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η χοληστερίνη μεταφέρεται στον οργανισμό με ένα είδος πρωτεϊνών, που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν δύο βασικά είδη χοληστερίνης: η HDL και η LDL.

Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), ή αλλιώς «καλή» χοληστερίνη, είναι ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς. Απομακρύνει τη χοληστερίνη από τις αρτηρίες προς το ήπαρ, όπου αποβάλλεται.

Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), ή αλλιώς «κακή» χοληστερίνη, επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς, μεταφέροντας τη χοληστερίνη από το ήπαρ στους ιστούς του οργανισμού. Εάν τα επίπεδα της LDL είναι υψηλά, η χοληστερίνη συσσωρεύεται στις αρτηρίες.

Μία από τις βασικότερες αιτίες αύξησης των επιπέδων χοληστερίνης είναι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας κορεσμένων λιπαρών. Τα υπολείμματα λιπαρών (LDL) συσσωρεύονται στις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση των τοιχωμάτων τους και αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.

Συμπτώματα

Η υψηλή χοληστερίνη δεν παρουσιάζει αναγνωριστικά σημάδια. Τις περισσότερες φορές τα υψηλά επίπεδά της γίνονται αντιληπτά μόνο ύστερα από ένα έκτακτο περιστατικό, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να αναγνωρίζει κανείς τα συνήθη συμπτώματα των καταστάσεων στις οποίες μπορεί να οδηγήσει η υψηλή χοληστερίνη.

Τα συνήθη συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου αλλά και του εμφράγματος είναι:

– Θωρακικός πόνος που εντοπίζεται στην προκάρδια περιοχή (στηθάγχη)
– Αίσθημα κοπώσεως
– Ναυτία
– Δύσπνοια
– Μούδιασμα των άκρων
– Πόνος στο σαγόνι, στην άνω κοιλιακή χώρα ή στην πλάτη

Πριν από την εκδήλωση εγκεφαλικού τα συνήθη συμπτώματα είναι:

– Ξαφνική ζαλάδα ή πονοκέφαλος
– Αίσθημα ότι χάνεται η ισορροπία
– Έλλειψη συγκέντρωσης και σύγχυση
– Μουδιάζει η μια πλευρά του σώματός
– Εμφανίζεται ασυμμετρία προσώπου (πτώση βλεφάρου ή στόματος)
– Θολή όραση ή διπλωπία

Τέλος, η περιφερειακή αρτηριακή νόσος, η οποία επίσης συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο προκαλεί:

– Πόνο στα πόδια κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης
– Δυσφορία στα πόδια και στα πέλματα
– Κόπωση
– Κράμπες
– Γενικευμένο σωματικό άλγος

«Σιωπηλή» νόσος

Το πρόβλημα με την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης δεν είναι μόνο η δύσκολη ρύθμιση των επιπέδων της, αλλά και το ότι πρόκειται για μια «σιωπηλή» νόσο, η οποία όπως προαναφέρθηκε, δεν εκδηλώνει εμφανή συμπτώματα.

Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί Έλληνες έχουν υψηλή «κακή» χοληστερόλη, χωρίς να το γνωρίζουν, τόσο λόγω της φυσιολογίας της όσο και του μη έγκαιρου εντοπισμού μέσω των απαραίτητων εξετάσεων.

Είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση και την πρόληψή της η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση.


52.jpg

20 Μαρτίου, 2019 Angelos KlitsasΥπέρταση0

Αρτηριακή υπέρταση ονομάζεται η αύξηση της πίεσης του αίματος, που κυκλοφορεί στις αρτηρίες, σε επίπεδα που μακροχρόνια συνεπάγονται αύξηση του κινδύνου ασθένειας και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόκειται για ένα αρκετά διαδεδομένο πρόβλημα στις μέρες μας, το οποίο συχνά παραγνωρίζεται από τους πάσχοντες διότι για αρκετό καιρό μπορεί να μην εμφανιστούν συμπτώματα.

Οι επιπλοκές της αρρύθμιστης αρτηριακής πίεσης όμως είναι πολύ σοβαρές. Η μακροχρόνια υπέρταση προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση με αποτέλεσμα τη στένωση ή απόφραξη των αρτηριών και μειωμένη αιμάτωση σημαντικών οργάνων, που μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία της καρδιάς (στηθάγχη, έμφραγμα ή στεφανιαία νόσος), του εγκεφάλου (εγκεφαλικό επεισόδιο) ή σε νεφρική βλάβη.

