YourDoc | by Aggelos Klitsas

Άγγελος Κλείτσας

  • Αρχικη
  • Προφιλ
  • Αρθρα
  • Υπηρεσιες
  • Συνεργατες
  • Επικοινωνια
You are here: Home / Άρθρα / Τροφική δηλητηρίαση: Τα αίτια και η αντιμετώπιση
Φούσκωμα - κοιλιά

Τροφική δηλητηρίαση: Τα αίτια και η αντιμετώπιση

June 18, 2015 Από Angelos Klitsas Leave a Comment

Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται με την κατανάλωση φαγητού ή νερού που περιέχει βακτήρια, παράσιτα, ιούς ή τοξίνες που δημιουργούνται από μικρόβια, καθώς και από τη δυσανεξία σε ορισμένα συστατικά.

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα μικρόβια μπορούν να εισβάλλουν και να πολλαπλασιαστούν στο φαγητό. Το κρέας ή τα πουλερικά για παράδειγμα μπορεί να έρθουν σε επαφή με βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερο ενός ζώου, το οποίο είναι σε κατεργασία. Το νερό επίσης που χρησιμοποιείται για καλλιέργειες ή μεταφορές μπορεί να περιέχει κοπριά ή ανθρώπινα απόβλητα, ενώ και γενικότερα ο χειρισμός ή η προετοιμασία των τροφίμων χωρίς την τήρηση κανόνων υγιεινής μπορούν να δημιουργήσουν το πρόβλημα.

Άλλες περιπτώσεις όπου μπορεί να προκληθεί η τροφική δηλητηρίαση περιλαμβάνουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων τροφίμων που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για μεγάλο διάστημα, η κατανάλωση ωμών ψαριών ή όστρακων, τα ωμά φρούτα ή λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά, καθώς και το κρέας ή τα αυγά που δεν είναι καλά μαγειρεμένα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται από μισή έως 6 ώρες μετά τη λήψη της επίμαχης τροφής. Ο χρόνος όμως μπορεί να είναι μεγαλύτερος ακόμα και κάποιες ημέρες ή μικρότερος, ανάλογα με το αίτιο της τροφικής δηλητηρίασης.

Στα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνονται η ναυτία και ο εμετός, η διάρροια που μπορεί να είναι και αιματηρή, ο πυρετός και η ρίγη (έντονο τρέμουλο), οι κοιλιακές κράμπες, ο πονοκέφαλος και η αδυναμία.

Αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα είναι ήπια συνίσταται να αποφεύγεται η κατανάλωση λιπαρών τροφίμων, η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα γαλακτοκομικά  προϊόντα και τα γλυκά κατά το διάστημα που εκδηλώνονται. Σημαντική είναι επίσης η επαρκής πρόσληψη νερού για την αντικατάσταση των υγρών του οργανισμού, ενώ εξίσου απαραίτητη είναι και η αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών που χάνονται με τον εμετό ή την διάρροια. Μια καλή λύση στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ζωμός λαχανικών ή κότας.

Συνήθως ο οργανισμός ανακάμπτει από τους πιο κοινούς τύπους τροφικής δηλητηρίασης μέσα σε δύο ημέρες. Εάν όμως τα συμπτώματα δεν είναι αυτοπεριοριζόμενα ή είναι ιδιαίτερα έντονα, όπως αίμα στα κόπρανα, υψηλό πυρετό ή αφυδάτωση, θα χρειαστεί ιατρική εξέταση και αναλόγως των συμπτωμάτων ειδική θεραπεία.

Related

Filed Under: Άρθρα

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

  • Άρθρα
  • Διαβήτης
  • Διαβήτης Κύησης
  • Λοιμώξεις
  • Παχυσαρκία
  • Υπέρταση
Tweets by @AngelosKlitsas

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

IAT: 2310 - 222845
IAT: 2310 - 488688
ΦΑΞ: 2310 - 443235
ΚΙΝ: 6946061863
Email: info@aklitsas.gr
Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος Καλαμαριά,
55133 Θεσσαλονίκη

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 09:00 - 13:00 | 17:00 - 21:00
ΤΡΙΤΗ 17:00 - 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00 - 13:00
ΠΕΜΠΤΗ 17:00 - 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 13:00 | 17:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ Κλειστά
ΚΥΡΙΑΚΗ Κλειστά

Copyright © 2023 YourDoc.gr