Ρύθμιση χωρίς φάρμακα

Αυτό μπορεί να κριθεί και να συστηθεί μόνο από τον επιβλέποντα ιατρό. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εκτός από τα φάρμακα, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες μπορεί σε κάποιο βαθμό να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης σε όλα τα υπερτασικά άτομα, ανεξάρτητα από το αν παίρνουν ή όχι αντιυπερτασικά φάρμακα.

Τα άτομα αυτά θα χρειαστεί να ακολουθήσουν μια δίαιτα η οποία περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η μείωση της πρόσληψης του αλατιού με το φαγητό, ιδιαίτερα για τους υπερτασικούς μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο περιορισμός της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών: μέχρι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες.

Σωματική άσκηση

Όσον αφορά τους υπέρβαρους υπερτασικούς, η ελάττωση του σωματικού βάρους είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη μείωση της πίεσης χωρίς φάρμακα. Η σωματική άσκηση με γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο για τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα, αρκετές φορές την εβδομάδα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης και στη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου όπως είναι η αυξημένη χοληστερίνη.

Τέλος, η διακοπή του καπνίσματος, το οποίο εντάσσεται στους παράγοντες κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης, αποτελεί τον πρώτο στόχο στους υπερτασικούς καπνιστές καθώς μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές, όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Photo credit: Freepik


rsz_jogging.png

18 Μαρτίου, 2019 Angelos KlitsasΆρθρα0

Το λαχάνιασμα είναι μια λειτουργία του οργανισμού που εκδηλώνεται όταν το σώμα απαιτεί αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου προκειμένου να εκτελέσει τις κινήσεις των μυών που επιχειρούνται.

Κατά την ιατρική εξέταση διαπιστώνεται αύξηση της συχνότητας ή του βάθους των αναπνευστικών κινήσεων, δραστηριοποίηση των αναπνευστικών μυών, καθώς και αύξηση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης.

Το λαχάνιασμα χαρακτηρίζεται εύκολο όταν προκύπτει με την καταβολή μικρής σωματικής προσπάθειας, που συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχει οποιαδήποτε διαταραχή στις ανωτέρω φυσιολογικές προσαρμογές του οργανισμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- παράγοντες που αποφράσσουν τη δίοδο του αέρα και αλλοιώνουν την επιφάνεια των κυψελίδων στους πνεύμονες ή τη φυσιολογική λειτουργία των εγκεφαλικών κέντρων της αναπνοής. Τα εγκεφαλικά κέντρα της αναπνοής επηρεάζονται σε καταστάσεις όπως η υποξία, η ταχυκαρδία, η υπερβολική άνοδος της αρτηριακής πίεσης, οι κυκλοφορικές διαταραχές και η διαταραχή της λειτουργίας των προσαρμοστικών αντανακλαστικών.

Στις παραπάνω καταστάσεις οδηγούν νοσήματα όπως η πνευμονική εμβολή, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η καρδιακή ανεπάρκεια, η νοσογόνος παχυσαρκία, η αναιμία, τα εγκεφαλικά νοσήματα, κλπ. Τέλος, το άγχος διαταράσσει τις φυσιολογικές προσαρμογές του οργανισμού κατά την κόπωση και μπορεί να είναι η αιτία του εύκολου λαχανιάσματος, γεγονός που δείχνει ότι δεν πρόκειται πάντα περί σοβαρής ασθένειας.

Η αντιμετώπιση του γίνεται με τη θεραπεία της νόσου που ενδεχομένως υφίσταται.


food-vegetables-meal-kitchen.jpg

15 Μαρτίου, 2019 Angelos KlitsasΔιαβήτης0

Τη Μεγάλη Σαρακοστή αρκετοί άνθρωποι επιθυμούν να ακολουθήσουν, είτε για θρησκευτικές παραδόσεις είτε για προσωπικούς λόγους, ένα πρόγραμμα νηστείας το οποίο σε γενικές γραμμές θεωρείται αρκετά υγιεινό.

Κατά την παραδοσιακή νηστεία γίνεται συνήθως μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών και λίπους, που σημαίνει ότι αποκλείονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, το κοτόπουλο, το αυγό, καθώς και όλα τα διατροφικά προϊόντα που τα περιλαμβάνουν. Αντί αυτών καταναλώνονται τρόφιμα όπως σαλατικά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ζυμαρικά και ρύζι, ψωμί και προϊόντα άρτου, καθώς και λαδερά φαγητά και θαλασσινά.

Μπορεί όμως ένα τέτοιο πρόγραμμα να ακολουθηθεί από ένα άτομο με διαβήτη ή θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη ρύθμιση του σακχάρου του; Η απάντηση είναι ότι οι ασθενείς μπορούνε να την ακολουθήσουν, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει κατανάλωση με μέτρο ορισμένων τροφών.

Η νηστήσιμη αυτή διατροφή είναι γενικότερα πλούσια σε στοιχεία που συμβάλουν στην καλή υγεία του σώματος, όπως φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Μέσα από ένα τέτοιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής ο οργανισμός μπορεί να επιτύχει:

– Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων λόγω της μείωσης κατανάλωσης των ζωικών προϊόντων.
– Βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και του νευρικού συστήματος, χάρις στην κατανάλωση θαλασσινών πλούσιων σε ω-3 λιπαρών οξέων και σελινίου.
– Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος από την πρόσληψη αντιοξειδοτικών ουσιών όπως βιταμίνη C και καροτενοειδή.
– Καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, χάρις στην αυξημένη πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Νηστεία και σακχαρώδης διαβήτης

Στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη απαιτείται ένα πρόγραμμα με υψηλή παρουσία φυτικών ινών μέσα από λαχανικά και σαλάτες, ωστόσο χρειάζεται να είναι χαμηλή η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Συνεπώς, τα λαδερά φαγητά όπως τα φασολάκια, τα όσπρια, το μπριάμ, οι λαδερές μελιτζάνες και τα γεμιστά με ρύζι, που αποτελούν πλούσιες πηγές υδατανθράκων, είναι σημαντικό να καταναλώνονται σε μικρότερη ποσότητα, να έχουν σχετικά λίγο λάδι και να συνοδεύονται, όταν αυτό είναι εφικτό, με φυλλώδη λαχανικά για περισσότερες φυτικές ίνες.

Προσοχή χρειάζεται επίσης λόγω της πλήρους αποχής από το κρέας ή και από άλλες πηγές πρωτεϊνών. Το κενό αυτό καλύπτουν τα θαλασσινά, τα οποία μπορούν να αναπληρώσουν εν μέρει τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και η σόγια με τα προϊόντα της. Τα καλαμάρια, οι σουπιές, το χταπόδι, οι γαρίδες και τα καβούρια μπορούν να συμπεριληφθούν στο διαιτολόγιο νηστείας, όπου μπορούν να συνδυαστούν με καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής.

Τα θαλασσινά, αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι καρδιοπροστατευτικά. Επίσης, ο συνδυασμός των οσπρίων με ρύζι ή ψωμί δίνει ως αποτέλεσμα πρωτεΐνες με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και υψηλή διατροφική αξία.

Έτσι, με κατάλληλους συνδυασμούς, αποφυγή υπερβολικών ποσοτήτων λαδιού και αμύλου, αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής ο διαβήτης μπορεί να συνδυαστεί με τη νηστεία συμβάλλοντας περισσότερο στην άρτια ρύθμισή του.


Sleep.png

13 Μαρτίου, 2019 Angelos KlitsasΛοιμώξεις0

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού είναι ένα σύνολο μηχανισμών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την άμυνά του απέναντι σε τοξικούς παράγοντες. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς, μεταξύ των οποίων ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας, όπου δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του συστήματος.

Η σωστή του λειτουργία είναι σημαντική τόσο για την αποτροπή εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων όσο και για τη μακροζωία. Το πόσο καλά όμως μπορεί να μας προστατέψει από μικρόβια και ιούς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος ζωής, ο οποίος προσαρμόζεται στην εκάστοτε εποχή.

Σε περιόδους για παράδειγμα όπου οι εργασιακοί ρυθμοί είναι έντονοι και συνοδεύονται από άγχος και υπερκόπωση, ευνοείται η αποτελεσματική εισβολή των παθογόνων στο ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον, οι μεταπτώσεις του καιρού, οι αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία, καθώς και η αύξηση του χρόνου παραμονής σε εσωτερικούς χώρους αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για τα παθογόνα μικρόβια.

Προληπτικά μέτρα

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ως εκ τούτου να συμβάλλουν στην πρόληψη νοσημάτων:

1. Επαρκής ύπνος και αποφυγή της καθιστικής ζωής. Η έντονη κόπωση είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται άμεσα με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε άλλους κινδύνους για την υγεία.

2. Διακοπή του καπνίσματος και υγιεινή διατροφή. Μελέτες έχουν δείξει σε καπνιστές σημαντική δυσλειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία καταπολεμούν τα παθογόνα μικρόβια. Η υγιεινή διατροφή από την άλλη, η οποία περιλαμβάνει την πρόσληψη βιταμίνης C, συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

3. Τα πλημμελώς θεραπευόμενα χρόνια νοσήματα, όπως το αυξημένο σάκχαρο, αλλοιώνουν τη σωστή άμυνα και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν.

4. Τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης. Είναι σημαντικό να ελέγχεται τακτικά η αρτηριακή πίεση, καθώς αυτή μπορεί να παρουσιάσει εποχικές εξάρσεις ή να χρειαστεί πιο εντατική ρύθμιση.

5. Εμβολιασμός. Χάρη στα εμβόλια ο ανθρώπινος οργανισμός αποκτά προστατευτικά αντισώματα. Η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό με το ερώτημα της αναγκαιότητας ή μη εφαρμογής προληπτικών εμβολιασμών, ανάλογα με την περίπτωση, είναι απαραίτητη σε κάθε άτομο με χρόνιο νόσημα, έγκυο, γονέα με μωρό ή άτομο άνω των 65 ετών.


pexels-photo-103127.jpeg

6 Μαρτίου, 2019 Angelos KlitsasΆρθρα0

Η βιταμίνη D ονομάζεται αλλιώς και «βιταμίνη του ήλιου», επειδή παράγεται στο δέρμα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που περιλαμβάνει τις μορφές D1, D2 και D3. Το 90 % της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε, παράγεται φυσικά από την έκθεση του δέρματος μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Το υπόλοιπο 10 % προσλαμβάνεται από ορισμένες τροφές. Είναι σημαντικό να γίνονται εξετάσεις ώστε να εντοπιστεί εάν υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια, ιδίως κατά τους χειμερινού μήνες που η έκθεση στον ήλιο είναι πολύ μικρότερη. Σε περίπτωση έλλειψης είναι πολύ σημαντική η λήψη συμπληρωμάτων ώστε να εξασφαλίσετε επαρκή επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα σας.

Η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Κάποιες από τις πιο σημαντικές είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου και η διευκόλυνση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D είναι σημαντική για την φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, καθώς και για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας έναντι σε ορισμένες ασθένειες.  Εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετή βιταμίνη D, κινδυνεύετε να αναπτύξετε ανωμαλίες των οστών, όπως τα μαλακά οστά (οστεομαλακία) ή τα εύθραυστα οστά (οστεοπόρωση).

Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D

Οι τροφές που περιέχουν φυσικά βιταμίνη D είναι λίγες. Για αυτόν τον λόγο, ορισμένα τρόφιμα εμπλουτίζονται με βιταμίνη D. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D είναι τα παρακάτω:

  • σολομός
  • σαρδέλες
  • κρόκος αυγού
  • γαρίδες
  • γάλα (εμπλουτισμένο)
  • δημητριακά (εμπλουτισμένα)
  • γιαούρτι (εμπλουτισμένο)

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε;

Τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, είναι 50 έως 100 μg/dL. Ανάλογα με τα επίπεδα στο αίμα σας, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη βιταμίνη D. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την βιταμίνη D είναι:

  • Παιδιά & έφηβοι: 600 IU
  • Ενήλικες έως 70 ετών: 600 IU
  • Ενήλικες άνω των 70 ετών: 800 IU
  • Έγκυες ή θηλάζουσες: 600 IU

Τρία εκπληκτικά οφέλη της βιταμίνης D

  1. Καταπολεμά διάφορες ασθένειες

Εκτός από τα βασικά οφέλη, έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, μειώνοντας τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και  συμβάλλοντας στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης γρίπης.

  1. Μειώνει την κατάθλιψη

Έρευνες έδειξαν ότι η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και στην αποφυγή της κατάθλιψης. Σε μια μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D παρατηρήσαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Σε μια άλλη μελέτη ανθρώπων με ινομυαλγία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D ήταν πιο συχνή στους ασθενείς που έπασχαν από άγχος και κατάθλιψη.

  1. Ενισχύει την απώλεια βάρους

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να προλάβετε την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, καλό είναι να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Σε μία μελέτη, τα άτομα που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D ήταν σε θέση να χάσουν περισσότερο βάρος. Οι επιστήμονες, δήλωσαν ότι το επιπλέον ασβέστιο και η βιταμίνη D είχαν επίδραση στην καταστολή της όρεξης.

Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος-διατροφολόγος


Fotolia_143748551_Subscription_Monthly_M-1024x682.jpg

O προδιαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή κατά την οποία οι τιμές γλυκόζης στο αίμα, το απλό δηλαδή σάκχαρο που δίνει ενέργεια στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, βρίσκονται πάνω από το φυσιολογικό, αλλά όχι σε επίπεδα που να τίθεται η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα και αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει (τύπος 1) ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη (τύπος 2), μια ορμόνη που βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα.

Ο προδιαβήτης είναι μια μακρόχρονη κατάσταση που οδηγεί στον διαβήτη τύπου 2 εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Λόγω της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολύ πιθανόν να ξεκινά από μικρές ηλικίες και τα παιδιά αυτά πρέπει να εντοπίζονται και να θεραπεύονται κατάλληλα. Η κατάσταση του πρόδιαβήτη είναι πλήρως αναστρέψιμη αν ακολουθηθεί ένα σωστό πρόγραμμα δίαιτας και αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.

Διάγνωση

Προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιο παιδί έχει προδιαβήτη θα πρέπει γίνουν εξετάσεις αίματος ή καμπύλη γλυκόζης. Τα παιδιά που μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν προδιαβήτη, έχουν το σάκχαρο νηστείας σε τιμές από 100 έως 124 mg/dl, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη από 5,7% έως 6,4%, ενώ στην καμπύλη σακχάρου, 2 ώρες μετά τη λήψη 75 γραμμαρίων γλυκόζης, το σάκχαρο είναι σε τιμές από 140 έως 199 mg/dl.

Παράγοντες κινδύνου

Όπως προαναφέρθηκε, η παιδική παχυσαρκία εντάσσεται στους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης προδιαβήτη, αφορώντας συγκεκριμένα όσα παιδιά είναι υπέρβαρα με δείκτη μάζας σώματος άνω του 85% για την ηλικία και το φύλο τους.

Εκτός όμως από το βάρος, υπάρχουν ακόμη τέσσερις παράγοντες, εκ των οποίων θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο:

– Οικογενειακό ιστορικό με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
– Εθνικότητα ή φυλή γηγενούς Αμερικάνου, Αφρο-Αμερικάνου, Λατίνου, Ασιάτη ή περιοχής Ειρηνικού Ωκεανού.
– Σημεία ύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη ή κατάστάσεις που συνδέονται με το σύνδρομο της αντίστασης στην ινσουλίνη.
– Ιστορικό από την μητέρα ανάπτυξης διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της κυοφορίας.

Ο έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει στην ηλικία των 10 ετών ή στην έναρξη της εφηβείας αν αυτή ξεκινά νωρίτερα. Ο έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια.


424716-PDT6YD-689.png

25 Φεβρουαρίου, 2019 Angelos KlitsasΆρθρα0

Υπάρχει ένας απλός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και εμφράγματος, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation. Μπορείτε να κάνετε τακτικά ποδήλατο.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, με επικεφαλής τον Δρ Αντερς Γκροντβεντ, ανέλυσαν στοιχεία για χιλιάδες δανούς, 50-65 ετών. Όσοι άρχισαν να κάνουν ποδήλατο και συνέχισαν αυτή τη μορφή άθλησης, είχαν 25% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου σε ορίζοντα 15ετίας, συγκριτικά με εκείνους που δεν έκαναν ποδήλατο.

Επίσης, οι δανοί που χρησιμοποιούσαν τακτικά τα ποδήλατά τους για αναψυχή ή ως μέσο μετακίνησης είχαν 11-18% λιγότερα εμφράγματα κατά τη διάρκεια των 20 ετών που διήρκεσε η μελέτη.

«Αν και είναι πρόκληση να βρούμε τον χρόνο να αθληθούμε στην σύγχρονη καθημερινότητα, το ποδήλατο που έχει πλέον μπει στη ζωή μας και ως εναλλακτική μορφή μετακίνησης, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου» σχολιάζει ο Δρ Γκροντβεντ.

Σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το ποδήλατο είναι πανάκεια. Τα οφέλη που αποκομίζουν οι λάτρεις του ποδηλάτου είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η ποδηλασία μπορεί να ενισχύει την υγεία της καρδιάς.

Στην δεύτερη μελέτη, ειδικοί του Πανεπιστημίου Λουντ στην Σουηδία έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερους από 20.000 σουηδούς, 40, 50 και 60 ετών για μια δεκαετία. Συγκριτικά με όσους δεν έκαναν ποδήλατο, όσοι το χρησιμοποιούσαν τακτικά για να πάνε στην εργασία τους είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, να έχουν υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη, όλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Μάλιστα, υπολόγισαν ότι αν κανείς ξεκινήσει και συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ποδήλατο για να πάει στη δουλειά του, αυτό συντελεί σε μείωση κατά 24% των περιπτώσεων παχυσαρκίας, κατά 6% των διαγνώσεων υπέρτασης, κατά 13% των διαγνώσεων υψηλής χοληστερόλης και 11% των κρουσμάτων διαβήτη.

«Διαπιστώσαμε ότι η εναλλακτική αυτή μορφή μετακίνησης έχει επιπρόσθετα οφέλη για τον άνθρωπο, εκτός του ότι είναι φιλική για το περιβάλλον και πιο οικονομική λύση» σχολιάζει ο συγγραφέας της μελέτης Πολ Φρανκς, καθηγητής στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λουντ.

Πηγή: Health.in.gr

People photo created by freepik – www.freepik.com


471771.jpg

20 Φεβρουαρίου, 2019 Angelos KlitsasΠαχυσαρκία0

Τα υπέρβαρα άτομα μειώνουν κατά δύο μήνες το προσδόκιμο ζωής τους για κάθε επιπλέον κιλό που παίρνουν, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Αρνητικά στο προσδόκιμο ζωής λειτουργεί επίσης το κάπνισμα, καθώς κάθε πακέτο τσιγάρων την ημέρα αφαιρεί κατά μέσο όρο γύρω στα επτά χρόνια από το προσδόκιμο ζωής. Ευτυχώς, η μόρφωση φαίνεται να προσθέτει χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Ουίλσον, ανέλυσαν γενετικές πληροφορίες για πάνω από 600.000 άτομα, συσχετίζοντας δεδομένα για το βάρος και τον τρόπο ζωής τους με στοιχεία για τη διάρκεια ζωής καθενός εξ αυτών.

Με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού κατάφεραν να εντοπίσουν γονίδια που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στην μακροζωία. Επειδή οι επιλογές στη ζωή και η συμπεριφορά κάθε ανθρώπου (μόρφωση, τάση για αλκοολισμό κ.α.) επηρεάζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από γενετικούς παράγοντες -πέρα ασφαλώς από τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες- οι ερευνητές μπόρεσαν έμμεσα να εντοπίσουν τους παράγοντες εκείνους στον τρόπο ζωής που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο.

Βρήκαν έτσι ότι το κάπνισμα και ο καρκίνος των πνευμόνων έχουν τη σημαντικότερη επίπτωση και είναι αυτά που κόβουν τα περισσότερα χρόνια ζωής.

Επίσης, η συσσώρευση λίπους και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το διαβήτη, επιδρούν αρνητικά στην μακροζωία.

Εντοπίσθηκε και ένα γονίδιο που αυξάνει τη χοληστερόλη το αίμα και αφαιρεί οκτώ μήνες ζωής, καθώς και ένα γονίδιο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσθέτει σχεδόν μισό χρόνο στο προσδόκιμο ζωής.

«Ο συνδυασμός της δύναμης των “μεγάλων δεδομένων” και της γενετικής μάς επιτρέπει να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις των διαφόρων συμπεριφορών και ασθενειών, όσον αφορά την απώλεια ή το όφελος μηνών ή ετών ζωής και, επιπλέον, να διακρίνουμε ανάμεσα σε μια απλή συσχέτιση και σε μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος», εξηγεί ο Δρ Ουίλσον.

Πηγή: health.in.gr

Background photo created by rawpixel.com – www.freepik.com


225291-P1D3YO-196.png

13 Φεβρουαρίου, 2019 Angelos KlitsasΠαχυσαρκία0

Η παχυσαρκία είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας που ορίζεται από το υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους. Ένας δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή υψηλότερος είναι ένας δείκτης παχυσαρκίας. Τις τελευταίες δεκαετίες, η παχυσαρκία έχει γίνει ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας. Στην πραγματικότητα, θεωρείται πλέον επιδημία και για τον λόγο αυτό η πρόληψή της αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Η πρόληψη της παχυσαρκίας αρχίζει από τη νεαρή ηλικία. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε εμείς οι ίδιοι, ώστε τα παιδιά να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Παρακάτω ακολουθούν τρόποι που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας:

Θηλασμός στα βρέφη, όταν είναι δυνατόν

Μια μετα – ανάλυση 25 μελετών που έγινε το 2014, έδειξε ότι ο θηλασμός συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.

Κατάλληλα μεγέθη μερίδας

Η Αμερικάνικη Ένωση Παιδιάτρων εξηγεί ότι τα μικρά παιδιά δεν χρειάζονται τεράστια ποσά φαγητού. Από τις ηλικίες 1 έως 3, κάθε εκατοστό του ύψους πρέπει να ισοδυναμεί με περίπου 40 θερμίδες τροφής. Επίσης, προσπαθήστε να μάθετε στα μεγαλύτερα ποια είναι τα σωστά μεγέθη των μεριδίων.

Υιοθετήστε υγιεινά πρότυπα στη διατροφή των παιδιών σας

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάζει ποικιλία τροφίμων και ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών από νεαρή ηλικία. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι πιο πιθανό να ενσωματώσουν αυτά τα υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή τους.

Αποτελείτε πρότυπο οι ίδιοι για τα παιδιά σας

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών όλης της οικογένειας, βοηθά τα παιδιά τα οποία συνηθίζουν να μιμούνται ότι βλέπουν στον οικογενειακό τους περίγυρο και κυρίως από τους γονείς τους. Είναι σημαντικό να βιώνουν την υγιεινή διατροφή από νωρίς. Αυτό θα τους διευκολύνει, ώστε να συνεχίσουν να έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες καθώς μεγαλώνουν.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε αργά και μόνο όταν πεινάνε

Δεν είναι σωστό να τρώμε εφόσον δεν πεινάμε. Το επιπλέον φαγητό τελικά αποθηκεύεται ως σωματικό λίπος και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει μόνο όταν αισθάνεται πεινασμένο και να  μασάει πιο αργά για καλύτερη πέψη.

Περιορίστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα στο σπίτι σας

Εάν έχετε ανθυγιεινά τρόφιμα στο σπίτι σας, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να τα καταναλώσει. Προσπαθήστε να γεμίζετε το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας σας με υγιεινά τρόφιμα και τα λιγότερο υγιεινά σνακ να αποτελούν σπάνια επιλογή.

Ενσωματώστε στις οικογενειακές σας συνήθειες τη σωματική δραστηριότητα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής άσκησης καθημερινά, για τα παιδιά και τους έφηβους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και στον ελεύθερο σας χρόνο παίξτε παιχνίδια και ασχοληθείτε με υπαίθριες δραστηριότητες.

Περιορίστε τη ‘’καθιστική ζώνη’’ του παιδιού σας

Όσο  περισσότερο χρόνο αφιερώνει το παιδί μπροστά σε μια οθόνη σημαίνει πως απομένει λιγότερος χρόνος για σωματική δραστηριότητα και καλό ύπνο. Επειδή η άσκηση και ο ύπνος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ένα υγιές βάρος, είναι απαραίτητο να περιοριστεί η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται σωστά

Έρευνες δείχνουν ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες που δεν κοιμούνται αρκετά και σωστά έχουν συνήθως μεγαλύτερο σωματικό βάρος. Φροντίστε το παιδί σας να κοιμάται νωρίς και οπωσδήποτε για 8 ώρες κάθε βράδυ.

Μάθετε τι τρώει το παιδί σας έξω από το σπίτι

Είτε στο σχολείο, είτε με φίλους, τα παιδιά έχουν πολλές ευκαιρίες να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα έξω από το σπίτι. Δεν μπορείτε πάντα να είστε εκεί για να παρακολουθείτε τι τρώνε, αλλά το να γνωρίζετε μπορεί να σας βοηθήσει.

Όλες οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, που είναι πολύ σημαντικό και για την μετέπειτα ενήλικη ζωή του!

Αθανάσιος Τσιούδας, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Food photo created by freepik – www.freepik.com




ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ





ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ






Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.





Copyright by Yourdoc.gr 2025. All rights reserved.